EKOYRITTÄJÄT: WEECOS

6.4.2018Ekoyrittäjät juttusarjan neljäntenä yrityksenä esittelen Weecos -nimisen vastuullisen verkkokaupan.  Tutustuin Weecosiin sattumalta päättömän nettisurffailun aikana. Kauniit kuvat ja raikkaat nettisivut veivät heti huomioni ja aloin tutkimaan tarkemmin verkkokaupan sisältöä. Tämä verkkokauppa on  huikea, sillä siellä myydään vain vastuullisia tuotteita. Lähestyin verkkokaupan perustajaa Hannaa sähköpostitse ja tein haastattelun.  
"Weecosin kautta uskomme tavoittavamme tiedostavia kuluttajia, jotka jakavat eettiset ja ekologiset arvomme ja osaavat arvostaa kotimaisuutta, yksilöllistä designia ja tuotannon läpinäkyvyyttä."
- ESSI JA MARIKA, KUULA + JYLHÄ

1. Mistä idea yrityksen perustamiseen tuli ja mikä Weecos on?
Ajatus Weecosista syntyi vuoden 2011 lopulla, kun minä (Hanna) ja ystäväni Anna Kurkela huomasimme, ettei vastuullisesti valmistettaviin tuotteisiin keskittynyttä kauppapaikkaa ole olemassa. Tarve kauppapaikalle oli selkeä, sillä ihmiset tekivät yhä enemmän ostopäätöksiä arvojensa pohjalta. Alusta alkaen olemme halunneet tukea harkittuja ostoja kertakäyttökulttuurin sijaan. Ajatuksestamme jalostui pian idea ja ideasta Weecos. Kauppapaikka julkaistiin vuonna 2013, ja tällä hetkellä Weecosista löytyy yli 210 brändiä ja yli 5000 tuotetta.
Koko Weecosin toiminta pohjautuu yhteistyöhön yritysten kanssa. Yhdistämme suunnittelijat ja kuluttajat uudella tavalla siten, että jokainen merkki ylläpitää itsenäisesti omaa kauppaansa. Välissä ei ole varastoa, vaan osto Weecosista on osto suoraan brändiltä itseltään. Tämä ainutlaatuinen konsepti tekee Weecosista digitaalisten kauppapaikkojen edelläkävijän. Ostaminen on turvallista ja helppoa, sillä meillä toimivat yritykset kertovat toiminnastaan, tuotantopaikoistaan ja tuotteistaan mahdollisimman läpinäkyvästi. Kaikki Weecosissa myytävät tuotteet on valmistettu ympäristöä, ihmisiä ja eläimiä kunnioittaen. Nämä lupaukset varmistamme yritysten vastuullisuuden auditoinnilla. 
Tuotteiden lisäksi haluamme jakaa ihmisille tietoa ja herätellä miettimään sitä, että omilla ostopäätöksillä ja muillakin elämän valinnoilla on merkitystä.

2. Minkälainen polku on ollut yrittäjiksi? Kävittekö yrityskurssilla? Otitteko lainaa? Alkuinvestoinnit? Miten kauan meni alkuvalmisteluissa? Yritysmuoto ja miksi? 

Olin vielä 2011 Nokialla töissä, kun idea vastuullisten tuotteiden kauppapaikasta sai alkunsa. Taustakartoitusten jälkeen vastaavaa kauppapaikkaa ei löytynyt, ja kun elämässä tarjoutui tilaisuus heittäytyä uuteen menimme Annan kanssa Nokian ja Uuden tehtaan organisoimalle puolen vuoden mittaiseen start-up koulutukseen keväällä 2012. Kurssin päätyttyä perustimme Weecosin ja kehitystyöhön tuli mukaan kuusi pilottiyritystä.

