YHDESTÄ MONEKSI: OSA 3 KUKKAISVEDET

21.6.2018

Kukkaisvedet kauneudenhoidossa

Kukkaisvesi -sana tuo itselleni mieleen kesäiset kedot, juhannuksen ja lämpimät kesäyöt. Ne huumaavat lempeällä tuoksullaan, ja ovat ihana lisä simppeliinkin ihon- tai hiustenhoitorutiiniin. Kukkaisvettä saadaan tislauksen -, eli eteerisen öljyn valmistuksen sivutuotteena tislaamalla kasveja ja kukkia. Näin ollen ne sisältävät samat kasvin hoitavat ja terapeuttiset ominaisuudet kun vastaavassa eteerisessä öljyssä, mutta laimeampana (eteerisistä öljyistä juttua tulossa lisää myöhemmin). Kukkaisvesiä käytetään luonnonkosmetiikassa paljon, niin ihonhoitotuotteiden, hius- ja meikkituotteiden pohjana, kun ihan sellaisenaankin. Kukkaisvesiä voi käyttää kasvoveden sijaan tasapainottamaan kasvojen ihon ph puhdistuksen jälkeen, tai virkistämään ihoa kesken päivän. Myös vartalon iholle kukkaisvedet sopivat rauhoittamaan tai aktivoimaan, ja hiuspohjan hoidossa kukkaisvedet ovat tehokas lisä.


Ruusuvesi– sopii kaikille ihotyypeille, rauhoittaa, raikastaa, ja pitää ihon kimmoisana. Sopii erityisen hyvin myös akneiholle sen antibakteeristen ja tasapainottavien ominaisuuksien vuoksi.

Koivunlehtivesi – rauhoittaa talintuotantoa, ja sopii erityisesti rasvoittuvalle iholle. Se supistaa ihohuokosia ja ehkäisee tulehduksia. Koivunlehtivesi sopii myös hiuspohjan hoitoon rasvoittuvalle ja tasapainotusta kaipaavalle hiuspohjalle. 

Laventelivesi– tasapainottaa rasvaista – ja sekaihoa, sekä ehkäisee tulehduksia. Laventelivesi sopii myös käytettäväksi sheivauksen tai parranajon jälkeen rauhoittamaan ihoa.

Piparminttuvesi –sopii erityisen hyvin väsyneelle-, virkistystä kaipaavalle iholle. 

Kamomillavesi– rauhoittaa tehokkaasti couperosa-, tai atooppista ihoa. Kamomillavettä kannattaa kokeilla myös hiuspohjan rauhoitukseen hiusten pesun jälkeen; suihki jakaus jakaukselta hiuspohjaan, hiero, ja anna kuivua itsestään.

Siankärsämövesi– on puhdistava mutta rauhoittava vaihtoehto seka- ja ongelmaiholle. Se parantaa mikroverenkiertoa ja rauhoittaa punoitusta ja tulehdusta.

Valmiita 100% luonnollisia kukkaisvesiä löydät mm. Dabba ja Organics by Sara -sarjoilta. Puhdasta ruusuvettä myyvät useat eri luonnonkosmetiikkamerkit. 

Vinkki!
Nyt on paras aika vuodesta kerätä oman pihan villiyritit talteen ja käyttää niistä tehtyä yrttivettä kukkaisvesien tapaan iholle! Voit kerätä esimerkiksi tulehduksia estävää koivua, rauhoittavaa nokkosta(lehdet voi ensin ryöpätä, mikäli haluat käyttää nokkosen lehdet vielä ruokana yrttiveden teon jälkeen), desinfioivaa ja puhdistavaa puna-apilaa, ihoa kiinteyttävää poimulehteä, tai tasapainottavaa ja kosteuttavaavadelmanlehteä. 

Resepti yrttiveteen:
1-1,5 dl kuivattua tai 2dl tuoretta yrttiä
½ l kiehuvaa vettä

Kaada kiehuva vesi yrteille ja anna hautua vähintään 15-30 minuuttia. Siivilöi neste, ja lisää halutessasi eteeristä öljyä kun neste on jäähtynyt. Voit pullottaa yrttiveden esimerkiksi vanhaan shampoopulloon ja kaataa veden pesun jälkeen hiuksiin (mikäli teet huuhtelun vadin päällä, voit toistaa huuhtelun muutaman kerran samalla huuhteella). Voit käyttää yrttivettä myös suihkepullossa hiuspohjan- tai kasvojen ihon hoitoon. Yrttivesi säilyy hyvänä n. viikon verran jääkaapissa säilytettynä. Yrttiveden valmistus on ihana puuha ystävien kesken vaikkapa juhannuksena!

Teksti: Tiina Toratti 
Kuva: Trashless

Ihanaa juhannusta, aurinko ja lämpöä, taikoja ja loitsuja! 

2 kommenttia

 1. Tää postaus tuli mulle kuin tilauksesta, koska viime kampaamokäynnillä mulle tehtiin yrttihuuhtelu, ja rakastuin siihen ihan superpaljon ♥ Tämmönen tietopaketti eri kukkaisvesien käytöstä ja vaikutuksista on tosi hyödyllinen, joten kiitos tästä! Sun blogi ylipäätään on tosi inspiroiva <3

  Anskiss

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon. Ja kiitoksia erityisesti Tiinalle tästä postauksesta! :) Tälläiset kommentit saa aina hymyn huulille. :)

   Poista

© Trashless. Design by Fearne.