EKOYRITTÄJÄT: ROOSA B.

18.3.2018

Kuva: Anna Tarvainen & Sanna Luhaniemi

Toisena ekoyrittäjänä esittelen nuoren ja tarmokkaan Roosa Blomin:n.  Hän on bloggaaja, yrittäjä, suunnittelija ja ekologisen kuluttamisen puolestapuhuja.  

Roosa B. on vuonna 2014 perustettu yritys, joka valmistaa kierrätetyistä turvavöistä laukkuja ja kukkaroita. Tuotteet ommellaan piensarjoina Tampereella. Turvavyö on kierrätettyä ja tulee autopurkaamolta Ylöjärveltä. Yritys pyrkii käyttämään kaikessa toiminnassaan ekologisia vaihtoehtoja, mm. monet messutavaroista ovat kierrätettyjä   ja  tuotteet pakataan paperipussiin.

Me haluamme tehdä tuotteita, jotka kestävät vuodesta toiseen. Haluamme sanoa hyvästit #fastfashion’ille ja tarjota tuotteita, jotka miellyttävät silmää vuodesta toiseen.

Kuvassa: Roosa Blom

"Teen tätä rakkaudesta lajiin. "

Roosa Blom on yrittäjä joka toimii ekologisen ja eettisen muodin parissa. Hän on suunnittelijana omassa yrityksessään Roosa B. jonka päätuotteita ovat turvavöistä valmistetut laukut. Lisäksi hän on pyörittänyt designvaatelainaamoa. Roosa on ollut alalla lähemmäs kymmenen vuotta. Kiinnostus ekologiseen ja eettiseen muotiin alkoi opiskelun alussa, jonka jälkeen hän siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi.

Marraskuussa 2016 Roosa julkaisi stylisti Sohvi Nymanin kanssa Olet ihana! -kirjan. Kirja sisältää kaiken alusvaatteista vartalotyyppeihin ja materiaaleista vaatehuoltoon. Kirjan kustansi Readme.fi.

Oman yritysten lisäksi Roosa on ollut mukana mm. järjestämässä Käsityökortteli -tapahtumia sekä Suomen Vaatevallankumous (eng. Fashion Revolution) tiimissä mukana.

Kuva: Jasmin Valta

Olen viestitellyt Roosan kanssa Instagrammin puolella ja ajattelin, että hän sopisi hyvin tähän juttusarjaan.  Niimpä lähestyin häntä sähköpostitse haastattelun merkeissä. 

1. Mistä sait idean tehdä laukkuja ja kukkaroita kierrätetyistä turvavöistä? Mistä idea yrityksen perustamiseen tuli?

Olen aina tehnyt tuotteita kierrätysmateriaaleista jo yläasteella. Lopulta hommat laajeni ja tein tuotteita kavereille ja halusin alkaa myymään myyntitapahtumissa. Sitten pistinkin y-tunnuksen tätä varten. No hommat lähti kasvamaan ja päädyin päätoimiseksi yrittäjäksi. Aluksi tuotevalikoimassa oli muitakin tuotteita, mutta karsin ne aika nopeasti pois. Turvavyö päätyi materiaaliksi oikeastaan vahingossa. Hankin purkaamolta hieman turvavyötä ja kokeilin työstää sitä. Siitä se sitten lähtikin.


2. Minkälainen polku on ollut yrittäjäksi? 
Lähdin opiskelemaan peruskoulun jälkeen vaatetusartesaaniksi, josta valmistuin 2013 keväällä. Tein valmistumisen jälkeen pätkätöitä ja olin myös työttömänä. Se alkoi tympimään ja päätin, että alan päätoimiseksi yrittäjäksi. Vähän ehkä uhkarohkeasti ilman sen kummempia liiketoimintasuunnitelmia tai isoja säästöjä. Samalla kun aloin päätoimiseksi yrittäjäksi niin ensimmäisen vuoden aikana opiskelin Yrittäjän ammattitutkinnon oppisopimuksella omassa yrityksessä


3. Kävitkö yrityskurssilla? Otitteko lainaa? Alkuinvestoinnit? Miten kauan meni alkuvalmisteluissa? Yritysmuoto ja miksi?
Opiskelin Yrittäjän ammattitutkinnon samalla kun aloin päätoimiseksi yrittäjäksi. En ottanut lainaa tai oikeastaan suunnitellut mitään. Hyppäsin vaan kohti tuntematonta pääedellä. Yritysmuotona on toiminimi, koska se oli aluksi helpoin laittaa.

