10 HELPPOA ZERO WASTE -VINKKIÄ

3.9.2018

Zero Waste -syyskuu on täällä taas. Vai onko tämä ensimmäinen. Väliäkö sillä, pääasia, että yrittää. Toisinaan zeroweistaaja on melkoinen kassi-Alma, jolta löytyy vaikka minkälaista tilpehööriä laukusta. Tämä riippuu tietysti elämäntyylistä. Itse työskentelen kotona, joten jos lähden kaupungille, on se minun kohdallani vain nopea pyrähdys, joten en kanna mukana kuin juomapulloa. Mutta kun menen ruokaostoksille, otan mukaani kaikenlaista.

Zeroweistaamisen ei tarvitse olla välineurheilua ja ekoilu ei todellakaan ole kallista puuhaa. Aina löytyy tavaroita ostettaviksi, mutta myös se mitä löytyy jo kotoa, voi hyvinkin toimia. Tässä kymmenen helppoa ja edullista zero waste -vinkkiä. 

1. Kanna mukana aina kangaskassia ja kestohedelmäpusseja. Yhtä hyvin voit käyttää vaikka samaa muovista hedelmäpussia ja muovipussia. Pointti on siinä, että kieltäytyy tuottamasta lisää muovi- tai hedelmäpusseja.

2. Kanna mukana aina uudelleen täytettävää juomapulloa. Taas jälleen, se voi olla hieno teräksinen pullo tai vaikka vanha kossupullo (siis joka on täytetty vedellä). ;) Jos olet kova kahvin / teen juoja, kanna mukanasi kestomukia. Jos et halua panostaa hienoon teräksiseen tai lasiseen mukiin, käytä vanhaa hillopurkkia. Muistan opiskeluajoiltani, kuinka yksi luokkatoverini tuli kouluun kahvit hillopurkissa. Se oli piristävä näky. :)

3. Kieltäydy muovipilleistä. Juoman voi ihan hyvin juoda ilman pilliä. Jos haluaa panostaa, niin monissa ekokaupoissa myydään teräksisiä tai bambusta tehtyjä pillejä.

4. Kieltäydy muovikelmun käytöstä. Jos nyt kaapista löytyy muovikelmua, niin käytä se loppuun. Sen jälkeen tee itse tai osta bee'swrappeja. Niihin voi kääräistä eväsleivät ja hedelmät. Ne toimivat myös hyvin lautasen / kulhon päällisinä jääkaapissa. Myös tavallinen lautanen / kattilan kansi toimii hyvin. Eväsleivät voi myös laittaa vaikka vanhaan jäätelörasiaan.

5. Sano hei hei kertakäyttöisille aterimille. Kanna mukana omia aterimia, jos olet kova syömään ulkona / noutoruokaa. Osta nouturuokasi omaan kippoon. Se voi olla hieno metallinen laatikko tai ihan vaan vanha jäätelörasia. Tosin muovirasiaan ei kannata laittaa ruokaa lämpimänä. No rasia voi olla vaikka lasinen purkki.

6. Sano hei hei muovisille (vai mistä ne nyt on tehty?) tiskiräteille. Markkinoilla on kestotiskirättejä (kuten allekirjoittaneen yrityksessä ). Mutta yhtä hyvin voit tehdä sellainen itse jostain kuluneesta kankaasta.

7. Kieltäydy  ilmaisesta krääsästä (esim. avaimenperä, kynä tai joku koriste). Joka kerta kun otat sellaista vastaan sanot maailmalle, että tervetuloa turha krääsä. ;)

8. Ota käyttöön Marseille-saippua tai vastaava monitoimisaippua. Sillä voi pestä itsensä päästä jalkoihin, vaatteensa, astiat, tahrat ja mitä vielä. Vaikka koiransa. Tulee niin paljon edullisemmaksi, kuin omistaa monta erilaista putiloa pesuaineita.

9. Suosi secondhandia.  Suomessa on niin ihania kirppareita ja secondhand -myymälöitä. Lompakko kiittää myös!

10. Tee itse siivousaineet. Etikalla ja ruokasoodalla voi pestä koko kämpän puhtaaksi. Martoilla on paljon hyviä vinkkejä näistä.

Lisää paljon vinkkejä Trashlessin Instagramissa.


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.