15 HELPPOA NIKSIÄ SÄÄSTÄÄ SÄHKÖÄ

31.8.2018

1. SAMMUTA VALOT

Tämä lienee helpoin vinkki, mutta samalla helpoin vinkki unohtaa. Valot olisi hyvä sammuttaa huoneista joissa ei oleile. 

2. KODIN LÄMPÖTILA

Jo asteen pari laskeminen huoneessa säästää sähköä. Sitä paisti monet terveysalan työntekijät ja unispesialistit vannovat matalampaa lämpötilaan makuuhuoneessa. Täällä Ranskassa sanotaan, että 18-21 astetta on optimaalinen makuuhuoneen lämpötila. Peittoja ja vaatteita voi aina lisätä talviaikaan. 

3. KANSI KATTILAN JA PAISTINPANNUN PÄÄLLE

En nyt muista lähdettä mistä tämän luin. Siinä kerrottiin, että kannattaa laittaa kansi kattilan ja tai paistinpannun päälle, koska se säästää energiaa. Keitän perunani kolmosella kansi päällä ja se vie saman verran aikaa kuin kutosella ilman kantta. It makes sense!

4. PAISTA / KEITÄ SAMALLA ENERGIALLA PALJON

Tämä on oman maalaisjärkeni tuotos. Kun keitän tai paistan jotain (esim. linssien tai kikherneiden keittäminen vie kauan aikaa) teen samalla energialla suuremman määrän. Uuni olisi myös hyvä sammuttaa kymmenisen minuuttia ennen ruoan kypsymistä.5. LATURIT POIS SEINÄSTÄ KUN ET LATAA MITÄÄN

Käynnykkää ei kannata laittaa yöksi laturiin, sillä sen lataamiseen menee aikaa vain pari tuntia. Latureita ei myöskään kannata jättää seinään itsekseen, sillä se vie myös energiaa. Mulla oli paha tapa unohtaa kännykän tai tietokoneen laturi seinään, vaikka itse laite ei olisi latauksessa. Hyi hyi. :O

6. TIETOKONE / TV JA MUUT LAITTEET KIINNI SILLOIN KUN NIITÄ EI KÄYTETÄ

Sulje laitteet  kun et käytä niitä. Lepotila vie myös energiaa.

7. KÄYTÄ TAVALLISTA HAMMASHARJAA

Okei monet vannovat sähköhammasharjan nimeen. Mun täytyy myöntää, että en ole sellaista koskaan kokeillut. :) Mutta manuaaliharja ei ainakaan vie sähköä.

8. HYÖDYNNÄ HUKKALÄMPÖ

Keittiön uunin voi jättää auki. Okei ei meillä, sillä se on hengenvaarallinen taaperollemme.

9. PESE TÄYSIÄ KONEELLISIA
Kun peset pyykkiä tai astioita, lataa kone täyteen. Vältä kuivausrumpua ja kuivata vaatteet narulla / pyykinkuivaustelineessä.

10. SULATA PAKASTIN SÄÄNNÖLLISESTI

Turhan isot jääklöntit pakkasessa vie energiaa. Pakastin kannattaa sulattaa ainakin kerran vuodessa. Me olemme ottaneet tavaksi syödä pakastimen ja jääkaapin sisältö tyhjäksi kun lähdemme pitkälle lomalle Suomeen. Laitamme loman ajaksi jääkaappipakastimemme kokonaan kiinni. Kait se tekee myös hyvää itse laitteelle. (?)

11. OTA PAHVIPAKKAUKSET POIS TUOTTEIDEN YMPÄRILTÄ LAITTAESSA NE JÄÄKAAPPIIN.

Tämä on huhu, en ole varma. Kuulemma turhat pahvipakkaukset vievät turhaa energiaa, eli ne voi poistaa.


12. KÄY SUIHKUSSA NOPEASTI

Turha vedellä läträäminen on tuskin ekologista.

13. NETTIBOXI YÖKSI POIS SEINÄSTÄ

Me suljemme nettiboximme aina kello kymmeneltä illalla ja avaamme sen aamulla. Se olisi aivan turhaan yöllä seinässä kiinni.

14. OSTA SÄHKÖLAITTEITA JOIDEN ENERGIATEHOKKUUSLUOKKA ON A TAI A+

Vähemmän energiaa vievät laitteet on hyvä ekoteko.

15. VAIHDA LAMPUT ENERGIANSÄÄSTÖLAMPPUIHIN

Hehkulamput vie enemmän sähköä ja ne ei kestä kovinkaan kauaa.


Tässä Trashlessin 15 vinkkiä pienentää sähkönkulutusta. Voi vinkata muista hyvistä ja helpoista vinkeistä! :)

1 kommentti

  1. Kiitos ihanasta blogista Paula! Vinkki nro 9 ei välttämättä pidä täysin paikkaansa. Luin vasta Katja Antilan kirjan Pysäytä ilmastonmuutos ja siinä puhuttiin myös pyykinkuivauksen energiankulutuksesta. Opin, että paras tapa kuivata pyykit on ulkona, mutta se ei valitettavasti useinkaan ole mahdollista. Toiseksi, energiatehokas kuivuri saattaa säästää enemmän energiaa kuin narukuivatus huoneilmassa. Pian kuusihenkisen perheen kodissa, jossa painovoimainen ilmanvaihto, voin sen uskoa. Me kuivatamme juurikin narulla, mutta kosteuden vähentämiseksi ikkunoita on pidettävä auki tuntikausia ja sen mukana karkaa varmasti myös pattereiden tuomaa lämpöä ja energiaa roppakaupalla. Meillä kuivurin asentaminen on monesta käytännön syystä hankalaa, mutta seuraavan remontin yhteydessä asia täytyy kyllä harkita tarkkaan.

    VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.