MITEN ALOITTAA ZERO WASTE -ELÄMÄNTAPA?

23.1.2018Ekologinen elämä voi olla aikamoinen haaste, johon kannattaa ehdottomasti tarttua. Zero Waste - elämäntapaa ei kannata aloittaa liian tiukkapipoisesti. Kaikkia asioita ei kannata elämässä muuttaa heti, vaan pikkuhiljaa askel askeleelta. Itseään voi kutsua ihan hyvin zeroweistaajaksi, vaikka ei saisikaan vuoden roskia mahtumaan litran purkkiin.

Mikäli alkaa muuttamaan elämäntapojaan nopeasti ja radikaalisti, voi olla että muutaman viikon päästä kyllästyy. Zeroweistaamiseen pätee vähän sama juttu kuin painonpudottamiseen, pääsykokeisiin lukemiseen tai urheilutavoitteeseen. Pienin askelin ja välitavoitteita tavoitellen pääsee lopulta maaliin.

Me aloitimme ehkäpä hieman liian nopeasti. Halusin nähdä tuloksia ja ajattelin, että enää ei tarvitse roskista tai kierrätettävää materiaalia viedä usein ulos. Kyllä pitää, mutta vähän vähemmän kuin ennen. Sitten matkustimme Suomeen ja olin aivan pihalla, että miten teen ostokseni, joten piti äkkiä palata väliaikaisesti vanhoihin ostotottumuksiin. Uudessa ympäristössä pitää ikään kuin aloittaa alusta.

Kannattaa myös katsoa kokonaisuutta, kuin tuijottaa yksittäistä pakkausta. Ekologinen elämä on kokonaisuus johon kuuluvat Asuminen, liikkuminen ja kuluttaminen. 

Tässä muutamia vinkkejä, miten omaan kulutuskäyttäytymiseen voi pienillä ja suurillakin teoilla vaikuttaa.1. Aloita kylpyhuoneesta. Laita kaikki kosmetiikka - ja hygieniatuotteet lattialle ja ota valokuva. Kysy itseltäsi, että tarvitsenko todella näitä kaikkia? Pikkuhiljaa tuotteita voi alkaa korvaamaan zero waste -tuotteilla. Ensin kannattaa käyttää loppuun vanhat tuotteet, ennen kuin ostaa tilalle uusia tai alkaa itse tekemään. 

2. Kerää kaikki siivoustuotteet / muut kemikaalituotteet kuin kohdassa 1 ja laita ne lattialle. Ota  taas valokuva. Meillä on kaikki vanhat siivoustuotteet vielä käytössä, paitsi tiskiaine ja pyykinpesuaine. Ne loppuivat jo aikaa sitten ja nykyään teen itse pyykinpesuaineen. Tiskiaineena toimii Marseille- saippua. 

3. Osta sellainen tiskiharja, jossa on vaihtopää. Meillä on puinen tiskiharja, johon voi ostaa joko kovan tai pehmeän vaihtopään. Käytä kestorättiä. Itse olen virkannut sellaisen puuvillalangasta. 

4. Kestohedelmäpussit ja kauppakassi mukaan ruokaostoksille. Olen laittanut meidän eteiseen korin, jossa on iso pino kestopussukoita. Näin ne eivät unohdu. 5. Ruostumattomasta teräksestä tai lasista valmistetut kestotuotteet auttavat vähentämään roskia, kun ei ole kotona. Vesipullo, termosmuki ja eväslaatikko ovat helppo ottaa mukaan töihin, kouluun ja harrastuksiin. 

6. Kieltäydy mainoksista. Pelkkä ei-mainoksia lappunen jo säästää niin paljon luontoa.7. Vältä turhien makeisten, leivonnaisten, keksien ja jätskin ostoa paketeissa. Leivo ja tee itse! Se on ihan hyvä asia, että herkkupalojen eteen joutuu näkemään vaivaa. ;) 

8. Vältä eineksiä, puolivalmisteita ja kotiin tilattua ruokaa. Kokkaa itse. Jos siihen ei ole aikaa, koita tehdä suuria annoksia ja pakastaa. Jos siihenkään ei ole aikaa, osta vaikkapa kaupan valmisruokia omaan eväslaatikkoon. Minusta on ihanaa ostaa joskus näitä kaupan valmisruokia, ne eivät ole niin kalliita kuin ravintolassa ja vieläpä ovat ihan hyviä. 

Jaa myös blogin lisäksi paljon Zero Waste vinkkejä Instagrammissa. Tervetuloa! 


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.