ZERO WASTE ASTIANPESU

21.2.2018Miten vähentää jätettä tiskatessa? Se on ihan helppoa ja oikeasti vaivatonta. Eikä kallista, oikeastaan pitkässä juoksussa tässä säästää. Olen nyt viimeset reilu puoli vuotta pessyt astiani aivan eri välineillä kuin ennen. Vanhaan on enää vaikea palata. Olin eilen yhdessä zero waste - kokouksessa ja siellä eräs henkilö kertoi hyvän esimerkin siitä miten ihmisen aivot pikkuhiljaa tottuvat muutoksiin ja sen jälkeen niistä tulee automaattisia. Ajatelkaapa eteenne pelto täynnä heinää, jonka läpi pitäisi mennä. Aluksi se on vaikeata, kun pitää raivata tietä. Sitten kun samaa polkua on kuljettu useat kerrat, heinäpeltoon jää polku. Tämän jälkeen heinäpellon läpi kävely on kirjaimellisesti helppoa kuin heinänteko. Aivot toimivat periaatteessa samalla tavalla. Mitä enemmän jotain toistaa, sitä syvempi muistijälki siitä syntyy. Näin monet zero waste -rutiinit muuttuvat pikkuhiljaa osaksi elämää, eikä niitä edes mieti. Kertakäyttöiset pesusienet ja tiskirätit on sitäpaitsi aikamoisia bakteeripesäkkeitä. 


PESTÄVÄ TISKIRÄTTI

Näitä on markkinoilla virkattuja tai sitten kankaisia. Pesen rätin noin joka toinen viikko 40-60 asteessa muun pyykin joukossa. Tämä kuvassa näkyvä tiskirätti on prototyyppi tulevan yritykseni tiskiräteistä. Tällä samalla kuosilla en ole tekemässä tiskirättejä. Pestävä tiskirätti on tosi helppo käyttää ja se sopii hyvin aloittelevalle zeroweistaajalle. :) 


PUINEN TISKIHARJA VAIHTOPÄÄLLÄ

Puisen tiskiharjan voi polttaa uunissa. jotkut niistä voi tietääkseni myös kompostoida. Meillä on sellainen pieni ikuisuusprojekti, että keittiössämme ei olisi jurikaan muovia. Tykkään paljon kaikenlaisista luonnonmateriaaleista ja usein ne ovat myös kestävempiä. Tiskiharja vaihtopäällä, vaikka sellainen muovinen on jo askel parempaan suuntaan. 

PESTÄVÄ PESUSIENI
Tawashi-sieni lienee tunnetuin pestävä pesusieni. Sen voi tehdä itse helposti vaikka vanhasta t-paidasta. Blogiin on tulossa jossain vaiheessa ohjeet. Markkinoilla on myös virkattuja tawasheja sekä ihan ompelukoneella tehtyjä uudelleenkäytettäviä sieniä. Olen enemmän tiskiharjan ja tiskirätin ystävä. Jonkin verran olen käyttänyt tawashia. Se sopii mielestäni hyvin siivoukseen. TISKISAIPPUA
Marseille-saippua toimii hyvin tiskisaippuana. Markkinoilla on kuulemma myös muitakin tiskisaippuoita. Muistan joskus lukeneeni, että suurin osa pesuaineista on vettä. Sinänsä hassua, että kuljetamme maapallon ympäri niin tolkuttomat määrät vettä! 


OMATEKOINEN TISKIAINE

Tiskiaineen voi myös tehdä itse palasaippuasta. Koen kuitenkin, että tiskisaippua on parempi, mutta meitä tiskaajia on niin moneen junaan. Toiselle sopii toinen ja toiselle toinen.

͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔͔

Näitten ekologisten työkalujen lisäksi pitää myös muistaa käyttää säästeliäästi vettä. ;) Olen kuullut, että astianpesukoneessa peseminen on ekologisempaa veden kulutuksen suhteen. Toki pitää ostaa itse masiina ja käyttää myös sähköä. Joten en tiedä kumpi on loppupeleissä ekologisempaa pestä käsin vai koneella? 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.