VIIKKO 12 JA 13 SUMMA SUMMARUM

26.9.2017Parin viikon aikana olen säilönyt ahkerasti kesän satoa purkkeihin. Suurimman osan olen pakastanut, mutta olen myös opetellut umpioimaan ja kuivaamaan. Pakastin vie luonnollisesti energiaa, joten jos haluaa elää ekologisemmin, niin ei pidä pakastaa mitään. Tai edes käyttää koko jääkaappia. Meillä on kotona semmoinen perus jääkaappipakastin, joka tietääkseni vie energiaa keskiverron verran. Joo, en edes tiedä sen tarkkaa energian kulutusta tai muidenkaan kodinkoneidemme, kuten uunin tai pesukoneen. Voisin vaikka tällä viikolla tutustua niiden ohjekirjasiin ja muutenkin vähän tutkia asiaa enemmän. 

Luin viime viikolla mielenkiintoisen kirjan perheestä joka luopui jääkaapista vuodeksi. Kirja sisältää paljon ohjeita ruokien vaihtoehtoiseen säilytykseen. Emme ole luopumassa jääkaapissa.  Olen siihen aivan liian mukavuudenhaluinen. Kirja kuitenkin sisälsi inspiroivaa tietoa ruoan säilytykseen. Kolmen viikon Suomiloman ajaksi suljimme jääkaappipakastimemme. Söimme sen tyhjäksi ennen reissua. Mehän voisimme kokeilla talvella sulkea jääkaappi taas muutamaksi viikoksi. Entinen kämppikseni Pietarista sulki usein jääkaapin, kun olin Suomessa käymässä. Hänellä oli todella pieni ruokavarasto kotona. Talvella jääkaappia tarvitessaan hän laittoi ruoat kahden ikkunan väliin. Olen nähnyt näitä talviajan jääkaappeja Venäjällä enemmänkin. Jotkut ihmiset asentavat ikkunan ulkopuolelle laatikon, jossa voi säilöä ruokaa. 

Joka tapauksessa pidin kirjan yhdestä lauseesta erityisesti: "Jääkaappi tekee meidät laiskaksi". Näinhän se on, kun on jääkaappi, ruokaa voi vain ostaa ja lappaa sinne miettimättä mitään. 

Ensi vuonna koitan säilöä vieläkin enemmän umpioimalla ja kuivaamalla (ulkona). Suljen jääkaapin kesäloman ajaksi, mikäli se on mahdollista. Myös talvella koitan tehdä muutaman viikon paussin jääkaappimme kanssa. Ehkä jääkaappi kestää näin pidempään? Ja niin pitäähän se aina välillä muutenkin sulattaa.Mokat

* Pari tuttia muovipaketissa. Tuteille ei liene oikein mitään muovitonta ja pakkauksetonta vaihtoehtoa.

* Maitopurkki ja kananmunapaketti, tori oli kiinni kun näitä yllättäen tarvitsimme.

* Söin kylässä pari yksittäispakattua jogurttia. 

* Kävin japanilaisessa ravintolassa syömässä ja ajattelin, että nyt kun en ota sushia take awayna muovipurkkeihin niin jätettä ei synny. Ravintolassa tikut olivat kertiskamaa. Kahvin jonka tilasin, tuli kapselikeittimestä. Joka on mielestäni aivan turha ja epäekologinen keksintö.

* Ostin paketin kertisvaippoja. Käytämme öisin usein kertiksiä. 

* Meillä oli huomaamattani kurkku ja pari tomaattia homehtunut vihanneslaatikkoon. Minun pitäisi  todellakin tsempata tässä ja säilöä kasviksia paremmin ja ostaa niitä edelleen vähemmän kerralla.

* Kuivasin uunissa reilun kilon omenia ja ne meni pilalle. Omenat olivat melkein valmiit ja minun piti vähentää asteita. Olinkin vahingossa laittanut uunin kovemmalle ja kuinka ollakaan omenat olivat pian mustia.

* Tilasin kahvilassa kahvin. Olin unohtanut, että usein sen mukana tulee pari sokeripussia ja keksi muovikääreessä. Ensi kerralla sanon, että pelkkä kahvi s'il vous plaît.

* Ostin kiireessä muoviin ja pahviin pakattuja soijapihvejä.

* Ostin taas kahvipaketin, sillä se loppui taas yllättäen.


Onnistumiset

* Tiskisienemme ja tiskaukseen tarkoitettu teräsvilla alkavat vetelemään viimeisiään, joten ostin tilalle ekologiset vaihtoehdot (näistä lisää myöhemmin).

* Kemikaalilakko ja vaatelakko sujuvat hyvin. Ostin melkein villapaidan, mutta viime hetkellä vältin houkutuksen. Nyt mietinkin, että mä voin kutoa itselleni villapaidan. Lankojen ostaminen ei koskenut lakkoa ;). Jaa, no katsotaan onko mulla aikaa.

* Olen säilönyt kesän satoa purkkeihin.

* Tein täysin roskattomat toriostokset. Tästä on tullut jo rutiinia! Että en enää edes mieti tätä. :) Huomasin, että en ole koskaan kuvannut ostoksiani. Ensi kerralla kuvaan ne. Ja laitan Instaan!Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.