EKOLOGINEN JA EETTINEN VAATEKAAPPI

27.4.2018

Money Fashion Power Fanzine. Image courtesy of fashionrevolution.org/resources/fanzine/
Tällä viikolla vietetään Fashion revolution - kampanjaviikkoa, jonka aikana ihmiset ympäri maailmaa voivat kysyä vaatteiden valmistajilta #whomademyclothes. Tämän viikon aikana mediassa onkin ollut hyviä artikkeleita ja vinkkejä eettisen vaatekaapin rakentamiseen: Helsingin Sanomat, Kierrätyskeskus ja Roosa B.


Money Fashion Power Fanzine. Image courtesy of fashionrevolution.org/resources/fanzine/Nyt minulla on vaatteiden ostolakkoa takana jo 10 kuukautta. Tämän lakon aikana olen lukenut paljon artikkeleita vaateteollisuudesta ja se on ollut silmiä avaavaa. En millään haluaisi palata entiseen, mikä tarkoittaisi päämärätöntä shoppailua  ketjuliikkeissä ja kirppareilla. Jokaisen vaatteen jonka talooni hankin, pitää olla jokin hyvin perusteltu tarkoitus. En vielä tiedä tarkalleen mistä tulen ostamaan vaatteita. Sen tiedän, että niitä ei tarvitse ostaa kovinkaan usein. Vaatteet pitäisi nähdä pieninä jalokivinä ja timantteina. Ei niitäkään kukaan, edes rikkaat osta ihan holtittomasti. :D Luin Anniina Nurmen Vihreät vaatteet -julkaisun. Siinä on hyviä vinkkejä ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappiin sekä loistavaa pohdintaa vaateteollisuudesta. Anniinalla on samanniminen nettisivu, jossa paljon faktaa vihreistä vaatteista. www.vihreatvaatteet.com


" Vihreät Vaatteet päällepuettavia, vartaloa peittäviä, usein kankaisia tuotteita, jotka ovat vastuullisia eli ekologisia, eettisiä ja läpinäkyviä koko elinkaarensa osalta. Ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta, eivätkä rasita ympäristöä. Käyttävät harkiten rajallisia luonnonvarojamme, kiertotalouden mukaisesti. Ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä. Edistävät tasa-arvoa, terveyttä ja onnellisuutta. Kunnioittavat elämää kaikissa muodoissaan. "


Tämän riippumattoman oppaan tekijä, Anniina Nurmi, on vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija. Hän jakaa tietoa aiheesta konsultoinnin, opettamisen ja kirjoittamisen kautta. Lisäksi Anniina kehittää vaatealalle Clothing as a service - mallia, jossa vaate muuttuu palveluksi vuokraamisen kautta. Hän on taustaltaan suunnittelija, joka on työskennellyt useita vuosia vaatesuunnittelijana. Vuosina 2010-2015 ajan hän pyöritti omaa vastuullista Nurmi-vaatemerkkiään. 


Vihreät vaatteet -opas avaa pilkahduksia vaatteen nurjalle puolelle, mutta samalla luo visiota siitä, miten tulevaisuudessa voisimme nauttia vaatteista hyvällä omallatunnolla. TÄYDELLISEN VAATEKAAPIN METSÄSTYS (tiivistelmä Anniina Nurmen tekstistä) 

1 Vaatteet läpi

Käy ensin läpi vaatekaappisi jokainen vaate. Laita kiertoon ne, joita et käytä. Korjaa rikkinäiset tai vie korjattavaksi.


2 Vähemmän on enemmän

Jos mieli tekee ostaa, pysähdy hetkeksi miettimään: Tarvitsenko tätä? Omistanko kenties jo vastaavan? Haluanko ostaa, koska tarvitsen, vai ostanko ostamisen ilosta?


3 Hei hei heräteostoksille

Usein kiireessä tulee tehtyä hätiköityjä ostopäätöksiä. Tee rauhassa kotona lista tuotteista, joita tarvitset, ja pidä se mukanasi ostosreissulla.