Alkuinvestoinnit saimme Nokian Bridge-ohjelmasta. Se mahdollisti lainan hakemisen Nordealta ja Finnveralta ja niiden avulla haimme ja saimme Tekes-rahoituksen. Jälkikäteen voi monien muidenkin tapaan sanoa, että onneksi emme tienneet, millaisia mutkia yrittäjänä voi kohdata. Kuluttajabrändin luominen aivan uudenlaisella toimintamallilla on alkuun hidasta ja alustatalous on liiketoimintamallillisesti haastavaa. Päiväämään emme silti vaihtaisi pois!

Päädyimme osakeyhtiömuotoon heti alusta siksi, että se mahdollistaa parhaiten kansainvälisen kasvun. Osakeyhtiö on myös toimintamallina selkeä rahoitusten hakemiseen.

3. Millainen on tyypillinen viikko? Mitkä ovat yrittäjän hyvät ja ikävät puolet?
Tällä hetkellä Weecosissa on viisi työntekijää ja työviikko vaihtelee tehtävien mukaan. Henkilökohtaisesti, yrityksen toimitusjohtajana, tyypilliseen viikkoon mahtuu paljon koneella istumista ja sähköposteja. Onneksi mukana on paljon inspiroivia tapaamisia, uuden innovointia ja halua muuttaa maailmaa yhteistyön avulla. Niin meidän kuin Weecosissa olevien yritysten arvot näkyvät ja toteutuvat yhteistyönä muun muassa Helsinki Priden, Luonnonsuojeluliiton ja Väestöliiton seksuaalioikeuksia edistävän toiminnan tukemisessa.
Ehdottomasti siis paras puoli yrittäjyydessä on se, että voi päättää, mitä asioita ajaa omalla toiminnallaan ja kenen kanssa. Lisäksi voi rakentaa itse tiiminsä. Unettomia öitä sen sijaan saattaa aiheuttaa raha. Tässä vaiheessa joutuu paljon miettimään, miten haemme kasvua niin liiketoiminnallisesti kuin vaikuttavuuden näkökulmasta.

4. Miten näette ekologisen yrittämisen kehityksen tulevaisuudessa Suomessa?  Entä ekologisten tuotteiden myymisen netissä? Tulevaisuuden suunnitelmat?
Vastuullisen liiketoiminnan pitäisi olla ainoa tapa toteuttaa liiketoimintaa ja tuntuu järjettömältä, että edelleen yrityksiä perustetaan noudattamatta vastuullisia periaatteita. Toivomme vastuullisuuden olevan tulevaisuudessa kaikille jo lähtökohtaisesti normaali tapa toimia.
Vastuullisuuden toteutuminen, kuten ruoan, tuotteiden ja tuotantoprosessien alkuperä, kiinnostaa yhä enenevissä määrin kuluttajia. Omien arvojen mukaan ostaminen näkyy selvästi myös meidän arjessamme – vuonna 2017 liikevaihtomme kasvoi 274%. Suunta on siis oikea. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että vastuullisuus on hyvin moniulotteinen käsite, se voi toteutua monella eri tavalla, eikä ole yhtä oikeaa tapaa toimia vastuullisesti. Tärkeää on tiedostaa, että omalla toiminnalla ja valinnoilla voi muuttaa maailmaa.
Lisäksi nettimyynti on aina nettimyyntiä. Siihen liittyy haasteita muun muassa logistiikan ja sitä myötä kuljetuksesta aiheutuvien vaikutusten kanssa. Tämä haaste meillä kasvaa, kun haemme kansainvälistä kasvua. Onneksi logistiikka-alakin on tällä hetkellä suuressa murroksessa, se kehittyy valtavasti ja myös siellä ekologiset arvot vaikuttavat ohjaavan toimintaa.


Hyppykuvassa on Weecosin koko tiimi. Vasemmalta oikealle: Anna Kurkela (perustaja), Anu Hurme, Joonas Saari, Hanna Lusila (perustaja) ja Lotta Heinämäki 

Kuvat: Weecos 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.