KAURAMAITOA, SUURIA AUTOJA JA KÄRISTYSKUPOLI

20.8.2018

Suomimatkallani huomasin monia uusia juttua ja ilmiöitä. Hengailin paljon Helsingissä ja toisinaan trendikkäissä ja vähemmän trendikkäissä kahviloissa. Huomasin, että Helsingissä melkein kahvilassa kuin kahvilassa on tarjolla kauramaitoa. Valitsin itsekin kauramaidon lehmänmaidon sijaan, koska se on ekologisempaa. Ja itseasiassa kauramaito on parempaa (jos se on sitä yhtä merkkiä jonka nimeä en nyt muista...). Helsingissä on muutenkin paljon tarjolla vegaani- ja kasvisruokaa. Lounaalla valitsin kasvisvaihtoehdon ja olin aina tyytyväinen ruokaan. Ranskassa ravintoloiden kasvisruoat eivät ole usein kovinkaan kummoisia, jonka vuoksi syön liha- tai kalaruokaa ravintolassa, jos kerta ravintolaan menen (haluan rahoilleni vastinetta ;)). Ranskassa myydään kyllä paljon erilaisia kasvismaitoja (varmaan paljon niitä samoja kuin Suomessa), mutta ne ovat mielestäni melko kalliita. Tuplasti tai triplasti enemmän kuin lehmänmaito. Vaikka omilla ruokatottumuksilla voi vaikuttaa maailmaan, silti ostan useimmiten lehmänmaitoa. Kasvismaitoa myös välillä. Oikeastaan tein jossain vaiheessa itse kauramaitoa. Mihin ihmeeseen tämä on jäänyt. Alampa tekemään sitä taas itse!

Huomasin myös, että ns. citymaastureiden määrä oli kasvanut. Isäni oli myös sellaisen ostanut. Tuntuu, että kun ajoimme mökille että joka toinen auto olisi ollut citymaasturi ( en tiedä onko tämä oikea termi, tarkoitan sellaista isompaa autoa..) Ranskassa autot ovat pieniä ja citymaastureita täällä näkee harvoin. Liikkuminen on suuri osa elämäämme ja voimme vaikuttaa miten ekologisesti liikumme. Meillä ei ole omaa autoa, mutta olen välillä sellaista harkinnut. Oman yrityksen asioiden hoitaminen on vaikeaa bussilla ja junalla. Kun kantaa parikymmentä kiloa kankaita ympäriinsä sitä toivoisi autoa. Puhumattakaan jos haluan myydä tuotteitani toreilla ja tapahtumissa. Tämä asia onkin ollut vakavasti harkinnan alla, mutta auto olisi vain yritystäni varten. Muutoin kaupungin sisällä liikkuisin polkupyörällä. Ja jotain hyvää autosta voisi olla, voisin nimittäin tulla sillä Suomeen ompelukoneineni ja viettää siellä vähän pidemmän aikaa. Ehkä jopa asua kesät siellä! :) Ja sitten voisin sanoa heipat lentokoneille. Harkitsemisen arvoinen asia... 

Ja niin! En muista viettäneeni kovinkaan montaa kesää näissä helteissä Suomessa. Nämä helteet olivat ihan hullut. Koko ajan oli hiki. Termi "käristyskupoli" kuulostaa kovin hurjalta. Sinänsä karmaisevaa. Me voimme niin konkreettisesti kokea ilmastonmuutoksen. Tuntuu kuin ennen se ei olisi näyttäytynyt meille Suomessa näin konkreettisena tai sitten olen ollut silmät kiinni. Ei meillä ainakaan tälläisiä termejä ole ollut sääilmiöille. Tämä pistää miettimään, että mitä kaikkea luonto meille näyttääkään lähitulevaisuudessa.

Tuntuu kuin osa ihmisistä menisi kohti tiedostavampaa suuntaa ja osa erkanisi siitä ennestään. Tuntuu kuin moniin "pienempiin" asioihin kiinnitettäisiin huomiota, mutta samalla suuremmat jutut olisi ennallaan. Parempi se on kuitenkin aloittaa pienistä jutuista, jotta isompia juttuja voidaan toteuttaa. Mitä mieltä te ootte? Onko muilla samanlaisia mietteitä?

Ilmastoahdistus on varmaan yleinen ahdistus monella. Välillä se valtaa mielen ja sitten se taas unohtuu. Miksi se aina välillä katoaa. No ehkä ihan hyvä, kuka sitä nyt jatkuvassa ahdistuksessa haluaa elää. Ahdistus toimii myös motivaattorina. Sitä tuntee pistoksen sydämmessä, jos edesauttaa ilmastokatastrofia. Toisaalta ei kukaan voi mitenkään elää täysin ekologisesti. Aina on kuitenkin jotain parantamisen varaa.

Pari vuotta sitten päätin, että en lennä enää kaukolentoja. Viimeksi tein niin kahdeksan vuotta sitten. Välillä kuitenkin haavailen kaukomaista ja talven viettämistä jossain lämpimässä. Ehkä tulevaisuudessa niin teen. Menen sitten vaikka junalla!

Näissä sekalaisissa mietteissä on hyvä lopettaa. Ihanaa alkavaa syksyä! Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.