MITÄ KUULUU KEMIKAALI- JA KOSMETIIKKALAKOLLE?

7.2.2018

Viime kesänä aloitin kosmetiikka ja kemikaalien ostolakon vuodeksi. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta en siis osta kemikaali-ja kosmetiikkatuotteita vuoden aikana. On meillä vielä toki enemmän kosmetiikka kuin näissä kuvissa näkyy, eikä kylpyhuoneemme ole näin harmoninen. Puolet viikosta  siellä vallitsee kaaos ja puolet viikosta minä järjestelen purkkeja, jotta kaaos voisi taas syntyä. :D Eli meillä on vielä siis liikaa purnukoita. 


Mitä olen ostanut viimeisen puolen vuoden aikana?
- peitekynän (luonnonkosmetiikkaa)
- lääkkeitä
- hammastahnaa
- manteliöljyä (kasvoille)
-yhden ison shampoopullon (muovipakkaus)Meidän suihkukoppi näyttää tosi kivalta. Siellä ei ole enää montaa muovipulloa. Vain yksi iso shampoopullo lattialla ja nämä kuvassa näkyvät pesuaineet ja pesusieni. Marseille -saippua jolla voi pestä itsensä päästä varpaisiin on noiden kahden kuvassa näkyvän saippuan alla. :D 

Peitekynän osto oli ainut asia saaostaa -listan ulkopuolelta. Eli voisin sanoa, että aika hyvin on mennyt tämä lakko! Toisinaan olen ihastellut erilaisia kosmetiikkaputiloita kaupoissa. Jännää, miten paljon sitä tekisi mieli ostaa kaikenlaista, vaikka sitä ei oikeasti edes tarvitse. Olen himoinnut viimeaikoina paikallista Douces Angevines luonnonkosmetiikkaa. Sain vuosi sitten pari näytettä ja tuotteet vaikuttavat hyviltä. Heidän esitevihkonen on yksi hienoimmista mitä olen koskaan nähnyt. Niin visuaalinen ja kaunis. Ehkä siksi näitä tuotteita niin kovasti haluan, sillä kun ostalakkoni loppuu ostan heidän kasvoöljyä, joka ei ole öljy eikä rasva vaan jotain siltä väliltä. Heh. Oon ihan varma, että tämä tuotebrändi on tulevaisuudessa yksi johtavista luonnonkosmetiikka brändeistä! 

Ripsivärin ostoa olen miettinyt viimeaikoina myös. Ripsarini alkaa olemaan vanha. Käytän tosin hyvin harvoin ripsaria. En jaksa alkaa tekemään sitä itse, koska kuitenkin onnistuneen lopputuloksen saamiseksi sen tekoa joutuu vähän harjoittelemaan. ;) Ja sitäpaitsi sen tekemiseen tarvitsee aineksia, jotka ovat pakkauksissa, joten ripsarin osto lienee parempi. Onko joku tehnyt itse ripsaria? Millainen on lopputulos?

Siivousaineet eivät ole vielä loppuneet, joten en ole päässyt kokeilemaan viinietikan ja ruokasoodan käyttöä siivouksessa. Pyykinpesu- ja tiskiaine loppuivat jo tämän lakon alkumetreillä. Joten niitä olen tehnyt itse siitä lähtien. Nykyään pesemme astiat pelkällä Marseille-saippualla, joten eipä tarvitse sitä pesuainetta tehdä. Pyykinpesuainetta teen suuren satsin kerralla, joka riittää useiksi kuukausiksi. Sain joululahjaksi zero waste -kosmetiikkaa. Ylläolevassa kuvassa on muutama tuote. En ollut toivonut pakettia, joten tämä tuli täysin yllätyksenä. Ihana yllätys! Paketti sisälsi palashampoota, pakkauksettoman dödön ja hammastahnan, konjakkisienen ja kasvosaippuan. Nämä oli paketoitu furoshikiin eli kangasliinaan. Otin palashampoon käyttöön heti ja se yllätti minut todella positiivisesti. Nimittäin se pesee hiukseni paljon paremmin kuin luomushampoo. Tämä palashampoo on jopa parempi kuin teolllinen markettishampoo. En siis enää osta muovipulloon pakattuja shampoita! Palashampoosta teen jossain vaiheessa oman postauksen, kun kokemusta siitä karttuu vähän enemmän. 

