KESTOVANULAPPUJA VIRKATEN

18.11.2017

Nyt minun vanulappuset sitten loppuivat. Mietin jonkin aikaa, että ompelenko ompelukoneella kankaasta vanulappuja vai virkkaanko niitä. Minulla sattui olemaan jonkin verran erivärisiä puuvillaisia jämälankoja, joten ajattelin hyötykäyttää ne. On minulla myös paljon hyötykäytettävää kangastakin. Aion myös tehdä niistä vanulappuja ja vauvalle myös isompia lappuja. Blogiin tulee siitä myöhemmin juttua. ;) 

Pieniä virkattuja ympyröitä voi tehdä monella eri tavalla. Tässä on yksi ohje monista. Koin tämän itselleni jotenkin helpoimmaksi. Kannattaa harjoitella ensin virkkaussilmukoita neliön muotoon, jos  ne eivät ole ennestään tuttuja tai siitä on jo kauan aikaa kun on virkannut. Ympyrältä on vaikeampi hahmottaa silmukoita, jonka vuoksi pieni harjoittelu on ensin paikallaan. 


MITÄ TARVITSET

puuvillalankaa (luomu tai kierrätetty aina parempi)
virkkuukoukku (nro: 3)
paksu neula
sakset

OHJEET

1. Tee aloitussilmukka.

2. Virkkaa neljä ketjusilmukkaa.

3. Tee ketjusta ympyrä ja sulje ympyrä piilosilmukalla.

3. Tee kahdeksan pylväs silmukkaa ympyrän keskeltä. Laita virkkuukoukku siis kahdeksan kertaa ympyrän keskeltä läpi pylväs silmukkaa tehdessäsi.

4. Nyt ympyrällä on siis kahdeksan silmukkaa. Virkkaa jokaisesta silmukasta 2 kiinteää silmukkaa. Nyt ympyrällä pitäisi olla 16 silmukkaa.

5. Virkkaa nyt vain joka  toisesta silmukasta kaksi kiinteää silmukkaa ja joka toisesta vain yksi kiinteä silmukka. Kierroksen lopussa pitäisi olla 24 silmukkaa.

6. Virkkaa nyt vain joka kolmannesta silmukasta kaksi kiinteää silmukkaa ja muutoin yksi kiinteä silmukka. Kierroksen lopussa pitäisi olla 32 silmukkaa.


7. Virkkaa nyt vain joka neljännestä silmukasta kaksi kiinteää silmukkaa ja muutoin yksi kiinteä silmukka. Kierroksen lopussa pitäisi olla 40 silmukkaa. Tässä kohdin ympyrän pitäisi olla noin vanulapun kokoinen. Voit halutessasi jatkaa vielä yhden kierroksen joko virkaten jokaisesta silmukasta vain yhden kiinteän silmukan tai joka viidennestä kaksi kiinteää ja muutoin yhden kiinteän silmukan. 


8. Päättele työ ja leikkaa langanpätkät. 


Työn voi aloittaa (kohdat 1-2) myös taikaympyrällä. Tämän jälkeen työtä jatketaan ohjeiden  mukaan (kohdasta 3).


MITEN VIRKATTUJA YMPYRÖITÄ KÄYTETÄÄN?


Samalla tavalla kuin vanulappuja. Virkatut vanulaput hierovat tai kuorivat samalla kasvoja karheutensa / rosoisemman pinnan vuoksi. 

Virkatut lappuset eroavat hieman kestovanulapuista. 

Mikäli irrotat vanhoja kynsilakkoja, kannattaa siihen käyttää aina samaa lappusta, sillä pesukoneessa väri ei välttämättä lähde pois. Ja ei ole kiva puhdistaa kasvoja samalla lapulla, joissa on kynsilakkaa.

Kerää käytetyt vanulaput vaikka pieneen pesupussiin. Tai heitä ne muun pyykin mukaan pesukoneeseen, kuten allekirjoittanut.  Kuivaa ja käytä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen....

Hyvä joululahjaidea!

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.