MITEN RUOKAHÄVIKISTÄ EROON?

8.9.2017

Ruokahävikin vähentäminen on yksi tärkeimmistä ekoteoista. Ja se on "helppo" sellainen. Mistään ei tarvitse luopua.

Mustunut banaani, kovettunut juustonkanta, klimppinen maito, vanha jauhopussi… Onhan näitä vaikka mitä ollut meidän jääkaapissa ja kuivahyllyllä. Joka kerta kun olen heittänyt ruokaa roskikseen, se on kirpaissut. Auts, näin ei saisi tehdä. Tämä on länsimainen ongelma, jota ei saisi olla olemassa. Mutta silti sitä ruokahävikkiä on jostain syystä tullut. Lautasen olen oppinut syömään tyhjäksi. Nyt on aika oppia myös pääsemään ruokahävikistä kokonaan eroon.


Zeroweistaamisen myötä olen alkanut ennakoimaan enemmän ja ostamaan vähemmän. Emme enää tee kerran viikossa suurta ostoskierrosta supermarketissa. Näin meidän jääkaappimme ei ole koskaan yli täysi. Roskan vähentämistä tärkeämpää on ennen kaikkea se, että ei heitä ruokaa roskikseen. Ruoan pois heittäminen on hyvin epäekologista ja noh, ei niin reilua. Mikäli minulla on varaa heittää ruokaa roskikseen, taidan olla maailman mittakaavassa upporikas. Vaikka perheemme tulot ovat länsimaisessa kategoriassa hyvin pienet.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa kotitalouksissa menee vuosittain ruokaa roskikseen 120-160 miljoonaa kiloa (n. 20-25 kiloa per henkilö). Kokonaisuudessaan ruokahävikkiä syntyy neljä kertaa enemmän, kun otetaan kaikki ravintoketjun osaset mukaan.


Neighborhood on uusi suomalaisten tekemä aplikaatio ruokahävikin vähentämiseksi. Ideana on, että ylijäävästä ruoasta otetaan valokuva ja laitetaan myyntiin. Hinnat pidetään kohtuullisen alhaalla ja myyjä ei voi tehdä voittoa. Myydystä ruoasta 70%:a menee hyväntekeväisyyteen. Ideahan on vallan mainio! Vielä en ole päässyt testaamaan.


Tässä vinkkejä miten ruokahävikistä voi päästä eroon tai ainakin tuntuvasti vähentää.

1. Pidä ruokavarastosi pienenä. 
Liian suurta ruokavarastoa ei ehdi kontrolloida ja tällöin on riski, että jotain ehtii vanheta. Emme tarvitse samanaikaisesti viittä eriväristä linssiä, kuutta erilaista papua jne. Keep it simple! 

2. Säilytä jääkaapissa ruoka läpinäkyvissä purkeissa. 
Kun ruoan näkee helposti, se ei unohdu.

3. Tee joka aamu pieni jääkaappi-inventaario.
Aina kun avaan aamulla jääkaapin, katson pikaisesti mikä tuote pitää ehdottomasti syödä sinä päivänä.

4. Organisoi ja ennakoi. 
Milloin olet kotona syömässä, montako henkeä, tarvitaanko vierasvaraa. 

5. Ole kartalla kuivakaapin sisällöstä.
Käy kuivatuotteet läpi kerran kuussa.

6. Lajittele ruoat jääkaapissa.

Laita pian vanhaksi menevät ruoat erilliselle hyllylle

7. Luovuutta keittiöön.

Ole luova ja kehittele uusia reseptejä vanhoista ruoka-aineista. Smoothien joukkoon voi heittää melkein minkä tahansa vihanneksen. Vanhat spagetit voi heittää keittoon mukaan. Vanhaksi menneet ryynit vaikka mollamaijan täytteeksi ;)

8. Älä osta uutta ennen kuin vanhat ruoat on syöty pois. 

Tämä toimii meidän taloudessa hyvin. Ennen ostin aina vaan uutta ennen kuin vanhat ruoat oli syöty pois. Tällöin vanha kastike kaksi päivää vanhoinen spagetteineen ei enää tuntunut hyvältä idealta, kun jääkaapissa oli vaikka mitä uusia herkkuruokia.

9. Ruoan oikeanlainen säilytys

Olen joutunut heittämään muutaman kerran ruokaa roskikseen sen vuoksi, että olen jättänyt esim. maitotölkin yöksi keittiönpöydälle. Kannattaa olla tarkkana erityisesti hedelmien ja kasvisten kanssa. Joidenkin ruokien kohdalla muovikääreet voivat lisätä niiden säilyvyyttä.

Nyt otan itseäni vielä enemmän niskasta kiinni ja yritän tosissani olla heittämättä mitään ruokaa roskikseen. Tavoitteena 0 grammaa heitettyä ruokaa. Jeps, rima on hyvä pitää korkealla! Kirjaan ylös pois heittämäni ruoat ja kerron muutaman kuukauden päästä blogissa, mitä on tullut heitettyä pois. Toivottavasti minun ei tarvitsisi näin tehdä! :)Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.