BAMBUINEN HAMMASHARJA JA MUOVITON HAMMASTAHNA

12.2.2018

Miten pestä hampaat mahdollisimman roskattomasti? Vielä vajaa vuosi sitten, en edes tiennyt että se voisi olla mahdollista. Jos joku olisi sanonut minulle, että on olemassa hammastahnaa ilman pakkausta ja puisia hammasharjoja, en olisi uskonut. Vähintään olisin ajatellut sen olevan hankalaa ja todella kallista. Kyllä, hampaiden pesu on mahdollista ilman sekajätettä ja ei se ole edes kovin kallista.

Oma muovinen hammasharja alkoi vetelemään viimeisiään, joten ostin tilalle bambuisen harjan. Hintaa harjalla on noin 3-6 euroa. Toki jos suurperheelle alkaa ostelemaan bambuisia hammasharjoja, voi tulla kalliiksi, hammasharja kun tulisi vaihtaa muutaman kerran vuodessa. Olen nyt harjannut hampaita tällä bambuhammasharjalla kuukauden. Hyvin toimii. Harja on tarpeeksi pieni, että sillä pääsee kätevästi joka paikkaan. Hammasharja on täysin perus, siinä ei ole mitään erikoisia muotoja tai muita härpäkkeitä. Mielestäni tälläiset perushammasharjat ovat parhaita. Tuntuu ihanalta laittaa aamulla ensimmäisenä suuhun jotakin muuta kuin muovia! Puinen hammasharja tuntuu pieneltä arjen luksukselta.Bambuharja on täysin kompostoituva. Sen harjasosa on nailonia, joka kompostoituu myös. Osaako joku sanoa, kauanko aikaa menee hammasharjan kompostoimiseen?

Netistä löytyy monia reseptejä hammastahnan tekoon. Useimmiten kotitekoinen hammastahna sisältää ruokasoodaa, aromaattista öljyä ja kookosrasvaa tai vastaavaa. Vielä en ole kokeillut tehdä itse hammastahnaa. Olen vähän skeptinen. Vaikka toisaalta se on se hammasharja joka pesee ne hampaat. Ennen hammastahnan keksimistä ihmiset käyttivät mm. suola hampaiden pesuun. Näin mummini minulle kertoi. Hänellä on hyvät hampaat vielä yli 90-vuotiaana.

Sain joululahjaksi pakkauksettoman hammastahnan. Tai oli se pahvisessa paketissa. Kuvassa näkyvä hammastahna sisältää juurikin edellä mainittuja raaka-aineita. Pesin sillä parisen viikkoa hampaani. Suu tuntui puhtaalta ja raikkaalta. Mutta tavallisella hammastahnalla pestessä suu tuntuu vielä raikkaammalta. Omat hampaani reikiintyvät helposti, joten tulen käyttämään tavallista hammastahnaa. Tosin tulen välillä myös pesemään hampaita tällä zerowaste - hammastahnalla.

Kokemuksia kotitekoisista hammastahnoista? Otetaan mielellään vastaan reseptejä! :D 

5 kommenttia

 1. itse tykkään urtekram-merkkisestä ekohammastahnasta, sillä siinä on tarvitsemaani fluoria. hampaat tuntuu puhtaammalle kuin pepsodentilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Uusi merkki kokonaan mulle. :) Fluori on mulle hampaiden pesussa tärkeä, joten tutustun tähän hammastahnaan jossain vaiheessa.

   Poista
 2. Itsellä kanssa bambuhammasharja ostoslistalla! Viidelle hengelle näiden ostaminen tuntuu kalliilta, vaikka onhan nuo lasten muovisetkin pienemmissä kaupoissa useamman euron luokkaa. Omasta mielestäni nämä bambusta valmistetut hammasharjat ovat vielä muovisia vaihtoehtoja kauniimpiakin. Kiva blogi sinulla!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa blogiin :) Joo totta, lasten hammasharjoilla osataan kyllä rahastaa. Munkin mielestä bambuiset hammasharjat ovat kauniimpia. Ja mikä parasta aamu ei ala muovin laittamisella suuhun ja ilta päädy samaan. Bambuinen hammasharja on kyllä arjen luksusta. :D

   Poista
 3. Minkä merkkinen tää hammasharja ja hammastahna on?

  VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.