PIENI OPAS ETEERISTEN ÖLJYJEN MAAILMAAN

21.9.2018Aromaterapia on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto, jota voidaan käyttää kehon kunnon- ja mielialan kohotukseen. Eteerisillä öljyillä voidaan mm. rauhoittaa, piristää, rentouttaa tai kohottaa mielialaa, lievittää pelkotiloja, ahdistusta tai kipua, poistaa nesteitä tai parantaa keskittymiskykyä. 

Suurin osa eteerisistä öljyistä saadaan höyrytislaamalla kasvien eri osia, kuten kukkia, lehtiä, hedelmiä, kuorta, pihkaa tai juuria. Eteerinen öljy on aito, kun se on valmistettu yhdestä kasvilajista, ja siihen ei ole lisätty mitään kemiallisesti valmistettuja ainesosia, eikä sitä ole standardoitu poistamalla tai lisäämällä ainesosia. Aidon eteerisen öljyn tunnistaa siis siitä, että pullon kyljessä on teksti ”100% eteerinen öljy”. Luomulaatuisen eteerisen öljyn käyttö on suositeltavaa, sillä se ei sisällä myöskään mahdollisia kasvien mukana tulevia torjunta-aineita.Eteerisiin öljyihin tutustumisen voi helpoiten aloittaa kotioloissa käyttämällä niitä diffuuserissa, tai sekoittamalla pohjaöljyn kanssa muutaman pisara iholle. Voit myös lisätä muutamia tippoja suihkepulloon, ja suihkutella seosta huoneilmaan. 

Tässä muutamia suosittuja eteerisiä öljyjä ja niiden vaikutuksia sekä käyttövinkkejä.
LAVENTELI
Laventeli on yksi ehdottomasti suosituimmista eteerisistä öljyistä sen monipuolisuuden ja hellävaraisuuden vuoksi. Laventeli on rentouttava ja puhdistava tuoksu, joka voi lievittää ahdistusta ja rentouttaa mieltä. Sitä voidaan käyttää myös palovammoihin, kuukautiskipuihin, lihasjännityksiin, ja esimerkiksi lisäämällä pisara yöksi tyynyliinaan parantamaan unen laatua. Laventelin eteerinen öljy sopii myös vaatekaapin- tai pyykkien raikastukseen. 

TEEPUU
Teepuu on antiseptinen eteerinen öljy, mikä sopii käytettäväksi mm. ihotulehduksiin, jalka- ja kynsisieneen, ärtyneen hiuspohjan hoitoon, sekä esimerkiksi ihon epäpuhtauksiin. Voit lisätä muutaman tipan teepuu-öljyä hiusveteen ja hieroa hiuspohjaan, tai sekoittaa pisaran esimerkiksi jojobaöljyyn ja käyttää paikallisesti aknen hoitoon. Teepuu sopii mainiosti myös kodin puhdistukseen sen antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi.

APPELSIINI
Appelsiiniöljy on raikas ja rentouttava-, mielialaa kohottava ja hermostuneisuutta vähentävä eteerinen öljy. Appelsiinia voidaan käyttää kuukautiskipujen hoitoon, sekä ruoansulatuksen edistämiseen. Myös appelsiinin eteeristä öljyä voidaan käyttää kodin raikastamiseen sekä siivouksessa.


PIPARMINTTU
Piparmintun eteerinen öljy on myös monipuolinen apuri arjessa. Se sopii käytettäväksi päänsäryn hoidossa, ruuansulatuksen stimuloimiseen, ja suun hoitoon. Piparminttu kohottaa verenpainetta ja lisää työvireyttä, sekä sopii myös vatsavavoihin ja pahoinvoinnin hoitoon. Pohjaöljyyn sekoitettuna piparminttua voi käyttää esimerkiksi turvonneiden jalkojen hierontaan ja lihassäryn helpottamiseen.

ROSMARIINI
Rosmariini kiihdyttää aineenvaihduntaa, -verenkiertoa ja ruoansulatusta, ja se onkin ollut yksi Välimeren alueen käytetyimmistä yrteistä jo satojen vuosien ajan. Rosmariini virkistää ja poistaa väsymystä, ja siitä voi olla apua ajatustyöhön, kiputiloihin ja päänsärkyyn. Sillä voidaan hoitaa myös mm. astmaa tai yskää. Rosmariini tekee hyvää myös hiuksille ja niiden kasvulle. 

RUUSU
Ruusu on kukkien kuningataröljy, joka luo harmoniaa, rauhaa ja tasapainoa. Ruusu lievittää masentuneisuutta, ja on apuna mm. hormonaalisiin vaivoihin. Ruusua käytetään mm. ikääntyvän ihon hoidossa sen ihoa silottavien ominaisuuksien vuoksi.

YLANG YLANG
Ylang ylang on viettelevä ja makea tuoksu, josta voi olla apua mm. stressiin ja unettomuuteen. Se kohottaa mielialaa, ja sopii mm. vaihdevuosioireiden lievitykseen. Ylang ylang eteeristä öljyä voidaan käyttää myös hiusten hoidossa kuivien latvojen hoitoon sekä tuomaan kiiltoa. Luonnonkosmetiikassa eteerisiä öljyjä käytetään paljon tuoksun lisäksi niiden hoitavien ja antiseptisten ominaisuuksien vuoksi pidentämään tuotteiden säilyvyyttä. Luomulaatuisia eteerisiä öljyjä valmistavat ja myyvät mm. Frantsila, Taoasis, Martina Gebhard, ja Aqua Oleum. Monelta sarjalta löytyy myös valmiita eteeristen öljyjen sekoituksia tai huonetuoksuja, joita on helppo käyttää esimerkiksi rentoutukseen tai virkistykseen. 

Eteeriset öljyt ovat luonnon supertehoaineita tiivistetyssä muodossa, joten niiden käytön kanssa kannattaa olla maltillinen. Jos olet epävarma eteeristen öljyjen käytöstä, kannattaa kääntyä koulutetun aromaterapeutin tai asiantuntijan puoleen. Aromaattisia öljyjä ei pidä käyttää lapsille tai vauvoille. 

Oletko kokeillut eteeristen öljyjen käyttöä itsehoidossa, ja löytyykö joukosta oma suosikkisi?

Artikkeli ja kuvat: Tiina Toratti 

1 kommentti

  1. Miksei blogissa ole uudempia päivityksiä? Olen nyt kesälomaviikon aikana lukenut kaikki blogin jutut ja saanut hirmu paljon uutta tietoa ja inspiraatiota. Toivottavasti jatkoa on luvassa!

    VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.