EKOYRITTÄJÄT: LOVEBIRDS

25.4.2018

Hääpukua käytetään vain kerran elämässä. Tai ehkä parikin kertaa. Joka tapauksessa ekologisempaa on ostaa hääpuku käytettynä tai vaikka vuokrata se. Siinä myös säästää paljon rahaa. Katselin tässä yksi päivä Suomen ekoyrittäjät nettisivuja. Löysin sieltä käytettyjä hääpukuja myyvän Lovebirds:n, jonka liike sijaitsee Helsingin keskustassa. Empä ole ennen törmännyt tälläiseen kauppaan. Konsepti on aivan mahtava. Niimpä laitoin meiliä liikkeen omistajalle Ernalle ja haastattelin häntä.


1. Mistä idea yrityksen perustamiseen tuli? Ketkä ovat esikuviasi / inspiraation lähteitäsi? Oliko sellaisia edes Suomessa, kun aloitit?

Liikkeen perusti edellinen työnantajani jolta ostin liikkeen kaksi vuotta sitten. Liike täyttää kohta viisi vuotta, itse olen ollut reilut neljä vuotta toiminnassa mukana. Hurahdin niin pitkälle, että ehdotin omistuksen vaihdosta, koska omassa päässä yhdistyvät sekä hääpukuhulluus, että ekologinen ajattelu. Lovebirds on ensimäinen laatuaan suomessa, tietysti erilaisia secondhand -liikkeitä on joissa saattaa myös olla hääpukuja myynnissä, mutta ei tällä kaliiberilla. Konseptia hieman testailtiin ensin popup tyyliin häämessuilla "jotain käytettyä" pisteenä, johon omat puvut sai tuoda myyntiin messujen ajaksi, vastaanotto oli hyvä ja liike muodostui pysyväksi.

 2. Minkälainen polku on ollut yrittäjäksi? Miksi yrittäjyys?
Olin ensin pari vuotta työntekijänä uusia pukuja myyvässä liikkeessä. Heti kun kuulin, että omistajalla on myös Lovebirds -liike,  pyysin työnantajaani 'siirtämään' minut sinne, sillä se sopi täydellisesti yhteen sekä kirppari-identiteettini, että hääpukuintoiluni kanssa. Olin opiskellut ammattilukion pukuompelulinjan, eikä yrittäjyys ole ollut ollenkaan itselle tuttu ennen omaa yrittäjyyttä Lovebirdsissä. Tein kuitenkin liikkeessä jo miltei kaiken, eikä ajatus yrittäjänä toimimisesta tuntunut niin isolta ja tuntemattomalta hypyltä, joten kerroin itse ensin kiinnostukseni liikkeen ostamiseen työnatajalleni ja myöhemmin kun hän oli valmis siirtymään itse muihin hommiin, hän tarjosi sitä mahdollisuutta. En myöskään halunnut menettää niin ihanaa ja omille arvoille sopivaa työpaikkaa, joka olisi varmasti ollut edessä mikäli liike olisi siirtynyt jollekin toiselle, joten siinä tilanteessa koin yrittäjyyden myös ainoaksi vaihtoehdoksi! :) Työkokemusta on värikkäästi lähinnä ravintola-alalta ja hetken aikaa ennen hääpukumyyjän pestiä ehdin työskennellä isossa vaateketjussa, jossa työskentely sysäsi entisestään ajattelemaan vaateteollisuuden roolia maapallon kuormituksessa. 