Sain lahjaksi myös hajuveden, jota vähän olin toivonut. ;) Hajuvesi on tosin lasipullossa, joten sen voi muuten kierrättää. Itseasiassa tajusin tämän vasta nyt. Vanha tyhjä hajuvesipullo meni roskikseen.. hmmmmmm. Nyt en olekaan ihan varma, voiko hajuvesipullon kierrättää? Olen muuten nähnyt Instagrammissa monia kuvia itsetehdyistä hajuvesistä. Hmmmm. ehkäpä joskus jos joku tuollainen hajuvesi työpaja jostain tulee eteen, niin osallistun. 

Sain myös pyytämättäni / toivomattani lahjaksi käsivoiteen ja muutaman pienen pullon matkakosmetiikkaa. Näitä pulloja ei voi kierrättää. Nämäkin ovat ihania tuotteita. Ne eivät ole zero waste. Miten ihmeessä voi kertoa kaikille tuntemille ihmisille, että ei halua muovipakkauksia? Se on ihan mahdotonta, sillä en minä kehtaa. :D 

9 kommenttia

 1. Sun lakkohan etenee hienosti!

  Mitenköhän nuo hajuvesipullot.. yllättyneenä luin eräästä kierrätysoppaasta, että lasista deodoranttipulloa ei saisi pistää lasinkeräykseen sillä se on laadultaan erityistä lasia. Tässä vielä linkki http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/kosmetiikan_ja_kosmetiikkapakkausten_havittaminen/

  Vaihteleekohan eri materiaalien kierrätettävyys kuinka paljon maittain? Se olisikin mielenkiintoinen tutkimuksen aihe ja hyödyllinen opastus vaikkapa matkailijalle tai vaihto-oppilaalle jne.

  Rönsyili hieman, mutta tarkoitus oli heittää terkut Espoosta ja silleen :D

  - Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkan vielä, että tämä kierrätyksen taitoa vaativa masterointi on yksi syy sille miksi mun mielestä Zero Waste on vaan niin paljon parempi (lue helpompi) vaihtoehto :) Olen (mielestäni) ihan järkyttävän huono kierrättämään oikein ja ottamaan selkoa joka himputin materiaalista, kiellosta, poikkeustapauksesta, käytettävyydestä sekä muusta.

   Poista
  2. Kiitti paljon linkistä! Tutustun siihen. :D Täällä Ranskassa kierrätetään vähän erilailla kuin Suomessa. Ei ihan niin hyvin. Hmmmm kaikki kierrätettävä paitsi lasi heitetään keltaiseen muovipussiin ja laitetaan laatikkoon. Sitten joku niitä lajittelee. Olen kuullut, että jos laittaa esim. rasvaisen pitsalaatikon kierrätyspussiin niin sitten lajittelussa pussi heitetään roskiin. Jaa, ei se kierrättäminen ihan yksinkertaista ole. Aina tulee vastaan kysymyksiä. Siinä mielessä pakkaukseton tuote on helpompi! :) Tollanen kunnon selkeä opas hienoilla piirroksilla ois kyllä aivan super. :D

   Poista
  3. Moikka! Musta kanssa kosmetiikkalasi ja lasiset astiat(kuten juomalasit) on käsitelty eritavalla, joten ne ei kierrätyksessä sula yhtälailla kuin esimerkiksi lasiset hillopurkit ym. kierrätettävät lasit. Koko lasisatsi voi kuulemma mennä jopa pilalle jos joukkoon eksyy sulamattomia ykilöitä!

   Poista
  4. Hyvä tietää! Kiitti tiedosta. Tein siis ihan oikein, kun laitoin hajuvesipullon roskikseen. :) Heti kun kiireiltäni ehdin, tutustun kierrätykseen oikein kunnolla. Se on nyt todo-listallani :D

   Poista
 2. Vitsi mikä saavutus! Tälleen kosmetiikka-bloggaajan oon kyllä aivan päinvastainen tapaus :-D Mietin, käviskö sun tapauksessa sellainen "vanhan ajan" kakkuripsari parhaiten? Ei tulis turhaa jätettä ja kestää tosi pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! :) Hyvä idea, mä oon joskus nähnyt tuollaisen kakkuripsarin. En oo koskaan kokeillut. Mistäköhän niitä voi ostaa?

   Poista
  2. Ihan Sokokselta tai Make up storelta löytyy, mutta tähän panostaisin jo pelkän ulkonäönkin vuoksi --> https://besamecosmetics.com/products/black-cake-mascara

   Poista
  3. Kiitti linkistä! Näyttää tosi hyvältä ja monipuoliselta tuotteelta. Eyelinerikin! Wau! Siis ekologinenkin. Just hyvä tälläiselle meikkaan joskus tyypille!

   Poista

© Trashless. Design by Fearne.