EKOYRITTÄJÄT: EKOHIUS

4.3.2018


Täällä blogissa alkaa nyt juttusarja suomalaisista ekoyrittäjistä. Tulen esittelemään 8 eri toimialalla toimivaa ekoyrittäjää. Ensimmäisenä esittelen Ekohius ekokampaamon. Lähestyin heitä sähköpostilla ja tein haastattelun sähköisesti. Olen pian itsekin ekoyrittäjä, joten aihe on erityisesti sydäntäni lähellä. Ekoyrittäjät sarja pureutuukin enemmän ekologisen yrittämisen näkökulmaan. 

Ekohius on ekokampaamo, joka sijaitsee Kalliossa, Helsingissä. Kampaamo tarjoaa intialaista päähierontaa, kasvivärjäystä, hiusten leikkausta, energialeikkausta, kampausten tekoa ja puhdistushoitoja. 

Ekohius on 100 % ekokampaamo, jossa kaksi iloista ja koulutettu ekokampaajaa Mira ja Veera työskentelevät. Ekohiuksessa käytetään käytetään vain kasvivärejä sekä tuotteita, jotka ovat luomu tai sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Kampaamossa ei käytetä synteettisiä värejä tai tehdä permanentteja. Kampaamon perustaja Mira valmistui kampaajaksi vuonan 2008. Viisi vuotta myöhemmin hän erikoistui ekokampaajaksi, sillä hän halusi tehdä kampaajan työtä turvallisesti. Ekokampaajaksi hän päätyi opsikelemaan Prakticumiin.  Tuo matka oli hänelle ihastuttava ja se oli elämää rikastuttava kokemus, joka osoitti Miralle elämän tien.Luonto on myös lähellä hänen sydäntä, jossa hän tykkää liikkua vapaa-ajallaan. Uuden ostamisen sijaan Mira kannattaa kierrätystä. "Toisen romu, on toisen aarre." 

Ekohius kampaamon Mira perusti vuonna 2014. Veera löysi tiensä ekokampaamoon 2016 helmikuussa, jolloin opiskeli ekokampaajaksi. Veera valmistui ekokampaajaksi syyskuussa 2016. 
Kiteeltä kotoisin oleva Veera muutti parturi-kampaajaksi vuonna 2007 valmistumisen jälkeen pääkaupunkiseudulle työn perässä sekä kouluttautui meikkaaja-maskeeraajaksi vuonna 2009.

" Ekokampaajan työ on minulle kuin elämäntapa. Aamulla on mukava nousta, kun tietää nauttivansa siitä mitä päivän aikana työkseen tekee. " 

Ylen Areenalla on tällä hetkellä Suomen koulutettujen ekokampaajien yhdistyksen puheenjohtaja Feeja Haarman haastattelu. Hän kertoo miten ekovärit eroavat kemiallisista hiusväreistä, mitä haittoja ekoväreissä voi olla, mistä ne on valmistettu ja miten niitä käytetään.


1. Mistä idea yrityksen perustamiseen tuli?
Halusin tehdä työtä hiusten kanssa luonnollisesti, niitä rasittamatta ja rakennetta rikkomatta. Myös halusin tarjota laadukkaita luonnonmukaisia tuotteita asiakkailleni. Tuottajilta, joilla on myös tärkeää ekoloogisuus sekä raaka-aineiden alkuperä.

2. Minkälainen polku on ollut yrittäjäksi? Missä voi opiskella ekokampaajaksi?
Kouluttauduin 2008 kampaajaksi ja yrittäjäksi aloin 2010 ja silloin jo mielessä jotain muuta kuin tavallinen kampaaja. 2012 menin Prakticumiin Helsingissä, erikoistumaan ekokampaajaksi ja se tie vei sydämeni.

3. Kävittekö yrityskurssilla? Otitteko lainaa? Alkuinvestoinnit? Miten kauan meni alkuvalmisteluissa? Yritysmuoto ja miksi?
Aikasempi koulutustaustani riittä kattamaan yritystietoutta. Yrittäjyyteni alussa  ollessani synteettisenä kampaajana sain starttirahaa, mikä oli aloittelijalle ja perheelliselle todella tarpeen.
Finvera auttoi minua, kun ostin liiketoiminnan ja sain ekokampaamoni alulle. Yritysmuotoni on vielä toiminimi, mutta haaveena laajentaminen jolloin osakeyhtiöksi muuttaminen kannattavampaa.

4. Millainen on tyypillinen päivä / viikko?
Tyypillinen päivä / viikko intialaista päähierontaa, energialeikkausta, kasvivärjäystä.

5. Mitkä ovat yrittäjän hyvät puolet / ikävät puolet?
Vapaus ehdottomasti suunnitella oma aikataulu, koska en ole pitänyt aukioloaikoja liikkeessäni. Ikävät puolet ehkä lomat joita ei tule pidettyä niin paljon kuin työntekijänä sekä vastuu markkinoinnista ja näkyvyydestä. Tosin työn jälki on aina hyvää markkinointia.

6. Miten näette ekologisen yrittämisen kehityksen tulevaisuudessa Suomessa? 
Kyllä ekoloogisuus on tämänpäivän yrityksen ykkösasia ja mikä vaikuttaa myös kuluttajiin sekä heidän valintoihin.

7. Tulevaisuuden suunnitelmat?
Yhdistää enemmän hyvinvointia sekä ekologisia palveluja samankaton alle.
"Kukapa ei haluaisi itselleen terveellistä ja myrkytöntä tapaa kaunistautua! Kasvivärillä saa tukkaan hienon luonnollisen värin hohteen ja elon. Väristä puuttuu kemiallinen tuntu ja haju. Värimassa jota melkein voisi syödä. Mulle ei ainakaan enää muita värejä." Ekohiuksen asiakas Jonna

Eikö kuulosta hienolta!  Ootteko käyneet ekokampaamoissa? 

Kuvat: Ekohius 

2 kommenttia

  1. Onpa sulla kiva blogi! Ihana löytää suomalainen bloggaaja, jolla on näin paljon itselle ajankohtaista asiaa :D näin aloittelevalle zero waste-ajattelijalle kotimainen esikuva on kova juttu, kiitos että jaat ajatuksiasi!

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa blogiin! 😄 Kiva kuulla, että blogistani on iloa ja hyötyä. Zeroweistaus on hieno haaste. Pienin askelin hyvä tulee. 😄

    VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.