RUOKAOSTOKSILLA

7.10.2017

Miten teemme perheemme ruokaostokset ilman pakkauksia? Aluksi luulin, että se on aikaa vievää ja hankalaa. Aluksi se olikin. Nyt tästä on jo tullut meille rutiinia, joten en koe tätä aikaa vieväksi tai hankalaksi ollenkaan. Ainakaan perus ruokaostosten tekemiseen. On paljon tuotteita, joiden kohdalla zeroweistaaminen on hankalampaa. Mutta tämä perus ateriarunko on helppo toteuttaa ilman pakkauksia.

Lähdin viime torstaina torille kuvassa näkyvien pakkausten kanssa. Laitan ne aina rattaiden alaosaan. Oi, vauva tykkää katella torilla ympäriinsä. Ja tietty hän hurmaa siinä samalla myyjät. :D Minulla on myös reppu mukana, sillä eihän nämä täytenä mahdu millään rattaisiin.

Missä, milloin ja miten shoppailemme?

Maanantai
Biocoop, vähän kuin Punnitse ja säästä tai Ruohojuuri
Ostan täältä irtona ilman pakkauksia kuivatuotteet, keksejä, saippuaa ja satunnaisia tuotteita. Muutamat tuotteet kuten sardiinit, erilaiset valmissoosit ja sopat ovat kierrätettävissä  lasi- tai metallipurkeissa.
Supermarketti 
Täältä mukaan lähtee usein banaaneja. Toisinaan viini- tai olutpullo. Joitakin välttämättömiä tuotteita myös, kuten voi, wc-paperi tai vauvan vaippoja. Käytämme yhtä (60 kpl) vaippapakettia pari kuukautta tai jopa enemmän.

Keskiviikko
AMAP (yhdistys joka välittää lähellä tuotettuja luomukasviksia ja muuta ruokaa)
Lähes joka viikko saamme viisi kiloa kasviksia ja hedelmiä. Yhdistyksellä on myös sesonkien mukaan myynnissä yhtä sun toista. Ostamme täältä myös hunajaa, kananmunia, makkaraa, suuria omenasäkkejä, mehua ja sen sellaista.

Torstai 
Tori
Täältä ostan kalaa, juustoa, maitoa, jugorttia, leipää, lettuja, kasviksia ja hedelmiä. 

Lauantai 
Tori
Täältä taas kalaa, lihaa, hedelmiä ja kasviksia. 

Käymme myös nurkan takana leipomossa muutaman kerran viikossa. Sieltä ostamme leipää kestopussukoissamme. Viikonloppuisin croisantteja ja viikolla kerran valmiita piirakoita tai sämpylöitä omiin laatikkoihimme. Toisinaan ihania leivonnaisia. Nam! Tarpeen mukaan käymme kaupassa uudestaan tai jossain ruoan erikoisliikkeessä.

Lähes kaikki nämä edellä mainitut tuotteet pystymme ostamaan ilman pakkausta. Muutamat tuotteet ovat usein kierrätettävissä paketeissa. Joskus ostan kyllä kaupasta rahkaa isossa paketissa, soijapihvejä (nämä on muuten aina pakattu muoviin ja pahviin), kahvia, maitoa, crème fraîchea ja jäätelöä. Nämäkin paketit voi suurimmalta osin kierrättää.

Tarkoituksenani on, että ostamme tulevaisuudessa vieläkin vähemmän tuotteita pakkauksissa. Se on ensi vuoden haaste!Kuvan ostokset ovat torstain torilta. Ostoksista ei kertynyt pientä basilikan ympärillä olevaa langanpätkää lukuunottamatta yhtään roskaa. Ei kierrätettävää ei sekajätettä. Rahaa näihin meni 45 euroa ja ruokaa tässä on meidän kolmen hengen perheelle muutamaksi päiväksi. Emme syö arkena ravintolassa vaan kaikki on kotitekoista ruokaa. Bongaatko kuvasta violetin paprikan? Törmäsin tälläiseen ensimmäistä kertaa torilla.

Liha, kala, kanako egologisia valintoja?

Syömme lihaa, kanaa ja mereneläviä. Emme paljoa, mutta syömme silti. Lihaa syömme 1-2 kertaa viikossa ja kalaa 2-3 kertaa. Meillä on useana päivänä viikossa vegepäivä. Olin ennen keskiraskautta vielä kasvissyöjä. Mutta kuinka ollakaan sain raskausdiabeteksen, vaikka en ole ylipainoinen. Painonnousukin meni keskikäyrillä. Enkä syö mitenkään erityisen paljon, en nyt vähääkään. Kasvisruokailussani olin vetänyt aikamoisen satsin hiilareita. Minun kohdallani raskausdiabetes oli ehkä enemmän geneettistä (suvussa on ykköstä ja kakkosta). Joka tapauksessa, raskauden aikana kasvisruokavaliota noudattaen sokerit nousivat, joten siirryin takaisin sekaruokavalioon ja sillä tiellä olen taas. 

Liha, kala ja kana ovat epäekologista ruokaa. Mutta eivät täysin! Eläinkunnan tuotteitakin voi syödä vastuullisesti. Tosin kamppailen sen kysymyksen kanssa, että onko se epäeettistä syödä eläinperäisiä tuotteita? Vai meneekö etiikka oman hyvinvoinnin edelle. Minun tapauksessa kyllä. Hatunnosto kaikille kasvissyöjille ja vegaaneille erityisesti. 

Miten syödä vastuullisesti eläinperäistä ruokaa?

* luomukala

* vapaana elänyt riista

* kotimainen järvikala

* luomuliha (tätäkin on feikkiä markkinoilla)

* kohtuudella maitotuotteita

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.