10 ZERO WASTE -JOULULAHJAIDEAA

21.12.2017

Kulutusjuhlien huipentuma lähestyy. JOULU. Äääääk. Tai ei ehkä sittenkään. Nimittäin  on olemassa myös secret santa. Joululahjojen antaminen siis kielletään. Jokaiselle arvotaan yksi henkilö jolle lahja ostetaan. Näin jokainen antaa ja saa yhden lahjan. Kätevää. Tänä jouluna mieheni serkku otti kaikkien meidän meilit ja syötti ne secret santaan, joka arpoi jokaiselle henkilön jolle lahja ostetaan.

Nyt pähkäilen, miten voisin antaa mahdollisimman Zero Waste - joululahjan. Pähkäilyjen lomassa syntyi 10 ideaa. Otetaan vastaan mielellään teidän joululahjaideoita. :D 

1. Aineettomat lahjat
Liput johonkin kulttuuritapahtumaan tai elämykseen on muistoja jättävä lahja. Oi, miten ihanaa on mennä hierojalle tai kauneushoitoon. Hemmotteluhetket arjen keskelle tekee kaikille hyvää. Tämän lahjan antaessa pitää tuntea lahjan saajan mieltymyksiä ja maku tarkemmin. Mutta aina voi antaa vaikka leffalippuja.

2. Ruokalahjat
Minusta on ihanaa saada lahjaksi kaikenlaisia herkkuruokia. Klassinen pieni kori, jossa on pari purkkia hilloa, glögipullo, pipareita, mausteita jne. Toimii aina. Itse en raaski ostaa kalliimpia artisaanituotteita kovinkaan usein, joten niitä on ihanaa saada lahjaksi. Arjen luksusta eikä jäljelle jää mitään tavaraa. 

3. Zero Waste - kylpyhuonetuotteita
Oriculi, kestovanulappuja, itsetehty vartalorasva, kylpysuola...

4. Pussukoita bulkkiostosten tekoon
Pieniä kevyitä pusseja, joihin voi ostaa bulkkiostoksia.

5. Kestäviä siivoustuotteita
Puinen tiskiharja, tawashi-sieni, ruokasooda ja viinietikkaa. Tähän kylkeen vielä pieni ohjekirjanen, miten voi siivota kodin näillä kahdella aineella.

6. Eväslaatikko
Tähän voi pakata päivän eväät tai ostaa suoraan take away-ruokaa. Aivan mahtava välttämättömyys, joka säästää ajan kuluessa luontoa ja rahaa. Eväslaatikoita on perinteisiä muovisia ja myös ruostumattomasta teräksestä tehtyjä. Teräksistä ei vain voi laittaa mikroon. Lasisia mikroon laitettavia eväslaatikoita on myös markkinoilla. 

7. Zero Waste -aloituspakkaus
Tähän voisi kuulua vaikka: pari pientä pussukkaa, oriculi, kestovanulappuja, bambuinen hammasharja, kestotiskirätti ja ruokasoodaa sekä reseptejä omien siivoustuotteiden tekemiseen. Tälläistä lahjaa antaessa pitää kuitenkin olla pikkuisen varma, että lahjan saaja on kiinnostunut zeroweistaamisesta. Muutoin se tuntuu vähän tuputtamiselta. 

8. Zero Waste -keittiötuotteita
Bee's wrap, kestosieni tai kestotiskirätti.

9. Juomapullo 
Lasista tai ruostumattomasta teräksestä tehty juomapullo on kätevä.

10. Take away- muki
Jos joku on kova ostamaan kuumia take away-juomia, niin tämä on todella hyvä lahja.

Miten paketoida roskattomasti?
Kaunis liina toimii hienona lahjakääreenä ja sehän on myös pieni lahja samalla. Lahjan käärimistekniikkaa sanotaan furoshikiksi (kuvassa). Netti on pullollaan kauniita furoshikejä. En ole vielä kokeillut tätä, mutta heti huomenna kokeilen. :) Se voi kuintenkin olla monen lahjan kohdalla turha. Yksinkertaisen kääreen saa sanomalehdestä. Sen voi koristella kuusenoksalla, kanelitangolla tai jollain muulla vastaavalla jouluelementillä. Lahjan voi myös piilottaa ja tehdä pienen piiloleikin lahjan saajalle. kuumenee kuumenee kylmenee kylmenee. 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.