4 ERILAISTA ZERO WASTE DEODORANTTIA

26.3.2018

Deodorantti on yleensä muovisessa tai metallisessa pakkauksessa. Lisäksi myös deodoranttien alumiinipitoisuudesta on puhutta mediassa. Aiheuttaako deodorantti syöpää ja onko se ihan terveellistä? No joo, ei saa liikaa hysterisoitua. Mehän elämme jo valmiiksi saasteiden keskellä. Mutta jos voi valita, niin silloin mielelläni valitsen sen mikä on todennäköisemmin myrkyttömämpi. Luulin pitkään, että muoviin pakattu alumiinipitoinen deodorantti on ainut vaihtoehto ja muita vaihtoehtoja ei edes ole. Nyt olen kuitenkin löytänyt neljä erilaista deodoranttia ilman pakkausta. 

Olen huomannut, että nopoon (ei shampoota) ohella myös jotkut ovat jättäneet deodorantin käytön pois. Miksikäs ei, jos ei hikoa pahemmin. Eihän nykynen teollinen dödö ole edes kovin vanha keksintö. Jotkut ihmiset eivät oikeasti hikoa juuri ollenkaan, niin miksipä sitä sitten dödöä käyttämään. En itsekään hikoa paljoa, mutta kuitenkin sen verran, että en viitsi lähteä koko päiväksi ilman dödöä. Jos olen koko päivän kotona, tai käyn vain pikaisesti kaupungilla, en silloin käytä dödöä. Mitä liikkuvaisempi päivä, sitä todennäköisemmin tarvitsen deodoranttia. Ja hajuvettä! Zero waste -hajuvesi onkin minun seuraava haasteeni. :) Jos joku tietää hyviä ratkaisuja, saa vinkata. 


Neljä Zero Waste deodoranttia 

Mineraalikivi deodorantti 

Käytän mineraalikiveä usein. Kivi on sen verran painava, että käytän sitä vain kotona. Matkoille ja yökylään otan mukaan kevyen paladeodorantin. Ja toisinaan kun olen vaan kotona, en käytä ollenkaan dödöä.

Plussat

* Todella riittoisa, kestää kuulemma vaikka kymmenen vuotta.

* Riittoisuutensa ansiosta tämä on todella edullinen vaihtoehto. Kuudella eurolla dödö kymmenenksi vuodeksi.

* Helppo levittää.


Miinukset

* Painava.

* Jos tippuu, niin dödö hajoaa.

* Sisältää luonnonalumiinia (joka on toisten lähteiden mukaan ok ja toisten ei niin ok).

Ruohojuuressa varmastikin löytyy kividödöjä. Omani olen ostanut täältä Ranskasta Biocoop-nimisestä kaupasta. Se on vähän kuin Suomen Ruohojuuri. Jos koskaan matkaatte Ranskaan, suosittelen käymään Biocoopissa. 


Paladeodorantti 

Paladeodoranttini on Lamazuna -merkkinen, jota ei ainakaan vielä saa Suomesta. Jos matkaatte Pariisiin, suosittelen käymään Lamazunan kuapassa. Lushista tietääkseni myydään näitä. Oi että, kävin Suomen matkallani Lushissa, wau ja sydänsilmät!

Plussat

* kevyt

* ei sisällä alumiinia (ei sitä luonnonalumiiniakaan)


Miinukset

* voi kuivua


Eteerinen öljy, palmarosa

Palmaroosan tuoksusta tulee kuulemma kirkkaammat ajatukset ja parempi mieli. Palmaroosaa laitetaan pari tippaa per kainalo. En ole vielä kokeillut palmaroosaaa, mutta jos se jostain eteeni tulee, voisin vaikka kokeilla.

Voimakkaan tuoksuinen palmarosa on antiseptinen eteerinen öljy, jota käytetään yleisesti ihonhoidossa. Palmarosaöljy suojaa, korjaa ja kosteuttaa ihoa sekä tasapainottaa talineritystä. Palmarosa kirkastaa ajatuksia ja havaintokykyä, vahvistaa itsetuntoa sekä kohottaa ja keventää mielialaa. - Ruohojuuri 

Ruohojuuresta löytyy palmaroosaa ja varmasti monista muistakin kaupoista.


Kotitekoinen deodorantti 

Netistä löytyy paljon erilaisia reseptejä dödön tekoon. Joku resepti sopii toiselle ja joku puolestaan ei pidä ollenkaan hienhajua. Ei auta muuta kuin vain kokeilla, mikä itselle sopii parhaiten. 

Kokeilin Roosa B:n ohjetta. Vielä on vaikea sanoa, että miten dödö toimii, se selvinee ajan kanssa. Jokin eteerinen öljy sopisi hyvin myös dödöön.


Ainekset
2 rkl kookosöljyä
2 rkl soodaa
2 rkl perunajauhoja 

Sekoita ainekset ja laita purkkiin. 


Onko vielä olemassa jotain muita zero waste dödöjä?

2 kommenttia

  1. Hei, olen käyttänyt MeineBase-suolaa dödönä muutaman vuoden - toimii! tykkään tuosta suolasta muutenkin, sillä voi kuoria, käyttää jalkakylpynä, hiuspohjan hoitoon.. you name it. Ainakin Ruohonjuuresta löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, kiitoksia paljon vinkistä. Suolan monipuolisuus yllätti. :) Olen käyttänyt merisuolaa jalkakylvyssä, mutta muutoin suolan käyttö kauneudenhoidossa on uutta.

      Poista

© Trashless. Design by Fearne.