4 Älä mieti sesonkeja

Kauppojen vaatevalikoimien sesongit harvoin osuvat yksiin meidän vuodenaikojen kanssa. Suurinta osaa vaatteista voi käyttää niin kesällä kuin talvellakin, joten mieti vaatehankintoja pidemmällä jänteellä.


5 Ei trendejä, vaan tyyliä

Trendit tulee ja menee, mutta oma tyyli on ajaton. Ota omaan tyyliin inspiraatiota lehdistä, Instagramista tai vaikka Pinterestistä, mutta älä seuraa trendejä orjallisesti. 


6 Suosi laatua

Suurin osa vaatteista on tänä päivänä niin huonolaatuista, että niiden käyttöikä jää aivan liian lyhyeksi. Näin ollen vaatteen tuotantoon käytetyt luonnonvarat, energia ja työmäärä – puhumattakaan sen negatiivisesta vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin – ovat täysin epäsuhdassa vaatteesta saatuun hyötyyn käytön aikana. 

Valitse pitkäaikainen tuote niin laatunsa kuin designinsa puolesta. Vaikket itse tulisi käyttämään vaatetta ikuisesti, voi se jatkaa elämäänsä toisten omistajien käytössä. 


7 Älä tuijota vain hintaa

Oli vaate halpa tai kallis, ei hintalapussa juuri koskaan näy sen todelliset kustannukset: kuinka paljon se on vahingoittanut ympäristöä, kuinka paljon sen tuotantoon on tarvittu uusia luonnonvaroja ja kuinka moni ihminen on kärsinyt sen tuotantoketjun varrella. Jos todelliset kustannukset sisältyisivät hintoihin, ei muutaman euron T-paitaa olisi olemassa. 


8 Vaate on sijoitus

Mieti vaatteita sijoituksena, älä kertakäyttöisenä huonon päivän pelastajana. Käytä vaateostoksilla samaa logiikkaa kuin vaikkapa uutta sohvaa tai sänkyä ostaessasi: vertaile, kokeile ja harkitse. 

9 Huolla ja rakasta
Suosi vaatteita, joita on helppo pestä ja huoltaa. Tutustu hyvin vaatteen hoito-ohjeisiin. Älä pese vaatteita turhaan. Usein tuuletus riittää. Rakasta ja vaali vaatteitasi.


10 Ei hoppua 

Täydellinen vaatekaappi ei rakennu päivässä. Ota pieniä askeleita kerrallaan, ja vaikka matkan varrella on monta mietittävää asiaa, puuhan ei tarvitse olla ryppyotsaista. Ehkäpä pikkusen vinksallaan onkin parempi kuin täydellinen. 

2 kommenttia

  1. Oman vaatekaapin hallintaa helpottaa asuminen pienellä paikkakunnalla. Aikaa ei tule vietettyä turhaan kauppoja kierrellen, sillon harvoin kun käyn lähimmässä isommassa kaupungissa, on mietitty valmiiksi mitä tarvitsen. Myös vaatteiden tilauksen nettikaupoista olen lopettanut kokonaan. Oma ajattelutapakin on ilokseni muuttunut (tietoisesti muutettu) pohtimaan ennen hankintaa, että tarvitsenko? Olen kiinnittänyt huomioita myös vaatehuoltoon ja nykyisin mietinkin juuri tuota pesemistä, aikaisemmin heitin esim. pitkähihaisen päällyspaidan pyykkiin parin pitokerran jälkeen, vaikka se oli ollut päällä vain työmatkoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on hyvä, että silloin harvoin kun käy isossa kaupungissa, on miettinyt kaiken mitä tarvitsee. :) Näinhän se pitäisi olla missä vaan! Munkin oma ajattelutapa on hiljalleen muuttunut. En oo ostanut kohta vuoteen uusia vaatteita ja musta tuntuu, että en oikeestaan tarvii mitään, no paitsi yhden uudet kengät. Ennen taas tarvitsin koko ajan uutta! Mistä tulikin mieleen, että mitä enemmän ostaa, sitä enemmän luulee tarvitsevansa. Vaatteiden tuulettaminen riittää ihan hyvin ja sitten voi pestä harvemmin vaatteita. Tosin t-paidat pesen usein.

      Poista

© Trashless. Design by Fearne.