VIIKKO 11. SUMMA SUMMARUM

12.9.2017Tällä viikolla päätin ottaa itseäni niskasta kiinni oikein kunnolla. Vaikka emme vielä eläkään ihan zero waste -elämää (täysin roskaton elämä luonnollisesti ei ole mahdollista) niin olemme viimeaikoina lipsuneet enemmän. Olen ehkä ollut ajoittain hieman epämotivoitunut ja ajatellut, että omilla ostovalinnoilla ei ole merkitystä. Tämä tulee varmasti eteen kaikilla, jotka yrittävät elää zeroweistimmin. Oikeastaan omilla ostovalinnoilla on väliä! Ehkä kymmenen vuoden päästä ihmettelemme liikapakkaamista. Ehkä 40 vuoden päästä, mitään ruokaa ei enää pakata. Kuka tietää. Meillä on nyt ongelma ja uskon vahvasti että siihen löytyy ratkaisuja. Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että ostotapamme ja ostopaikkamme tulevat muuttumaan. Se on täysin mahdollista. Mietipä miten eri tavalla ostimme ruokaa 50-vuotta sitten. 

Helsingin sanomien artikkelin mukaan täysin pakkaukseton elämä ei ole niinkään ekologista. Jos ajatellaan ruokahävikkiä. Pohjoisessa pakkaukset voivat pidentää joidenkin tuotteiden elinikää. Erityisesti tuoretuotteiden. Ranskassa en koe, että meidän täytyisi säilyvyyden kannalta ostaa kovinkaan monia pakattuja tuotteita. Toki suuremmat ruokamassat, pitää säilöä asianmukaisesti, mutta kotitalouksien yksittäispakatut ruoat. Hmmm en ole ihan samaa mieltä. 

Miksi talvella pitää ostaa marjoja muovirasioissa tai pakasteena? Ja sitten joku puhuu säilyvyydestä, kuinka niille tarvitaan pakkaus, jotta ne säilyy. Höpö höpö. Kesällä marjat sitten mätänevät metsään. Minusta asia pitäisi tehdä niin kuin ennen vanhaan. Kaikki marjat poimitaan kesällä ja säilötään talven varalle. Miten kukin nyt ne säilöö – pakastaa, umpioi, kuivaa, tekee hilloja tai mehuja. Tämä vaatii toki viitseliäisyyttä ja aikaa. Samalla siihen voisi kuitenkin yhdistää luontoretken ja perheen yhteisen hetken jne. 

Mikäli ruokakaupat myisivät vain satokalenterin mukaan lähellä tuotettua. Niin miksikäs ei. Joo ymmärrän Suomessa ei hedelmät ja kasvikset kasva ympäri vuoden. Äitini maistoi ensimmäisen kerran appelsiinia 15-vuotiaanan Helsingissä. Hän varttui maaseudulla suurperhessä, jossa oli vain pieni kyläkauppa. Hehän elivät zero waste -elämää. Niin kuin monet muutkin maalla asuvat. Ruokaa syötiin satokalenterin mukaan ja  säilöttiin talven varalle. Mitään ei ollut liikaa, mutta vatsat olivat aina täynnä. 

Niin miksikäs ei tuotteet voisi olla ilman pakkausta? Jos siirtyisimme suurista hypermarketeista pieniin kivijalkakauppoihin, niin näkisin asian juurikin näin, että pakkaukseton myyminen olisi mahdollista. Näin homma toimii ainakin hyvin Ranskassa. Ja täällä on 60 miljoonaa ihmistä enemmän. Ok, en ole asiantuntija ja elän ehkä jossain omassa kuplassa, jos joku osaa valaista minua enemmän asiasta: miksi me tarvitsemme muka niin paljon pakkausmateriaaleja ja hypermarketteja?

Väkiluku on suurempi ja asumme enemmän kaupungeissa. Tämä voi osaltaan selittää pakkaamista. Elämäntapamme on täysin erilaista kuin ennen. Silti uskon itsepäisesti, että on olemassa ratkaisuja.
Ranskassa on paljon kivijalkakauppoja. Leivät haetaan leipomosta, juusto juustokaupasta, lihat lihakaupasta, kalat kalakaupasta jne. Herkuttelu on luksusta, joten kallis juustopaketti säilyy jääkaapissa kauan. Suklaalevystä syödään vain pari palaa kerralla. Tämä myös hillitsee hyvin ylipainoa. Mikäli tekee kaikki ruokaostokset maksikoossa hypermarketista "edullisesti" on vaarana liikasyönti. Oi kuinka monta kertaa olen ostanut herkkuja maksikoossa ja syönyt ne alta viikon. Emme ole koskaan ennen käyttäneet prosentuaalisesti niin vähän rahaa ruokaan kuin nyt. Ehkä käytämme enemmän rahaa asumiseen, matkoihin, tavaraan ja vaatteisiin. Voisimmeko karsia muusta ja käyttää enemmän rahaa ruokaan. Hyvään ruokaan. Äh tästä tekstistä voisi tulla nyt vaikka kuinka pitkä.. Taidan lopettaa nyt ja tehdä aiheesta oman postauksen. :)

Peace!


Mokat

* Ostin kahvipaketin, irtotuotteena myytävä kahvi oli loppu. 

* Ostin säilyketonnikalaa. Se ei ole muutenkaan ekologinen tai kovin terveellinen ruoka, pitäisi lopettaa kokonaan tämän ostaminen.

* Taas take away -kahvi pahvimukissa, en taaskaan ottanut sentäs muovikantta. Nyt tämä tapa saa jäädä. Ostin itselleni termosmukin, johon voin suoraan ostaa kuumia juomia. Talvikin on tulossa. Yes!

* Ostin yhden jogortin kilon muovirasiassa. En malttanut odottaa torstaihin saakka, jolloin torilta saa jogurttia omaan kippoon.

* Olimme elokuvanäytöksessä, joka oli myös tarkoitettu vauvoille. Saimme siellä lahjan, joka sisälsi turhaa jätettä. Olisimme toki voineet kieltäytyä lahjasta, mutta olin liian utelias tietämään mitä paketissa on.

* Ostin wc-paperia muovikääreissä. Wc-paperista emme ole luopumassa, joten tulen ostamaan sen jatkossakin muovikääreissä. Ostamme aina suurimman mahdollisimman paketin. Se tulee myös edullisemmaksi.

* Ostimme tuttavalta muovikääreissä itsetehtyä makkaraa. Säilyvyyden vuoksi makkara on pakattu muoviin.


Onnistumiset

* Poimin Bretagnessa karhunvatukoita ja vadelmia muutaman suuren rasiallisen talven varalle.

* Täysin roskattomat toriostokset. Nyt ostin kalankin omaan purkkiin.

* Vanulaput vetelevät viimeisiään, joten olen tehnyt kestovanulappuja itse. Ohjeet tulossa myöhemmin blogiin.

* Meidän talouden roskan määrä on vähentynyt paljon, sillä vanhat ruokapaketit, säilykkeet jne. alkavat olemaan loppu.

* Tein talven varalle tomaattikastiketta. Olimme miltei hukkua tomaatteihin, sillä saamme niitä anopilta (joka myös meinaa hukkua niihin :)). Nyt talvella meidän ei tarvitse ostaa tomaattisäilykkeitä tai kaukaa tuotuja tomaatteja, jotka eivät ole edes hyviä! Ohjeet tulossa myöhemmin blogiin.


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.