NOKKONEN

2.6.2018
Nokkonen on varmasti yksi tunnetuimmista villikasveista. Sitä kasvaa kaikkialla ja sen tunnistaa helposti. Nokkosen rautapitoisuus on korkea ja se sisältää myös paljon C-, B-, D- ja E-vitamiineja, foolihappoa ja kivennäisaineita.

Nokkonen on todellinen superfoodi, jota voi kuivata, säilöä sekä käyttää ruoanlaitossa pinaatin tavoin. Nokkosesta voi tehdä mm. keittoa, risottoa, piirakkaa, lettuja, pestoa ja se sopii hyvin myös kalaruokiin.  Oikeastaan nokkosen kohdalla on vaikea kuvitella mihin se ei sopisi. Eli sitä voi lisätä melkein mihin tahansa. :)

Nokkonen tulisi ryöpätä ennen sen käyttöä. Lehdet voi myös murskata raakana esim. morttelissa. Tämä kuulemma myös hävittää nokkosen pistävän ominaisuuden.


Miten nokkosia kerätään? 

Vältä autotienvarsia, sillä pakokaasut ei oo kiva juttu. Myöskään ei kannata poimia nokkosia esim. ison lantakasan tai ulkohuussin vierestä, sillä lantainen maaperä sisältää liikaa typpeä, jota pääsee nokkosiin ja se voi aiheuttaa huonovointisuutta.  Kannattaa kerätä nokkosia metsässä tai vaikka joen rannalla. 

Laita hanskat päälle ja leikkaa saksilla nokkosen pää (muutama lehtikerros). Nuorien nokkosten päät ovat monien mielestä parempia kuin vanhempien nokkosten päät. Mutta kai sitä voi myös vanhempiakin nokkosia syödä. Jotkut kerää nokkosia paljain käsin puristaen kynsien väliin oksan ja rikkomalla sen. Nokkoset eivät kuulemma pistä tällä tekniikalla ollenkaan. Itse käytin ihan tavallisia villakäsineitä. Ei tähän hommaan tarvita mitään puutarhahanskoja tai muita erikoisia käsineitä. Ihan vaikka talvilapaset käy. Nokkonen on siitä vielä kiva kasvi, että se kasvattaa nopeasti uudet lehdet leikattujen tilalle. 


Miten nokkosia ryöpätään?

Nokkoset kannattaa ryöpätä  eli keittää nopeasti ennen kuin ne lisätään ruokaan. Keitä kattilassa vettä ja lisää suolaa 1 teelusikallinen litraa kohti. Laita nokkoset veteen, siten että ne peittyvät. Kiehauta noin 30-60 sekuntia. Kaada kuuma vesi pois. Jotta kypsyminen loppuisi, kaada heti perään kylmää vettä nokkosten päälle. Purista ylimääräinen vesi pois. Tässä vaiheessa nokkoset eivät enää pistele. 

Ryöpättyä nokkosta ei tarvitse heti käyttää ruoanlaitossa, vaan se säilyy jääkaapissa ainakin yön yli. Talven varalle ryöpättyä ja pilkottua  nokkosta voi pakastaa vaikka pienissä jääpalamuoteissa.Miten nokkosia kuivataan ja mihin kuivattuja nokkosia voi käyttää? 

Levitä nokkoset leivinpaperin päälle ja nosta kuivumaan pimeään ja lämpimään paikkaan. Nokkoset voi myös kuivata uunissa vajaassa sadassa asteessa. Jätä uuniluukku esim. lusikan avulla hieman raolleen, jotta vesihöyry pääsee pois. Onhan olemassa myös erilaisia kuivaimia. Niistä minulla ei ole kokemusta. Ne ovat varmasti ihan päteviä. 

Murusta kuivatut nokkosen lehdet ja laita ne tiiviiseen purkkiin. Siellä ne säilyvät ainakin vuoden. Yrtit säilyvät paremmin pimeässä ja kuivassa paikassa.

Kuivatusta nokkosesta voi tehdä yrttiteetä. Sitä voi myös käyttää esim. salaatteihin, keittoihin tai mihin tahansa vaan keksii. Kuivattua nokkosmurskaa voi laittaa vaikka sirottimeen ja sirotella suolan tavoin ruoan päälle. 
..............................

Ajattelin tänään kokeilla tehdä pienen erän nokkossaksanpähkinäpestoa. Nam! Laitan reseptin blogiin myöhemmin. 

p.s. Jos joku tietää jonkin villiyrttikurssin (Etelä-Suomessa) aikavälillä 23.7-14.8 niin kerro mulle. :D Olisi kiva osallistua sellaiselle.

2 kommenttia

  1. Kurkkaahan Marttojen kurssitarjonta. :) ite kävin tällä viikolla tosi kivalla villiyrttikurssilla täällä Tampereella.

    VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.