4. Millainen on tyypillinen päivä / viikko? 
Sellaisia ei ole. Mutta jos nyt ajatellaan aikaa sesongin ulkopuolella. (sesonkiaikana töitä tehdään kellon ympäri joka päivä pari kuukautta) Yleensä herään aamuisin kun huvittaa 8-10 välillä. Avaan läppärin samalla kun syön aamupalaa ja vastailen sähköposteihin. Sen jälkeen hoitelen asioita; somea, juoksevia asioita, tuoteisiin liittyviä juttuja taioikeastaan mitä vaan. Pari kertaa viikossa keskimäärin olen jossain tapaamisessa. Ja n. kerran kuukaudessa käyn Helsingissä jonkun työasian takia. (Asun Tampereen seudulla) Miehen työn takia yleensä teen töitä ma-to pidempää päivää ja pe-su olen vapaalla. Toki joskus hoidan jotain pieniä asioita silloinkin. Saatan myös päivisin hoitaa omia asioitani (ei ruuhkaa missään!) ja taas illalla palata työnteon pariin.

5. Mitkä ovat yrittäjän hyvät puolet / ikävät puolet?
Yrittäjyyden hyviä puolia on ehdottomasti vapaus ja se, että saa tehdä just sitä mitä rakastaa. Nautin siitä, että saan ajoittaa työpäivät juuri niinkun itselle tuntuu parhaalta. Käytänkin paljon työn mahdollistamaa juostavuutta, jotta arjessa olisi aikaa ystäville ja perheelle.

Huonoja puolia on, että työaikoja ei ole. Työasioista on välillä vaikea irrottautua ja usein moni kyselee työstäni vaikka en halua siitä puhua vapaa-ajalla. Lisäksi epäsäännölliset tulot. Toki sen asian kanssa pitää oppia elämään ja se on vain järjestely kysymyksiä. Ja  yrityksestä ei voi myöskään koskaan ottaa täysin lomaa. Olin 2 viikkoa lomalla Floridassa ja infosin siitä asiakkaita ja tuttuja. Silti sain loman aikana muutamia työpuheluita.


6. Miten näet ekologisen yrittämisen kehityksen tulevaisuudessa Suomessa ja maailmalla.
Ekologinen ja vastuullinen kuluttaminen nousee koko ajan. Ollaan havahduttu epäkohtiin. Tulevaisuudessa vastuullisuus ja ekologisuus ovat mielestäni itsestäänselvyys eivätkä lisäarvo kuluttajalle. Tämä tulee koskemaan niin muotia kuin muitakin aloja.

7. Yrittämisen huippuhetket? Entä huonommat hetket?Varmaan parhaimpia on ne hetket kun asiakas ostaa tuotteen ja näet kuinka rakastunut hän on siihen. Sekä tietenkin on ollut kiva nähdä omia tuotteita mm. Linnan juhlissa.

Vaikeimpia hetkiä on ollut sesonkien välit ja yrittää selvitä taloudellisesti juuri epäsäännöllisten tulojen takia. Pitää vaan luottaa, että kyllä ensi kuussa tai parin kuukauden päästä sieltä tulee rahaa enemmän.

8.Tulevaisuuden suunnitelmat? 
Tulevaisuus on auki ja itsellä on isojakin suunnitelmia. En niitä halua vielä sen enempää valoittaa. Tällä hetkellä on kuitenkin tarkoitus vetää matalammalla liekillä ja tehdä töitä vähemmän ja pitää hieman äitiyslomaa. <3Ihania laukkuja! Eikö? Ja niin hieno idea. Roosan tekeminen on sellaista mitä kohti olen itsekin menossa. Roosa on inspiroiva nainen ja yksi monista esikuvistani. :) 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.