3. Kävitkö yrityskurssilla? Otitko lainaa? Alkuinvestoinnit? Miten kauan meni alkuvalmisteluissa? Yritysmuoto ja miksi?
Aloitin prosessin menemällä NewCo Helsingin yrittäjyyskurssille ja pankkiin hakemaan lainaa liiketoimintakaupan maksua varten, sekä tietysti aloitukseen liittyviä kustannuksia, joita tulikin yllättäviä ja yllättävän paljon, niinkuin kurssilla painotettiinkin! 2016 alkuvuodesta sovimme edellisen yrittäjän kanssa kauppojen tapahtumisesta ja otimme deadlineksi vapun, jolloin ajattelimme vielä siihen olevan hurjasti aikaa. Kaikessa järjestelyssä ja asioiden hoitamisessa yms. alkurumbassa meni kuitenkin niin viimetipalle, että jouduin osan lainasta hakemaan muualta kuin pankista. Byrokratiaan voisin siis sanoa menneen aikaa odotettua enemmän, ja ilmeisesti liiketoimintakaupassa verrattuna uuden yrityksen perustamiseen, monet seikat ovat hieman hitaampia ja hankalampia, kuten julkisen takauksen saaminen. Toiminimi tuntui siinä vaiheessa helpommalta ja edullisemmalta vaihtoehdolta, joten päädyin muodostamaan toiminimen, tämän vuoden aikana kuitenkin mahdollisesti siirrytään osakeyhtiöksi.

4. Millainen on tyypillinen päivä / viikko?
Työpäivästä noin 50% koostuu asiakkaiden palvelemisesta liikkeessä, sekä pukuja myyvien asiakkaiden, että pukua etsivien. Loput 50% siivoamisesta, sähköposteihin ja viesteihin vastailusta, nettisivujen päivittämisestä ja pukujen 'fiksailusta' eli pienistä korjaustöistä ja helmojen höyryttelyistä. Päivästä riippuen saattaa olla vain muutama liikkeessä kävijä tai koko päivän kestävä ruuhka. Arkena liikkeessä on yleensä yksi myyjä, lauantaisin kaksi.

5. Mitkä ovat yrittäjän hyvät puolet / ikävät puolet?
Yrittäjyyden ehdottomasti paras puoli on se, että tuntuu kokoajan tekevänsä työtä sekä asiakkailleen, mutta myös itselleen. Työstä on siis tullut hyvällä tavalla henkilökohtaisempaa. Tietysti sama asia heijastuu välillä myös varjopuoleksi, eli työpäivä ei välttämättä päätykkään töistä lähtöön, vaan huolet ottaa helpommin mukaansa. 
6. Mitä haasteita yrittäjän alkutaipaleella oli? Entä nyt?
Haasteena alussa oli ymmärtää yrityksen kokonaiskuvaa esim. kirjanpidollisessa mielessä(esim. mistä, milloin, minne maksetaan veroja), onneksi hyvä ja kärsivällinen kirjanpitäjä löytyi heti, jolta sai apua jos jonkinlaiseen käytännön ongelmaan ja ihmetykseen. Sama haaste kyllä tuntuu olevan edelleen, joten olen mielelläni maksanut kirjanpidollisesta avusta ammattilaiselle.

7. Miten näet ekologisen yrittämisen kehityksen tulevaisuudessa Suomessa?  
Ekologisen kuluttamisen pääasiana itse pidän sitä, että yritykset ja jopa valtio tekevät minulle ekologisen kuluttamisen helpoksi. Kun ekologinen vaihtoehto on myös helppo vaihtoehto, ei ole mitään syytä olla käyttämättä sellaisia tuotteita ja palveluja. En usko, että meilläkään käyvistä asiakkaista kaikki mieti käytetyn puvun hankintaa niinkään ekotekona, vaan vain järkevänä; liike on hyvien yhteyksien varrella, hinnat ovat uusiin nähden houkuttelevat ja saa kuitenkin samaa laatua.

8. Tulevaisuuden suunnitelmat? Miten aiot kehittää yritystoimintaasi?  
Yleistä kehitettävää löytyy aina, mutta ensisijaisena pitäisi saada nettisivut käyttäjäystävällisemmiksi ja informatiivisemmiksi. Eli lyhyesti: kuluttajille helpommaksi sekä ostaa että myydä pukuja.

9. Jotain muuta mistä haluaisit kertoa? 
Lovebirdsillä on ollut aivan mieletön alkuvuosi ja asiakkaita on ollut enemmän kuin ikinä!


Kuvat: Lovebirds

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.