TATTARI – EKOLOGINEN VAIHTOEHTO RIISIN TILALLE

15.2.2018

Tattari  kuuluu tatarkasveihin, jonka siemenet kerätään syötäväksi. Tämä erinomainen kuitu- ja proteiinipitoinen suurimo sopii myös keliaakikolle. Tattarisuurimot maistuvat hieman pähkinälle ja maku on voimakkaampaa kuin esim. riisin. Tattari korvaakin erinomaisesti riisin. Tattaria viljellään viileämmillä alueilla, joten sen viljely sopisi hyvin myös Suomeen. Viljelläänkö muuten Suomessa tattaria? Mistä voi ostaa kotimaisia tattariryynejä?

Täällä Ranskassa syödään paljon tattarijauhoista tehtyjä lettuja. Leipomoissa myydään myös tattarijauhoista tehtyjä patonkeja. Syömme usein tattaripatonkia ja tattarilettuja eli galetteja. Keitän myös silloin tällöin tattarijyviä. 


Asuin Venäjällä muutaman vuoden ja siellä opin syömään keitettyä tattaria. Siellä tattaria myydään ihan joka paikassa. Se tuntuu olevan siellä eräänlainen kansallisruoka. MITEN TATTARIA VALMISTETAAN?

Olen käyttänyt tattarisuurimoita ruoan lisukkeena ja ruokaisemmissa salaateissa. Tattarisuurimoiden keittoaika vaihtelee 10-30 minuutin välillä. Keitinveteen voi lisätä hieman suolaa ja valmiiseen tattarilisäkkeeseen pieni voinokare antaa sopivasti lisämakua. Tattariryynejä on erilaisia. Jotkut niistä puuroutuvat ja valmistuvat todella nopeasti. Toiset ryynit puolestaan puuroutuvat vähemmän. Helppoa, edullista, ravitsevaa ja hyvää!

EETTISEMPI JA EKOLOGISEMPI VAIHTOEHTO

Riisin viljely aiheuttaa maailman kasvihuonepäästöistä 1,5 %. No joo sitä syödään myös todella paljon! Joka tapauksessa tattari on lähellä tuotettua ja sen viljely on ympäristöystävällisempää. Siihen tarvitaan ainakin vähemmän vettä. Lisäksi työolosuhteet tattarin viljelyssä on inhimillisemmältä, tai se riippuu siitä, missä se on kasvatettu. 


Ootteko syöneet tattaria? Mitä kokkaatte siitä?

2 kommenttia

 1. Pääsin kokeilemaan tattarinjyviä itselleni uudella tavalla, paahdettuja juuresten päällä Shelter, Hkissä. Toi annokseen näyttävyyyttä ja tekstuuria ainakin :)

  Keskisen Mylly tekee tattarista kaikenlaista ja pahvipaketissa, saa ihan ruokakaupoista, irtona saa Punnitse & Säästätsätsä luomu tattarihiutaletta ainakin. Venäjällä reissaavat voivat sit tuoda isompia säkkejä edullisemmin sillä siellä taidetaan arvostaa tattaria enemmän ja osataan käyttää monipuolisemmin.

  - Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! :) Pitääpä kokeilla seuraavalla Suomen-visiitillä Myllyn tattaria. Mun venäläinen kaveri tuo aina tattaria meille, kun hän tulee kylään. Toistaiseksi venäläinen tattari on parasta. Täällä Ranskassa myydään irtotuotteena myös tattaria, mutta se puuroutuu paljon. t: tattarihifistelijä ;)

   Poista

© Trashless. Design by Fearne.