ZERO WASTE -JUOMATARVIKKEET

28.10.2017Zero waste - elämäntavan / ekologisen elämäntavan perus varusteisiin kuuluu kestävät ratkaisut juomiselle ja syömiselle kodin ulkopuolella. Miten paljon sitä tuleekaan käytettyä muovia ja pahvia pelkästään juomien ostoon, ilmaismukeihin ja ravintola/kahvila/baari juomiin. Aivan turhaa! The Guardianin mukaan maailmassa ostetaan jokainen minuutti miljoona muovista juomapulloa. Juomapullojen ostaminen tulee vielä kasvamaan n. 20 % vuoteen 2021 mennessä. Tähän päälle tulee vielä kaikki muovipillit, kertiskahvikupit ja kaikki kertisastiat.

Puolen litran muoviset juomapullot ovat täysin turhia. Muoviset ja pahviset kertakäyttöiset kahvimukit myös. Eihän näitä ollut edes olemassa vielä muutama vuosikymmen sitten. Ja nyt me hukumme näihin. Ei elämä muutu yhtään vaikeammaksi tai vähemmän onnelliseksi jos lopetamme näiden muovisten ja pahvisten kertakäyttöisten astioiden ja pullojen ostelun. 


Vielä viime vuonna ostin take away -kahvini ja mukaan otettavan vesipullon kertakäyttöisinä. Nykyään minulla on mukana teräksinen juomapullo ja usein myös termosmuki (jos tulee vietettyä pidempi aika kaupungilla). Termosmukiin on niin kätevää ostaa take away -kahvi tai tee. Mukiin voi myös ottaa vesipisteestä vettä. Nykyään tulee todella harvoin käytettyä muovista mukia ja tämäkin vain silloin jos kestopullo tai muki on unohtunut kotiin. Olen huomannut, että näissä tilanteissa tunnen oloni epämukavaksi. Se, että ennen kertismukista juominen ei ollut mikään juttu, nykyään se aiheuttaa pahaa oloa. Huh kyllä sitä jotain on tapahtunut korvien välissä. :D
Juomapullo 

Investoi teräksiseen tai lasiseen juomapulloon. Lasisen juomapullon ympärillä on usein jotakin sellaista materiaalia (muovi, korkkiruuvi), joka estää pullon hajoamisen helposti. Juomapulloja saa ekokaupoista, netistä, eräkaupoista ja suuremmista supermarketeista. Käytettynä on ehkä vaikea löytää, mutta kait sekin on mahdollista. 

Mikäli ostat teräksisen juomapullon kannattaa ostaa se ruostumattomasta teräksestä, ei mitään alumiinipulloa. Pullosta kannattaa vaikka maksaa se 20 euroa. Se tulee kestämään. Mikäli et halua investoida juomapulloon, ihan hyvin käy vanha mehu- tai vaikka viinapullo. Hah, muistan ikuisesti kun opiskelin joskus kesäyliopistossa espanjaa ja eräs vanhempi rouva joi kesähelteellä luokkahuoneessa vettä Koskenkorvapullosta. :) Kyllä se oli vettä, istuin hänen vieressä ja hän ei haissut viinalle.


Termosmuki

Usein aamulla on jostain syystä kauhea kiire. Sitä aina herää liian myöhään. Kahvi on tulikuumaa ja ei ole aikaa odottaa sen kylmentymistä. Eikä sitä muutenkaan viitsi yhdellä huikalla vetää kurkusta alas. Näinä aamuina laitan kahvini termosmukiin ja juon kahvini matkalla. Termosmuki on myös kätevä kaupungilla kahvia lennosta ostavalle. 

Miksi muuten kaikki termosmukit ovat niin jäätävän suuria? Markkinoille voisi tulla vähän pienempiä mukeja. Harva vetäsee puoli litraa kahvia kerralla. Take away- mukiksi sopii myös hyvin vaikka tyhjä hillopurkki. 

Teräksinen tai puinen pilli

Mikäli on tottunut juomaan juomiaan pillillä, on hyvä ostaa metalinen kestopilli. Itse en juo oikeastaan koskaan pillillä, joten en koe tätä tarpeelliseksi. Juon ravintolassa muutaman kerran vuodessa cocktailin tai limun. Seuraavalla kerralla koitan muistaa sanoa tarjoilijalle, että ei laita pilliä lasiin. 

Termari

Miksi muuten termari on tosi monessa perheessä klassikko, mutta termosmuki tekee vasta tuloaan. Ehkäpä ennen ei juotu lennossa kahvia. Termari puolestaan oli mukana koko perheelle, että ei tarvinnut ostaa kalliita kahveja. En ole koskaan ollut perheeni kanssa kahvilassa, mutta iso termarillinen kahvia oli aina mukana kauempana asuvalle mummolle mennessä. 

Aina jos lähden retkelle, otan mukaan termarillisen teetä. Luonnonhelmassa nautittu tee on luksusta! Termari kulkee minulla myös mukana matkoilla ja jos olen koko päivän pois kotoa. Omat kahvit ja teet säästää todella paljon rahaa. Joten tälläiset kestomukit, termarit, pullot jne. maksaa nopeasti itsensä takaisin. 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.