EKOYRITTÄJÄT: EKOLIKKA

28.3.2018

Eettisten lankojen verkkokauppa Ekolikka on ekologisiin ja eettisiin neulelankoihin ja -tarvikkeisiin erikoistunut verkkokauppa. Kaikki kaupasta löytyvät  tuotteet on ajatuksella valittuja, laadukkaita ja mahdollisimman ympäristöystävällisiä.


Langoissa käytetty merinovilla on mulesing-vapaata. Langoissa ei ole superwash-käsittelyä. Ekolikka kierrättää ja käyttää mahdollisuuksien mukaan uudelleen kaikki käyttämänsä pakkausmateriaalit.
Törmäsin Ekolikkaan Suomen Ekoyrittäjät ry:n nettisivuilla. Innostuin hänen yritysideasta ja olin sähköpostitse yhteydessä  yrityksen perustajaan Anuun.  

1. Mistä idea yrityksen perustamiseen tuli?

Vuosien ajan kytenyt halu alkaa tehdä jotain itselle tärkeää, Ekolikassa yhdistyi mielenkiinto eettistä ja ekologista kuluttamista kohtaan ja vuosikymmeniä jatkunut käsityöharrastus. Huomasin että Suomen markkinoilla ei ole erityisesti ekologisia ja eettisiä neulelankoja tarjoavia toimijoita ja lankojen kohdalla näistä asioista ei ole vielä paljoa puhuttu. Ideana on ollut tarjota samanhenkisille asiakkaille täysin uudenlainen valikoima lankaostoksiin. Halu tarjota jotain uutta Suomen markkinoille, olla neulelankapuolella ekologinen edelläkävijä.

2. Minkälainen polku on ollut yrittäjäksi?

Ajatus yrittämisestä on kytenyt mielessä jo pitkään. Alkuvuonna 2016 monien asioiden yhteissummasta tuli se hetki, että nyt tämä on tehtävä. Verkkokaupan rakentamiseen ja eko-eettiset kriteerit täyttävien tuotteiden löytämiseen kului aikaa noin puoli vuotta. Verkkokauppa avautui lokakuussa 2016.


3. Kävittekö yrityskurssilla? Otitteko lainaa? Alkuinvestoinnit? Miten kauan meni alkuvalmisteluissa? Yritysmuoto ja miksi?

Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä tapahtui sen verran nopeasti, että en edes ajatellut siinä vaiheessa yrittäjäkursseja. Toiminimeen päädyin sen helppouden takia. Verkkokauppa laitettiin pystyyn omin voimin, läheisen ammattilaisen avustuksella ja kovalla työllä. 25 vuotta palvelu-kaupanalalla on opettanut jo jotain itse kaupanteosta, mutta verkkokauppaan ryhtyminen oli itselle hyppy tuntemattomaan. Matkan varrella on tullut tehtyä virhearvioita, mutta vastapainoksi on tullut opittua paljon uusia taitoja ja tällä hetkellä kartutan osaamistani opiskelemalla Yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.

4. Millainen on tyypillinen päivä / viikko?

Tyypillisen työpäivän vietän pääsääntöisesti tietokoneen ääressä. Uusien tuotteiden, trendien ja ideoiden seuraaminen eri kanavista, tilausten lähettämistä, tuotekuvien ottamista, mainonnan/kampanjoiden suunnittelua, verkkokaupan päivittämistä, kirjanpitoa. Piristyksenä tapaamiset/suunnittelupalaverit kollegoiden kanssa. Pyrin tekemään viikonlopun aikana tarkan suunnitelman seuraavalle viikolle, mitä minäkin päivänä kuuluu ohjelmaan.

Opiskelijana myös koulupäivät, tehtävien tekeminen ja tärkeät mentorin kanssa käydyt keskustelut kuuluvat viikko/kuukausi ohjelmaan. Käyn myös säännöllisen epäsäännölliseti työskentelemässä Ekolikan ulkopuolella. Vähintäänkin viikottaiseen lukujärjestykseen pitäisi mahduttaa myös uusien neulemallien suunnittelu ja mallineuleiden neulominen.

5. Mitkä ovat yrittäjän hyvät puolet / ikävät puolet?

Ihaninta ja parasta yrittäjänä toimimisessa on asioiden tekeminen omien arvojen mukaisesti. Vastuun kantaminen ja kunnian ottaminen omista päätöksistään, onnistumisistaan ja virheistään on
helppoa, kun itsellä on mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen.
   
Yksintyöskentelyn haasteena on, että uusia ideoita ja ajatuksia syntyisi säännöllisesti. Onneksi on läheisiä yrittäjäkollegoita ja ystäviä keiden kanssa voi asioista keskustella ja saada vielä rakentavaa palautettakin. Taloudellinen epävarmuus on myös yksi tekijä, joka yksinyrittäjän mieltä ajoittain askarruttaa ja painaa.

6. Miten näette ekologisen yrittämisen kehityksen tulevaisuudessa Suomessa?

Uskon että ekologisen yrittämisen ja ekologisten/eettisten arvojen tuomisessa vielä lisää keskusteluun, tarvitaan yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista saman arvomaailman jakavien, samanhenkisten yrittäjien kanssa. Tarvitaan sitkeitä, ennakkoluulottomia ja luovia ihmisiä, jotka jaksavat puurtaa tärkeiden asioiden puolesta.

Ekologisen kuluttamisen tulisi olla kuluttajalle helppoa, tuotteet pitäisi löytää helposti ja nopeasti. Jos joku päivä lähitulevaisuudessa uuden kauppakeskuksen avautuessa se olisikin ekologisiin, eettisiin, kierrätettyihin, ajatuksella valikoituihin hyödykkeisiin erikoistunut yritysten keskittymä, jossa asiakas voisi tehdä kaikki tarvitsemansa hankinnat, bongaisi sieltä varmasti myös Ekolikan myymälän.

7. Tulevaisuuden suunnitelmat?

Pitää Ekolikan verkkokauppaa toiminnassa, käydä esittäytymässä tuotteineen alan tapahtumissa, messuilla, markkinoilla. Laajentaa, muokata ja uudistaa valikoimaa. Ja opiskella tutkinto kunnialla loppuun asti.

Kuvat: Ekolikka 


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.