DIY KESTOHEDELMÄPUSSI

23.10.2017

Tai kestovihannespussi. Nimi on vähän harhaanjohtava, sillä näihin pikkupussukoihin voi ostaa vaikka mitä!

Kaupoista löytyy muovisten hedelmäpussien sijaan myös biohajoavia pusseja. Kuulemma niiden valmistus kuluttaa jopa enemmän luonnonvaroja kuin muovisten. Paperistenkin pusskoiden valmistus vie luonnonvaroja. Kestohedelmäpussi on täydellisen ekologinen tuote, jos se vain tehdään käytetystä kankaasta. 

Pussukoiden tekemiseen tarvitsee jotakin hyvin kevyttä kangasta, jotta ostetuille tuotteille ei tule lisäpainoa.  Kankaan on myös hyvä olla tiheää, jotta esim. jauhot pysyvät pussissa. Valoverho on loistava kangas tähän. Kävin Apivet-nimisessä myymälässä hakemassa parilla eurolla käytetyt valoverhot. Apivet on ranskalainen secondhand-kauppa. Vähän samanlainen kuin Fida tai Uff Suomessa. Täälläkin kaduilla löytyy suuria keräyspisteitä, jonne voi heittää vanhoja vaatteita tai kankaita. 

Valoverho on loistavaa kangasta pienten pusskoiden tekoon. Se on todella kevyttä ja vähäsen läpinäkyvää. Jos myyjä haluaa nähdä nopeasti pussin sisällön, se onnistuu läpinäkyvyyden ansiosta. Hintalapun tarraaminen tähän kankaaseen on puolestaan hankalaa. Se lähtee paljon helpommin irti. Pussiin voi ommella hintalappupidikkeen – pienen kaistaleen puuvillakangasta. Mutta silloin pussukkaan tulee pari grammaa painoa lisää. Hintalaput voi myös laittaa vaikka kännykkään kiinni tai vaikka omaan kämmenselkään. 

Kysyin vaatesuunnittelija ystävältäni kankaan hoito-ohjeita. Valoverho on yleensä polyesteriä, eli muovia. Ne olisi hyvä pestä alhaisissa lämpötiloissa (30 tai 40 astetta). Kuivausrumpua ei kannata käyttää näitä pestessä. Valoverhot kuivuvat kyllä muuten todella nopeasti. Verhot kannattaa silittää alhaisella lämpötilalla. Numero 1 lienee paras. Verhon päälle voi myös laittaa ohuen kostutetun harson (valkoinen), jos pelkää, että verho menee pilalle.

MITÄ TARVITSET

mittanauha
valoverhoa
ompelulankaa
sakset
ompelukone ja tai saumuri
paksumpaa lankaa
neula (paksulle langalle)
OHJEET

1. Leikkaa kankaasta suorakaide n. 64 cm x 26 cm. Mittaa paksua lankaa n. 60 cm. Puuvilla- tai villalanka toimii hyvin.


2. Hurauta kankaan pala jokaiselta sivulta saumurilla tai siksakilla. (Itse en tehnyt tätä vaihetta, koska ompelukoneeni siksak ei toimi.) Pussista tulee kuitenkin näin huolitellumpi, eikä se hajoa niin helposti.


3. Taita kankaan lyhyistä sivuista noin sentti puolitoista sisäänpäin. Asettele nuppineulat noin muutaman sentin välein. Hurauta ompelukoneella molemmat lyhyet sivut. Tämä on siis se osa, mistä pussukan nyörit menevät läpi. Pussukasta saa vieläkin huolitellumman, jos taitat kangasta hieman sisäänpäin myös reunoilta, mistä naru tulee menemään. 


4. Taita kangas keskeltä, lyhyemmät sivut vastakkain. Ompele pitkät sivut yhteen, mutta älä ompele aivan ylös saakka. Jätä noin sentti ylhäältä ompelematta (jotta saat laitettua narun pussiin).


5. Laita lanka neulaan ja vedä neula läpi pussin yläpäästä. Solmi lanka. Tadaa, yksinkertaista ja tavattoman kätevää! 


PAINOVERTAILUA


paperinen 7 g

biohajoava 6 g
muovinen 4 g
kaupan puuvillainen kangaspussi 13 g
TÄMÄ PUSSUKKA 5gLähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.