TOMAATTIKASTIKETTA TALVEKSI

15.9.2017

Zero waste -elämäntapaan kuuluu myös ostaa vähemmän kierrätettäviä pakkauksia. Pakkausten tekemiseen, kuljettamiseen ja lopulta niiden hävittämiseen kuluu myös energiaa ja luonnonvaroja.  Kuten kaukaa tuotujen vihanneksien ja hedelmien. Tosin jos menet autolla kauppaan ostamaan pelkästään kotimaisia lähellä tuotettuja luomutomaatteja ja teet niistä uunia käyttäen säilykettä. Niin se on kait sama asia kuin ostaa säilyke. Tai se voi olla jopa enemmän energiaa kuluttavaa.

Meillä ei ole autoa ja tomaattimme tulevat anoppilan puutarhasta. Kun käytän uunia tai hellaa, teen  yleensä samalla energialla suuremman määrän. Joten teen tomaattisäilykkeeni itse. Tomaatit kuuluvat olennaisesti kesään. Ranskasta löytyykin aivan tajuttoman hyviä tomaatteja kesällä ja alkusyksyllä. Sen jälkeen riistotyövoiman voimalla tehotuotetut ja mauttomat espanjalaiset ja marokkolaiset tomaatit ilmestyvät kauppoihin. Luonnollisesti kaukana tuotettu ruoka lisää jätettä maapallolle ja aiheuttaa esim. kuljetuspäästöjä. Maku ei myöskään ole mistään kotoisin.  

Päätin kokeilla säilöä talvenvaralle tomaatteja, jotta voin sitten talvella tehdä pastakastikkeita, lasagnea ja pizzaa. Niimpä aloin etsimään internetistä hyviä reseptejä. 

Ennen vanhaanhan kaikki säilöttiin talveksi. Mitä, en minä ole koskaan ajatellut, että jotain pitäisi säilöä. Hilloja sekä suolakurkkuja olen kyllä tehnyt. Selatessani reseptejä, näin silmissäni aurinkoisen loppukesän sunnuntai illan, jolloin keittelen kotona purnukoitani hellan ääressä. Vähän kuten muumimamma. Yhden illan aikana voin säilöä koko kesän talveksi purkkeihin. Miten hieno ajatus. Niimpä perustin pienen säilöntätyöpajan kotiini. Tein tomaattikastiketta paljon ja kuinka ollakaan umpiointi ei onnistunutkaan. No, onneksi meillä on pakastin. Tein tomaattikastiketta toisenkin kerran  pienemmän määrän, sillä halusin kokeilla uudestaan umpiointia. Jihaaa tällä kertaa umpiointi onnistui.

Ekologisempaa ja myöskin ajan säästämistä on säilöä kesän kasvikset, hedelmät ja marjat samana päivänä. Tai ainakin saman päivän aikana isompi satsi. MITÄ TARVITSET

steriilejä lasipurkkeja kansineen

tomaatteja

iso kattila

vettä

tarvittaessa suolaa tai mausteita

kauha / pihdit tms.


OHJEET

Umpioinnin voi tehdä joko keittämällä tai uunissa. Umpioin tomaattikastikkeeni keittämällä, joten tässä ohje siihen.

1. Sterilisoi puhtaat lasipurkit ja niiden kannet kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan. Laita kattilaan niin paljon vettä, että purkit peittyvät vedellä täysin.

2. Tee pienet ristikkäisviillot tomaattien päähän (siihen missä on se vihreä osa) ja laita ne samaan kiehuvaan veteen, jossa juuri sterilisoit purkit.

3. Anna tomaattien kiehua noin minuutin ajan ja nosta tomaatit pois.

4. Kuori tomaatit ja heitä kuoritut tomaatit blenderiin.

5. Blendaa niin kauan kunnes tomaatit ovat murskaantuneet soseeksi (n. 10-20 s. riittänee).

6. Lisää halutessasi mukaan mausteita ja suolaa.

7. Kaada tomaattisose purkkeihin aivan piripintaan. Sulje purkit kansilla.

8. Laita purkit kiehuvaan veteen, siten että ne peittyvät kokonaan veden alle. Tämä on todella tärkeätä, ensimmäistä kertaa tehdessäni tomaatteja en laittanut vettä tarpeeksi ja sen vuoksi umpiointi ei onnistunut.

9. Keitä noin 45 minuuttia.

10. Sammuta liesi ja jätä purkit veteen joksikin aikaa.

11. Kun vesi on jäähtynyt nosta purkit pois ja laita ne tasaiselle alustalle kansipuoli alaspäin.

12. Kannen keskiosan pitäisi mennä kuprulle sisäänpäin. Mikäli näin ei ole käynyt, umpiointi ei ole onnistunut.

13. Kun tomaattisose on täysin jäähtynyt säilytä purkit viileässä tai jääkaapissa. Vanhanajan kellarikomero lienee hyvä paikka säilyttää tomaattikastikkeita, mikäli sellainen löytyy.
Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.