KAURAMAIDON OHJE

9.10.2017

Nykyään ostan kerran viikossa torilta litran maitoa omaan lasipullooni. Maito tulee pieneltä maatilalta. Ja se on jopa 10 senttiä edullisempaa kuin kaupan maito! Ja paljon parempaa. Olen onnekas kun voin ostaa pienen tilan lehmänmaitoa kivenheiton päästä. 

Maito ja maitotuotteet eivät ole kuitenkaan kovin ekologisia valintoja. Erityisesti juusto, johon käytetään noin 10 litraa maitoa per juustokilo. Eikä kovin eettisiä. No te tiedätte. Kahvia (sekään ei ole muuten kovin ekologista ja eettistä..). Apua mitä tässä voi enää syödä ja juoda? Niin siis aamukahvini haluan juoda lehmänmaidolla, joten ostan sitä litran viikossa. Loppuviikon vedän kahvini mustana. Mieheni ei pidä maidosta. Joten litra maitoa viikossa riittää. Bébé elää vielä äidinmaidolla ja soseella, joten vielä ei tarvitse miettiä hänen maidon juontia. Ranskassa muuten lapset juovat ruokajuomaksi vettä, eivät maitoa. Silti heillä on hyvä luusto ja paksut hiukset. Ehkä he sitten kompensoivat kalsiumin saantia juustoilla ja jogurteilla. Aasiassa puolestaan maitotuotteita käytetään todella vähän. Monista kasviksista ja siemenistä saa myös kalsiumia.

Rakastan myös manteli- ja kauramaitoa.  Tosiaan tulin tekemään postausta kauramaidosta ja sen ohjeesta. Kasvisperäiset maidot sopivat hyvin aamupuuroon, murojen ja myslin kanssa. Niitä voi käyttää maidon tapaan leivonnassa ja vaikka lettujen teossa. Vielä en ole kokeillut tehdä esim. valkokastiketta lasagneen kasvismaidolla. Kokeilen tätä kyllä lähiaikoina. Saa vinkata, miten tämä toimii. :)

Ennen ostin kaupan manteli- ja kauramaitoa. Toisinaan myös soijamaitoa. Nyt zeroweistatessa olen päättänyt tehdä kasvismaidot itse. Teen kyllä tosi harvoin kasvismaitoa, ehkä noin kerran kuussa. Kasvismaidot on helppo valmistaa itse. Litran hinnaksi tulee noin 20-50 senttiä. Kaupan kasvismaidot ovatkin kalliimpia. Niihin on tosin lisätty kalsiumia ja vitamiineja.


AINESOSAT

2 dl kaurahiutaleita

7 dl vettä

1/2 tl hunajaa tai pari taatelia

1/4 tl suolaa

OHJEET

1. Liota kaurahiutaleita runsaassa vedessä yön yli tai pari tuntiakin riittää.

2. Heitä vesi pois ja huuhtele kaurahiutaleet. Liottaminen ja huuhtelu poistavat kauran limaisuuden.

3. Kaada blenderiin 7 dl puhdasta vettä, huuhdellut kaurahiutalet ja mausteet.

4. Anna blenderin pyöriä täysillä minuutin tai kaksi.

5. Kaada kauramaito siivilästä läpi suureen kulhoon. Painele kauroista kaikki maito ulos. Kauramaidon voi myös siivilöidä toiseen kertaan, mikäli siinä on paljon sakkaa.

6. Kaada kauramaito puhtaaseen pulloon ja säilytä jääkaapissa. Se säilyy jääkaapissa noin 3-5 päivää.

Käytetyn kauran voi käyttää vaikka seuraavan päivän kaurapuurossa.


1 kommentti

  1. Miksi heittää liotusvesi pois?
    Sen voi käyttää vaikka mehun sekaan tms. juomaksi.
    Monissa muissakin resepteissä heitetään pois hyviä ruoka-aineita.

    VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.