YHDESTÄ MONEKSI, OSA 1: SAVI

8.4.2018


Jihaa, olen saanut Trashlessiin kirjoittajaksi kosmetiikka-alan asiantuntijan. Tiina tulee kirjoittamaan silloin tällöin Trashlessiin kosmetiikasta. Hän tuo Trashlessiin tietoa mm. luonnon raaka-aineiden monipuolisuudesta ja luonnonkosmetiikan mahdollisuuksista. Tiesitkö että savea voi käyttää hyvinkin monipuolisesti kauneudenhoidossa? Minä en. Ajattelin tämän jutun innoittamana ostaa meidän paikallisesta apteekista savea ja kokeilla näita vinkkejä. :) Tervetuloa Tiina!

"Moikka! Olen Tiina Toratti, jätteettämämmästä elämäntavasta vastikään innostunut ekokampaaja-meikkaaja -yrittäjä Tampereelta. Luotsaan Keidas by Lumo -nimistä luonnollisen kauneuden yritystä, missä tarjoamme monipuoliset luonnonmukaisen kauneuden palvelut täysin luonnon tuotteilla toteutettuna. Ekologisuus ja luonnonmukaisuus ovat olleet osana arkea jo useita vuosia, mutta lähiaikoina olen innostunut vielä enemmän less is more -ajatuksesta -mitä ihminen oikeasti tarvitsee, ja miten jätteen määrän voisi minimoida. Trashless -blogiin kirjoittelen juttuja pääasiassa luonnonkosmetiikan- ja kauneudenhoidon teemoista; tuotevinkkejä, meikkijuttuja, asiaa pakkauksista ja raaka-aineista...Super mukavaa olla mukana!"


Ainutlaatuinen luonto on pullollaan upeita raaka-aineita, joita voidaan käyttää sellaisenaan kosmetiikkatuotteena moneen eri käyttötarkoitukseen. Vähemmän on enemmän -ajatus toimii kosmetiikan saralla monellakin tavalla; mitä yksinkertaisempi tuote, ja lyhyempi inci-lista, sitä ekologisempi tuote on. Jos yksi tuote- tai raaka-aine korvaa monia, syntyy vähemmän pakkausjätettä. Lisäksi monipuolisella käytöllä saadaan enemmän hyötyjä irti yhdestä tuotteesta.

Savi on kivennäismaalaji, jota voidaan käyttää monipuolisesti kauneuden- ja terveydenhoitoon. Savi sisältää suuren määrän mineraalisuoloja ja hivenaineita, mm. magnesiumia, rautaa, sekä kalsiumia, ja lisäksi se imee itseensä tehokkaasti epäpuhtauksia ja vilkastuttaa ihon pintaverenkiertoa. Savi korjaa myös ihovaurioita ja auttaa pieniin ihotulehduksiin antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi. Aikamoinen luonnon superaine siis kyseessä!Mihin savea voi käyttää?

Hiusten hoitoon savi sopii parhaiten rasvoittuvalle-, tukkoiselle-, hilseilevälle- tai ärtyneelle hiuspohjalle. Hiusten puhdistajana savi toimii loistavasti; se imee itseensä talia, tuotejäämiä, ja tasapainottaa talin tuotantoa. Savi puhdistaa tehokkaasti hiusnystyn, jolloin ravintoaineet pääsevät paremmin hiukseen ja myös hiusten kasvu tehostuu!


Sekoita savesta ja vedestä massa, hiero hiuksiin, ja huuhtele. Voit myös pitää savimassaa hiuksissa naamion tapaan 10-15 minuuttia, jolloin sen hoitava ja puhdistava vaikutus tehostuu.


Kuivashampoona savi toimii kiireisten aamujen pelastajana. Paina sormen päät kevyesti saveen, ja hiero hiusten tyveen kauttaaltaan. Todella pieni määrä riittää! Voit myös säilyttää savea vaikkapa käytetyssä maustesirottimessa, jolloin savea on helppo annostella. Anna saven vaikuttaa hiuksessa hetki, tai anna itsellesi odotellessa vaikkapa pieni rentouttava päähieronta. Harjaa lopuksi ylimääräinen savi pois. Valkosavi toimii parhaiten vaaleille hiuksille, Rhassoul-savi eli ruskea savi sopii ruskeille hiuksille ja vihreä savi hiuksille ”siltä väliltä”. Kuivashampooksi sopivat saven lisäksi myös jauhemaiset elintarvikkeet, kuten peruna-, tai ruisjauho, ruokasooda yms.

Kasvonaamiona savi on myös vailla vertaa. Savi kirkastaa ihoa, tasapainottaa talin eritystä ja samalla luovuttaa ihoon mineraaleja. Kasvojen iholla saven joukkoon kannattaa sekoittaa mukaan veden sijaan jotain luomulaatuista kasviöljyä, varsinkin jos sinulla on herkkä tai kuiva iho. Valkosavi sopii parhaiten atooppiselle ja herkälle iholle, ja rasvoittuvammalle/sekaiholle paras valinta on vihreä tai ruskea savi.


Sekoita savi ja vesi/öljy sekaisin miellyttäväksi tahnaksi, ja levitä kasvoille. Vältä silmänympärysihoa. Anna vaikuttaa 5-15 minuuttia ja pese pois. Viimeistele kukkaisvedellä ja kasvoöljyllä.


Kuorintana voit käyttää savea koko vartalolle. Voit tehdä seoksen savesta, kasviöljyistä, tai vaikkapa hunajasta (elintarvikkeista löytyy vaikka mitä ihania ja tehokkaita raaka-aineita kuorintaan!). Levitä seos vartalolle/kasvoille, hiero pyörivin liikkein hellästi, ja huuhtele.

Bonusvinkki:
Savi auttaa myös turvotukseen, laukaisee vartalon jännitystiloja ja hoitaa selluliittia. Voit käyttää sitä myös paikallisesti haavoihin tai palovammoihin.

Itse tartun savipurkkiin silloin, kun kaipaan erityistä hemmotteluhetkeä kasvonaamion tai hiushoidon parissa, tai pika-apuria hiusten freesaukseen arjessa laiskoina tai kiireisinä aamuina. Hiusten savihoitoja tekevät myös koulutetut ekokampaajat, jolloin hoidon yhteyteen usein liitetään intialainen päähieronta tehostamaan hoidon vaikutusta. Laadukasta ja puhdasta savea löytyy mm. Argital -merkiltä, ja suomalaiselta Käsämä -sarjalta.

Kuvat ja teksti: Tiina Toratti 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.