MITEN MINUSTA TULI HÄVIKKIRUOKAKYTTÄÄJÄ?

15.9.2018

www.havikkiviikko.fi
Heippa, täällä ollaan taas. Alkuviikko meni kipeänä ja loppuviikosta pitikin painaa töitä oikein kunnolla, menetettyjen päivien vuoksi. Olen saanut viime aikoina vähän isompia tuotetilauksia. :) Minun pitkin tällä viikolla paneutua blogissani oikein kunnolla hävikkiruoka-teemaan. Se ei tällä kertaa ollut mahdollista. Olen kuitenkin pohtinut viikon ajan hävikkiruokaa enemmän kuin yleensä. Viime vuonna kirjoitin hävikkiruoasta ja jaoin yhdeksän hyvää vinkkiä hävikkiruoan vähentämiseen. 

Sanottakoon, että vielä muutama vuosi sitten en paljoa miettinyt hävikkiruokaa. En sitä kyllä heittänyt roskiksenkaan varmasti keskivertoa enemmän. Söin lautasen tyhjäksi ja en ostanut valtavia määriä ruokaa. Ruokaa kuitenkin meni roskikseen nykyistä enemmän ja omatunto ei soimannut niin helposti kuin tänä päivänä. 

www.havikkiviikko.com


Viime aikoina, sanottakoon parisen vuotta sitten aloin kiinnittämään asiaan enemmän huomiota. Sydäntä kirpaisee, jos joutuu heittämään jotain pilaantunutta ruokaa pois. Nykyään yritän käyttää kaikki raaka-aineet loppuun. Kyttäyslistani prioriteetit ovat maitotuotteet sekä liha tai kala. Niiden heittäminen pois riipaisee enemmän, sillä niiden tuottamiseen käytetään enemmän luonnonvaroja ja niin ei kait eläinperäisettuotteet kovin eeettisiä ole. Vaikkakin niitä syön kohtuudella, pyrin että juuri noita tuotteita ei menisi vanhaksi. Eikä ole muuten mennyt! Ainut mitä tulee heitettyä välillä kompostiin on pilaantuneet hedelmät ja joskus kasvikset. Joskus tuntuu, että yhden yön aikana joku hedelmä mätänee syömäkelvottomaksi. Ja aina se on minulle yllätys. Ai niin toinen asia mistä meillä nykyään kertyy hävikkiä on taaperomme ruoka. Hän toisinaan viskoo sitä lattialle. Aika usein muuten! En tiedä mikä tähän ratkaisuksi. Onko teillä ideoita? 

Se miten minusta tuli hävikkiruokakyttääjä on Hävikkivikkojen ansiota. Kun silmieni eteen laitetaan faktatietoa hävikkiruoasta ja  joka tuutista kuulee hävikkiruoasta, on se alkanut vaikuttamaan minuun. Eli tämä on todella hyvä juttu, että meillä on Hävikkiviikkojen kaltaisia tempauksia. Se pistää miettimään. Ja kun on tarpeeksi kauan sulatellut tietoa, sitä alkaa toimimaan. Hävikkiviikkojen lisäksi Helsingissä toimii hävikkiruokaravintola Loop. En ole vielä siellä käynyt, mutta ensi kesänä menen. Sieltä saa huhujen mukaan oikein maittavaa ruokaa. Toinen hyvä juttu on Fiksuruoka- nettisivu, josta voi tilata hävikkivaarassa olevaa ruokaa todella edullisesti. Hävikkiruokaan littyviä nettisivuja ja palveluita on nykyään vaikka mitä. Mitä sivustoja te luette? 


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.