MITÄ ON ZERO WASTE -ELÄMÄNTAPA?Zero waste on  elämäntapa, jonka päämääränä on tuottaa mahdollisimman vähän roskaa. Täysin roskaton elämä ei luonnollisesti ole mahdollista. Zero waste -elämäntapa on siis enemmänkin pyrkimystä kohti jätteetöntä elämää. Tämä on kokonaisvaltainen elämäntapa, jossa pyritään eettisempään, ekologisempaan ja terveellisempään elämään niin asuminen, liikkumisen kuin kulutuskäyttäytymisen myötä. Toisin sanoen se Zero waste on termi, joka tarkoittaa ekologista elämäntapaa. 

Zero waste -filosofiaan kuuluu välttää turhia pakkauksia ja suosia ruoan ostamista bulkkina.  Kierrättämistä harrastetaan, mutta kierrätettävä jäte pyritään myös minimoimaan. Kotitekoiset kodinhoito ja kosmetiikkatuotteet kuuluvat myös asiaan. Liikkumismuotona suositaan polkupyörää tai julkisia kulkuneuvoja. Asuminen puolestaan vähemmän energiaa vievässä asunnossa, ei kuitenkaan liian ahtaassa. Kaikki mikä voidaan, ostetaan käytettynä. Kaikki siis tähtää ekologisempaan ja kestävämpään elintapaan ja mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

Zero waste -liike on tullut vastapainoksi meidän ylikuluttamiselle ja yltäkylläisyydelle. Ennenhän kaikki ihmiset elivät lähes roskattomasti. Eikä siitä ole edes kovin kauan aikaa. Tämä onkin vähän kuin paluuta vanhaan kulutuskäyttäytymiseen.


Kotitalouksien kolme suurinta luontoa kuormittavaa tekijää ovat:

Liikkuminen
Miten liikut? Autolla, junalla, polkupyörällä, lentokoneella vai bussilla.

Asuminen
Miten asut? On ekologisempaa asua pienessä asunnossa kuin suuressa. Toki asumisen pitää myös olla mukavaa, joten pieneen yksiöön on turha perheen muuttaa tappelemaan.

Kulutuskäyttäytyminen
Mitä ostat, mistä ja miten? Miten ja missä tuotteesi ja ruoka on tuotettu?

Mihin pyrin zero waste -elämäntavallani?

- vähemmän roskaa
- vähemmän lento- ja laivamatkoja
- autottomuus
- ekologinen asuminen
- vähemmän ruokahävikkiä
- vähemmän tavaraa
- vähemmän kemikaalituotteita
- vähemmän lihaa ja eläinperäisiä tuotteita


Ranskasta kotoisin oleva Béa Johnson on eräänlainen 2000-luvun zero waste -pioneeri. Hänen Kaliforniassa asuva nelihenkinen perhe tuottaakin vain puoli litraa jätettä vuodessa.

Béa Johnsonin Zero waste -filosofia sisältää viisi ärrää eli suomeksi viisi koota. Nämä viisi koota tulisi toteuttaa tässä järjestyksessä.

1. Kieltäydy refuse 
Älä ota vastaan sellaista, mistä syntyy jätettä. Esimerkiksi ravintolassa kieltäydy juomasi pillistä. Kieltäydy ilmaisnäytteistä ja muista ilmaislahjoista. Laita postilaatikkoosi ei mainoksia-lappu.

2. Kevennä reduce 
Minimoi tarvitsevasi asiat ja elä yksinkertaisemmin. Muuta pienempään asuntoon ja tyydy vähempään tavaramäärään. Se mitä et tarvitse anna pois tai myy. Vältä kaikessa missä voit pakkauksia.

3. Käytä uudelleen reuse 
Vanhasta rikkinäisestä t-paidasta saa monta hyvää tiskirättiä. Kirjekuorista ja papereista voi tehdä uutta paperia.

4. Kierrätä recycle 
Se mistä et voi kieltäytyä, etkä keventää etkä uusiokäyttää niin kierrätä se. Zeroweistaamisessa pyritään kuitenkin myös välttämään kierrätettyyn materiaaliin tehtyjä pakkauksia. Joten osta kaikki mitä voit bulkkina omaan pussukkaan / purkkiin.

5. Kompostoi rot
Orgaaniset jätteet laita kompostiin tai biojätteeseen.


Muutamia inspiraation lähteitä

Lauren Singer

Béa Johnson

Joshua Fields & Ryan Nicodemus


Zero waste Suomi

Facebook-ryhmä

Trashless

Kokonainen elämä edessä 

Roosa Blom

The Eco Log2 kommenttia

© Trashless. Design by Fearne.