MUOVITON KEITTIÖ

30.3.2018

Olen jo pitkän aikaan suosinut puuta, lasia ja keramiikkaa. Meillä on kuitenkin vielä jonkin verran muovia ja silikonia keittiössä. Luonnollisesti täysin muoviton keittiö ei ole mahdollista, sillä onhan esim. jääaapissa, uunissa ja kodinkoneissa muovia. Moniin pieniin keittiövälineisiin voi kuitenkin vaikuttaa ja niihin aionkin nyt kiinnittää erityistä huomiota. 

Tänä vuonna koitan siis saada meille mahdollisimman muovittoman keittiön. Mademoiselle Camomilla postasi tässä jokin aika sitten hänen muovittomasta keittiöprojektista. Hän linkkasi  myös Yleareenan dokkarin: Ihmeaineesta saasteeksi, mikä on katsomisen arvoinen. Siinä olikin paljon kaikenlaista mielenkiintoista faktaa. 

Faktaa muovista (lähde: dokumenttielokuva Imeaineesta saasteeksi)

"Muovia pitäisi ajatella saasteena, ei ihmeaineena. "

* 50-luvulla muovia markkinoitiin maailman pelastajana. Nyt muovia on kaikkialla. Pienen pienet muovihiukkaset päätyvät vesistöihin ja järviin. 200 tuhannen järvien maassa sillä on merkitystä, sillä meidän juomavetemem tulevat järvistä. 

* Vuonna 2050 meressä on enemmän muovia kuin kaloja. Muovia päätyy vesistöihin mm.  jäteveden mukana, liikenteen rengasjäämistä ja roskaamisen myötä.

* Maailmassa ostetaan jokainen minuutti miljoona muovipulloa. Suurin osa päättyy meriin tai kaatopaikoille. Muovin kierrättäminen olisi tärkeää, mutta se on vaikeata erilaisten muovilaatujen vuoksi.

* Autojen rengaspöly on suurin mikromuovia tuottava asia. 

* Mikromuovia listäään kosmetiikkaan, pesuaineisiin ja maaleihin.  EU ei ole niitä kieltänyt. Keinokuidut ja vedenpitävät asusteet ovat merkittävä mikromuovin lähde. 

* Muovituotanto ei ole hiipumassa. Yhdysvalloissa öljy-yhtiöt ovat investoineet 180 miljardia dollaria uusiin muovitehtaisiin ja projekteihin. Rahoittajina toimivat  mm. Shell ja Exon. Tavoitteena on lisätä muovituotantoa 40 prosentilla kymmenessä vuodessa. 

* Peräti 90 prosenttia muovista heitetään roskikseen kertakäytön jälkeen. 

* 50-luvulta lähtien maailmaan on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia. suurin osa siitä on edelleen hajoamatta. 
Miten muoviton keittiöprojekti etenee? 
Vaikka kuinka olen jo karsinut muovin määrää keittiöstä, niin silti näitä muovisia esineitä vaan löytyy. Eikä tässä ole varmasti kaikki, ehkä jotain muoviesineitä saattoi jäädä kaapin perälle. Joka tapauksessa tässä on näitä muovisia esineitä, joita olen ajatellut pikkuhiljaa korvata muilla materiaaleilla. Suosin varmastikin metallia, lasia ja puuta.  Kodinkoneissa on luonnollisesti usein muovia. Niitä en lähde vaihtamaan. Nämä keittiön pienet esineet ovat kuitenkin ihan hyvin korvattavissa muilla materiaaleilla.

Mihin muoviset esineet päätyvät?
Lahjoitan tai myyn ne. Itseasiassa meidän asunnon lähellä on yksi iso kivi, johon ihmiset tuovat tavaroita. Olen ottanut kiveltä kotiini puisen pippurimyllyn ja kirjoja. Tämä iso kivi toimii jonkinlaisena epävirallisena tavaroiden vaihtopisteenä. :D Sakset saattavat mennä kaatopaikalle, ne leikkaavat niin huonosti. Vai voiko tälläisiä ns. sekunda-saksia jotenkin teroittaa?

Onko teillä jonkinlaista muovitonta keittiötä tai muuta vastaavaa projektia menossa?

2 kommenttia

  1. Mulla on menossa keittiön muuttaminen vähämuoviseksi. Kaikkia muoviastioita en suinkaan heivaa roskiin tai toisten nurkkiin, vaan pikkuhiljaa koitan vähentää muovin määrää. Kuluneet muoviastiat poistuvat vähitellen, kun esim. huonoksi menneen muovikulhon tilalle tulee vastaava lasinen tai teräksinen. Samoin paistolastat korvautuvat vähitellen puisilla. Astianpesuharjat tulevat olemaan vielä pitkään muovisia, koska mulla on käyttämättömiä muovisia vaihtopäitä useita, eikä mielestäni ole järkeä lähteä niitä heittämään käyttämättäminä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon samaan mieltä, että pikkuhiljaa muovi vähenee keittiöstä. Vanhat tuotteet / tarvikkeet kannattaa käyttää pois, kun ne kerta on jo hankittu. Puiset paistinlastat on mun mielestä parhaita. Mulla on ollut metallista ja muovista. Ja mikä parasta, että puisen voi vaikka heittää saunan kiukaaseen, takkaan tai notskiin palamaan, kun se on tullut tiensä päähän. :)

      Poista

© Trashless. Design by Fearne.