FASHION REVOLUTION

23.4.2018

Tänään alkaa  Fashion revolution eli vaatevallankumous -kampanjaviikko (23.4-29.4). Yli sadassa maassa ihmisiä innostetaan kysymään vaatteidensa alkuperää. Nettiin ilmestyy kuvia käännetyistä vaatteista #whomademyclothes hastagin kanssa. Yritykset voivat puolestaan osallistua kampanjaan kuvilla vaatteiden tekijöistä hastagilla #imadeyourclothes. 

Kampanja on perustettu vaateteollisuuden työolojen parantamiseksi. Tasan viisi vuotta sitten (24.4) bangladeshilainen Rana Plazan vaatetehdas romahti ja 1133 työntekijää kuoli ja 2000 ihmistä loukkaantui. Esimerkki on karmiva ja näitä onnettomuuksia tapahtuu yhä. 

Kampanjan tarkoitus ei ole syyllistää kuluttajia. Boikotoinnin sijaan kuluttajia kannustetaan vaatimaan yrityksiltä vastauksia. Ja niitä on tullut kampanjan myötä. Osa yrityksistä pyrkii tekemään yritystoiminnastaan mahdollisimman läpinäkyvää.

Tälläiset kampanjat ovat aivan mahtavia, sillä yritystoiminta on mennyt aivan överiksi vaatteiden tuotannossa. Toki monella muullakin toimialallla. Vaatteiden tuotannossa ei ole enää mitään järkeä. Meillä on aivan järjetön määrä huonoissa työoloissa tehtyjä vaatteita. Niitä kun ei saisi olla ollenkaan edes olemassa. 

Itsellänikin löytyy kaapissa vaatteita madeinbangladesh. Olen päättänyt kuitenkin boikotoida näitä yrityksiä ja en enää osta niistä kaupoista vaatteita, joiden työoloja epäilen. Näihin kuuluvat oikeastaan kaikki ketjuvaatemerkit. Tosin tulen varmasti ostamaan sukkia ja alusvaatteita, sillä ne vaan ovat niin kalliita uutena jostain madeinfranceluomu -kaupasta. Jonkun poikkeuksen saatan myös silloin tällöin tehdä ihan vain taloudellisista ja ajallisista syistä. Pääosin aion ostaa vaatteet käytettynä tai uutena eettisiltä merkiltä. Jos vaikka 90 prosenttia vaatteistani ovat eettisiä ja ekologisia, se on jo tosi hyvin. :) Vaatteiden lainaaminen / vuokraaminen myös kiinnostaa. Nyt olen kuitenkin ollut kohta vuoden vaatteiden ostolakossa, joten minun ei ole tarvinnut näitä asioita miettiä lainkaan. :D Ehkä jatkan tätä mokomaa toisella vuodella, säästyy muuten aika paljon aikaa ja energiaa. Ja tietty rahaa ja luontoa. 
  
Ai niin vaateteollisuudessa vaatteiden ompelu on vain yksi asia monesta. Jokuhan sen kankaan tekee. Joku viljelee puuvillaan. Joku värjää sen. Joku kerää sen pelloilta. Ehkä jatkan ikuisesti vaatelakkoani...

Miten tehdä fashion statement?


Trashlessissa tämän viikon teemana on vaatteet ja tekstiiliteollisuus.


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.