FUROSHIKI – JÄTTEETÖN LAHJAPAPERI

13.4.2018

Furoshiki-liina on oikea monikäyttöesine. Tämä muinainen japanilainen keksintö on hyvin simppeli. Kuten kaikki hyvät jutut ovat yleensä todella yksinkertaisia. Furoshikiin voi kääriä lahjan, eväslaatikon, pulloja tai oikeastaan mitä vaan. Se toimii myös kassina, pyyhkeenä, hattuna tai vaikka asusteena.

En ole ostanut lahjapaperia moneen vuoteen. Oikeastaan  alunperin syy ei ole niinkään ollut ekologinen, vaan se, että minusta se on turhaa rahan haaskuuta. Olen säästänyt saamani lahjapaperit ja uusiokäytän niitä. Toki lahjapaperit, teipit, lahjanarut ja koristerusetit ovat epäekologisia ja todellakin turhia.  Furoshikiin sen sijaan voisin kääriä lahjat lapselleni tai miehelleni, koska silloin ne säilyvät samassa taloudessa ja niitä voi uusiokäyttää. Toki voin antaa myös lahjaksi furoshikin jollekin muullekin, jos hän sitä tarvitsee. Muutoin en viitsi välttämättä kääriä joka vuosi esim. appivanhemmilleni lahjoja furoshikiin, sillä ne saattaisivat mennä vain kaappiin lojumaan. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole tuottaa lisää kangasta maailmaan vaan käyttää furoshikiä uudelleen ja uudelleen.

Furoshikin tekoon sopii tämän vuoksi hyvin kierrätetty kangas tai tekstiili ylijäämä. Tuleva yritykseni valmistaa myös furoshikejä tekstiiliylijäämästä ja kierrätetystä kankaasta. ;)

MIKSI FUROSHIKI?


Furoshiki on ekologinen, kaunis, monipuolinen ja käytännöllinen. Lahjan voi myös kääriä yhtähyvin  kaulahuiviin, liinaan, pöytäliinaan tai vaikka pyyhkeeseen, joka voi olla myös osa lahjaa. 

MITEN OMMELLA FUROSHIKI?

Tämä on ehkäpä maailman helpoin asia ommella ja sopii hyvin myös aloittelijalle. Valitse kankaaksi taipuisaa kangasta, joka ei ole kovin paksua. Esimerkiksi puuvilla, pellava, viskoosi ja silkki ovat hyviä materiaaleja. Leikkaa kankaasta haluamasi kokoinen neliö, muista jättää  joka sivulle noin kahden sentin saumavarat.  Jos haluat esim. kääriä kirjan furoshikin, kannattaa leikata noin 50 x 50 cm:n  kokoinen neliö + saumavarat. Mitä pienempi liina, sitä ohuempaa materiaalia sen kannattaa olla. 

Taita kankaan jokainen sivu kaksin kerroin ja laita nuppineuloilla kiinni. Silittämällä saa tarkempaa jälkeä. Tosin esim. silkkiä on vaikea silittää. Mutta jos teet furoshikin esim. puuvillasta, niin suosittelen silittämistä. 

Ompele jokainen reuna. Silitä lopuksi liina, jotta siihen ei jää ryppyjä. Voilà furoshiki on valmis.
Ootteko kokeilleet furoshikiä?


Furoshiki 70 x 70 cm. Sen sisällä on kaksi viinipulloa.Furoshiki 50 x 50 cm. Sen sisällä on kirja. 


Furoshiki 27 x 27 cm. Sen sisällä on saumurin lanka.


MITEN KÄÄRIN LAHJAN FUROSHIKIIN?


2 kommenttia

  1. Oon itse asiassa kokeillut joskus! Jossain kierrätystapahtumassa kokeiliin liinan taittelua, mutta se ei ole päässyt vakiokäyttöön, kun ei ole ollut sopivia kankaita varattuna tätä varten. Mutta nyt kyllä voisin kaivella varastoistani jonkun muuten ompelematta jääneen kankaan ja paloitella sen furoshikiin sopivaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes! Liinan taittelu on vieläpä tosi helppoa :) Joo pitää olla pari liinaa jemmassa, että on sitten, kun on tarve. :D

      Poista

© Trashless. Design by Fearne.