OMENAHILLO

5.10.2017

Hillo on ehkäpä maailman helpoin kotitekoinen makea herkku. Ja se sopii vaikka mihin ja pieninä määrinä se on ihan terveellistäkin. Yhteishyvän mukaan hillossa säilyy keittämisen jälkeen  80 prosenttia vitamiineista, kivennäisaineista ja flavonoideista. Umpioidussa hillossa säilyy noin 40 prosenttia vitamiineista yhdeksän kuukauden jälkeen. 

Olen useina vuosina tehnyt marjahilloja, mutta en koskaan omenahilloa. Omenakompottia puolestaan teen usein, sillä se on tosi hyvä välipala. Omenahillo sopii niin hyvin lettujen kanssa. Omenahillo sopii myös voileipien päälle. Olen aina ihmetellyt ihmisiä, jotka syövät aamupalaksi leivän päällä voita ja hilloa. Kokeilin yksi aamu tätä yhdistelmää ja ai että oli hyvää. Suolainen ja makea täydellisessä tasapainossa!

Ranska on Suomen lailla omenamaa. Omenakompotti ja omenasiideri löytyvät varmasti lähes jokaisen ranskalaisen jääkaapista. Normandia on Ranskassa eriyistä omena-aluetta. Normandian ja Bretagnen kuiva omenasiideri on taivaallista. Olen myös maistanut alueen omenahilloja. Ai jai, ne olivat herkullsiia. Niitä oli maustettu mm. siiderillä, rommilla, rusinoilla ja karamellillä. Ihan tavallinen omenahillo ilman mausteita on myös yhtä hyvää. Joten teen nyt ensin sitä.

AINEKSET

Omenia 1 kg

Vettä  1dl

Hillosokeria 3 dl

Puolikkaan sitruunan mehu (ilman sitruunaakin pärjää)

Omenahilloa voi halutessaan maustaa kanelilla tai inkiväärillä. Yksi kanelitanko riittänee omenakiloa kohti.


OHJEET

1. Steriloi tyhjät purkit ja kannet.

2. Kuori ja pilko omenat.

3. Lisää kattilaan vesi ja omenapalaset. Kiehauta kannen alla.

4. Kun omenapalaset ovat lähes kypsiä, lisää hillosokeri, sitruunamehu ja mahdolliset mausteet.

5. Keitä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen.

6. Soseuta hillo ja kaada se heti steriloituihin purkkeihin aivan piripintaa.

7. Sulje purkit heti ja laita ne kansi alaspäin pöydälle kunnes purkit ovat täysin viileitä. Kun hillo on jäähtynyt, purkin kannen pitäisi naksahtaa sisäänpäin.

8. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa.

Hillon voi myös umpioida pidemmän kaavan mukaan, mutta tämä "pikaumpiointi" riittää kyllä säilyttämään hillon talven yli. Tämä varmistaa hillojen pidemmän säilymisen. Laita purkit kattilaan ja kaada kattilaan niin paljon vettä, että purkit peittyvät hyvin. Anna niiden kiehua noin 45 minuuttia. Anna purkkien jäähtyä hyvin ja säilytä viileässä.Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.