KOTIMAISIA EKOLOGISIA INNOVAATIOITA

10.1.2018Suomessa on valtavasti kaikenlaisia hienoja ekologisia innovaatioita, tapahtumia ja tempauksia. 
Keräsin tähän postaukseen kotimaisia innovaatioita, joihin olen netissä törmännyt viimeaikoina. Monet tekstit ovat suoraan kyseisen yrityksen nettisivuilta. Muutamat tekstit ovat puolestaan lehtiartikkeleista suoraan lainattua (suluissa lähde). P A K K A U S M A T E R I A A L I

Sulapac
" Taistelu mikromuovia vastaan synnytti pakkausinnovaation puuhakkeesta – Se muuttuu hajotessaan pelkäksi vedeksi, hiilidioksidiksi ja biomassaksi. "

 Sulapac valmistaa tuotteensa Suomessa alihankkijan tehtaalla. Pakkauksissa pääraaka-aineena käytettävä puuhake on peräisin pohjoismaisista kestävästi hoidetuista metsistä. (Maaseudun Tulevaisuus, koko artikkelin voit lukea tästä)


EcoFishBox

Stora Enson aaltopahvinen EcoFishBox on vastuullinen pakkaus alusta loppuun. Aaltopahvi on materiaalina täysin kierrätettävä ja raaka-aineena käytetään kotimaista puukuitua.

Aaltopahvisen pakkausratkaisun ympäristövaikutukset ovat kokonaisuudessaan selvästi pienemmät kuin styrox-kalalaatikon. Tutkimusten mukaan hiilidioksidipäästöt laskevat koko arvoketjussa vähintään 30 %, kun pakkausmateriaali vaihtuu styroxista aaltopahviin. (Kesko, koko artikkelin voit lukea tästä)


R O S K A N    V Ä H E N T Ä M  I N E N

Siistibiitsi
Siisti Biitsi -kampanja on Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojen siivoustalkookampanja. Kampanjan tarkoituksena on siivota rantoja, herättää kiinnostusta rantojen roskaisuustilanteeseen, kerätä tietoa rantojen roskaisuudesta, ja mahdollistaa konkreettisen ympäristötyön ja hauskan ulkoilupäivän yhdistäminen.


R U O K A   J A   R U O K A  H Ä V I K K I

Neighbourfood
Uusi suomalaisten tekemä aplikaatio ruokahävikin vähentämiseksi. Ideana on, että ylijäävästä ruoasta otetaan valokuva ja laitetaan myyntiin. Hinnat pidetään kohtuullisen alhaalla ja myyjä ei voi tehdä voittoa. Myydystä ruoasta 70%:a menee hyväntekeväisyyteen. Ideahan on vallan mainio! Vielä en ole päässyt testaamaan.

Kinkkutemppu

Ota joulunkinkun paistinrasvat talteen, kiikuta ne lähimpään keräyspisteeseen ja olet mukana tekemässä kaikkien aikojen Kinkkutemppua. Tänäkin jouluna suomalaisten joulukinkkujen paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutempun tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Yhden kinkun rasvoilla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Ja kinkkuahan Suomessa syödään – 7 miljoonaa kiloa kinkkua joka joulu, jos tarkkoja ollaan. Joten eiköhän ryhdytä hommiin ja kierrätetä vähintään 100 000 suomalaisen kotitalouden kinkun paistinrasvat. Sillä tekisi jo paljon hyvää! Varmistetaan yhdessä, että tippaakaan paistinrasvaa ei päädy viemärin tukkeeksi.


Satokausikalenteri

Satokausikalenterin avulla löydät joka kuukausi ruokapöytääsi kauden parhaat kasvikset: hedelmät, vihannekset, marjat ja juurekset. Satokausikalenteri on hankittavissa suosittuna seinäkalenterina tai mobiilisovelluksena. 


T E K S T I I L I 

Pure Waste
Yritys kerää raaka-aineen suurten tuotantoalueiden tekstiiliteollisuudelta ja prosessoi tekstiilijätteen takaisin kuitumuotoon. Kierrätetty kuitu kehrätään langaksi ja jalostetaan edelleen neuloksiksi, kankaiksi, asusteiksi ja vaatteiksi. Yritys pystyy palvelemaan niin teollisuutta kuin kuluttajiakin pitkin koko arvoketjuaan. Yritys pyrkii tuotteillaan myös valistamaan kuluttajia ostopäätösten vaikutuksista. Kesän kuluttajauutuus on vedetön T-paita, jonka tuotannossa vettä ei käytetä lainkaan, vaikka perinteisen ensituotetun puuvillaisen T-paidan valmistamiseen käytetään jopa 2 700 litraa puhdasta vettä. ( Stjm, koko artikkelin voi lukea tästä)

Touchpoint

”Pohjoismaiden ensimmäinen ekologinen hoiva-alan työvaatemallisto”

Työ, jossa hoidetaan muita, on äärimmäisen arvokasta. Loimme pohjoismaiden ekologisimman työvaatemalliston ihmisille, jotka parantavat muita. Koska mekin välitämme. Asetimme rimamme korkealle: vain parhaita ja vastuullisia valintoja, jotka tekevät hyvää kaikille, myös ympäristölle. Vain kauniita ja funktionaalisia vaatteita, jotka on suunniteltu hoivatyöhön. Heal on mallisto, jonka ytimessä ovat moderni design ja laadukkaat ekomateriaalit. Se on jotain niin uutta, ettei vastaavaa ole vielä missään Pohjoismaissa! Mallistossa on käytetty muun muassa kangasta, joka voidaan kierrättää kankaaksi ja vaatteeksi 8 kertaa peräkkäin. Vastuullisesti tuotetut, luonnolliset ja rakkaudella suunnitellut vaatteet välittävät lämmön tunteen myös potilaalle.

T E M P A U S 

Lihaton lokakuu
Lopeta lihansyönti tai vähennä sitä merkittävästi lokakuun ajan. Haasta kaverisi mukaan. Vertaistukiryhmä sykkii somessa 24/7. Lihaton Lokakuu sai alkunsa, kun Docventuresin studiovieras Leo Stranius haastoi makkaransyöjä Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon. Hätäpäissään mies lupautui. 


Hävikkiviikko

On arvioitu, että kaikkiaan  maailman ruoasta 25-30 % päätyy roskiin. Osa ruoasta jää maahan, osa matkalle, osa myymättä kauppaan tai ravintolaan. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin,  samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin  20-25 kiloa, satojen eurojen arvosta.
Ruokahävikkiä vastaan ei tarvitse taistella otsa hiessä. Jos jokainen kotitalous ostaisi vähän viisaammin, käyttäisi kaappiin vanhenevat tuotteet ja hyödyntäisi ylijäämäruoan, meillä olisi parempi maapallo, vähemmän nälkäisiä ja enemmän rahaa käytössämme. 
Silloin voisimme nauttia ruoasta vielä vähän täydemmällä sydämellä  ja puhtaammalla omallatunnolla.
Älä osta mitään päivä
Älä osta mitään -päivää vietetään joka vuosi marraskuun viimeisenä perjantaina. Teemapäivä haastaa meidät pohtimaan jokapäiväisiä kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutuksia ympäristöömme.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kaikki hienot kotimaiset innovaatiot eivät mahtuneet tähän postaukseen. Aihe on niin suuri, että pilkon sen pienempiin osiin myöhemmin. Postauksia suomalaisista ekologisista yrityksistä siis tulossa tänä talvena / keväänä. Saa vinkata myös muista kotimaisista innovaatioista. :) Etenkin tekstiili innovaatioista! 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.