VAATTEIDEN HUOLTAMINEN ON EKOTEKO

24.2.2018

Olin jokin aika sitten työharjoittelussa ompelimossa, jossa korjattiin ja muokattiin vaatteita. Kokemus  oli myös uusien ompelutekniikoiden lisäksi silmiä avaava vaatteiden elinkaaren näkökulmasta. 

Ompelija läjäytti pöydälleni täysin kuluneeet alushousut, joista pitäisi vaihtaa kuminauha. Siis mitä, kuka tuo alushousunsa korjattavaksi. Vieläpä sellaiset, jotka menee aivan kohta takapuolesta rikki. Niiden korjaaminen on paljon kalliimpaa kuin uusien ostaminen. Minä heittäisin ne roskikseen, oli ensimmäinen ajatukseni. Näin olen myös aina toiminut, kuten varmasti suurin osa ihmisistä. 

Nyt en saa tätä tapahtumaa pois päästäni. Mietin vain miksi joku toimii näin? Tämähän on todellakin ekologista ja positiivista – käyttää vaatteet aivan puhki, ennen kuin ostaa uutta. Vaikka se puhki käyttäminen maksaa rahallisesti enemmän. Miten ihmeessä olemme tulleet siihen pisteeseen, että vaatteiden puhki käyttäminen on erikoista? Emme arvosta vaatteitamme ja meillä on varaa heittää niitä pois heti kun niihin tulee jotain pientä vikaa.Irrotin kolmesta kuluneesta flanellipaidasta kaulukset, jotka käännettiin toisin päin, jotta rispaantunut kaulus saatiin piiloon. Näin paidat näyttivät taas siisteiltä. Täh, en minä tiennyt, että vaatteita voi oikeasti korjata. Tai siis periaatteessa tiesin, mutta en jotenkaan ole sitä sisäistänyt. Olen aina vaan heittänyt vähän kulahtaneet vaatteet pois tai Uffin laatikkoon, koska uusien ostaminen kun on niin "edullista". Planeetalle puolestaan se tulee kalliiksi. Sukkani olen usein kuitenkin itse parsinut, mutta muiden ongelmien sattuessa on vaate jäänyt kohdallani käyttökelvottomaksi.Minusta tuntuu, että tämän kokemuksen jälkeen olen alkanut kunnioittaa vaatteitani enemmän. Olen myös vuoden kestävässä vaatelakossa, joten se tämän kokemuksen kanssa saa minussa pieniä ihmeitä aikaan.  Tämän lakon aikana olen aika hyvin alkanut kyseenalaistamaan tarpeitani ostaa koko ajan uusia vaatteita. Eihän siinä ole mitään järkeä. Seuraavan kerran kun ostan vaatteen, ostan laatua ja mietin huolella mitä oikeasti tarvitsen. Korjaan sen joko itse tai ompelimossa. Hei hei kertakäyttömuoti! Sitäpaitsi kestävä muoti on tosi chick! ;)

Hoida vaatteitasi ja kenkiäsi hyvin, jotta ne elävät mahdollisimman pitkän elämän. Jo pelkkä vaatteiden hyvä huoltaminen vähentää hiilijalanjälkeä ja säästää rahaa. 

2 kommenttia

 1. Eikö olekin kummallista, miten periaatteessa itsestäänselvä asia - vaatteiden huoltaminen ja korjaaminen - on nykyisin suorastaan ihmeellistä? Minä olen korjannut vaatteita niin kauan kuin muistan,olen parsinut sukkia, vaihtanut vetoketjuja, paikannut housuja. Kauluksia en ole koskaan kääntänyt, mutta olen esimerkiksi purkanut lasten villasukista kärjet ja kutonut kasvaneeseen jalkaan oikean kokoiset. Olen halkaissut lakanan pitkittäin, vaihtanut puolikkaiden paikkaa ja ommellut ne ulkoreunoista takaisin yhteen, jolloin kuluneet osat ovat siirtyneet reunoille ja reunojen vähemmän kuluneet osat ovat päässeet keskelle kulumaan. Mutta... olen tehnyt kaiken sen nuukuuksissani, tarkoituksena säästää edes se uuden vaatten halpa hinta. Jatkan vaatteiden korjaamista edelleen, mutta nykyisin rahan lisäksi minua motivoivat luonnon resurssien säästäminen ja jätekuorman pienentäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä enemmän tätä asiaa miettii, huomaa, että tässä nykymenossa ei ole järki mukana. Vaatteiden korjaaminen pitäisi todellakin olla osa nykyihmisen elämää. Meitä on liikaa ja vaatteita sen kuin tulee lisää ja lisää ja lisää. Tekstiiliteollisuus on toiseksi suurin saastuttaja maailmassa heti öljyteollisuuden jälkeen.

   Hienoa, että olet korjannut vaatteita ja kodintekstiilejä. Minä seuraan perässä :) Ja todellakin luonnon säästämisen lisäksi rahan säästäminen kiinnostaa. ;)

   Poista

© Trashless. Design by Fearne.