DIY PYYKINPESUAINE

2.9.2017

Meidän pyykinpesuaine pääsi loppumaan, joten ei muuta kuin itse tekemään. Muutama postaus takaperin puhuin meidän kemikaalien ostolakosta. Taas jälleen kerran ajattelin, että pyykinpesuaineen valmistaminen on jotain todella monimutkaista. Pelkäsin myös, että itsetehty pesuaine ei olisi tehokas. Mitä vielä niin helppo ja nopea valmistaa! Pyykistä tulee puhdasta ja ihanan pehmoista. Lisäksi se ei tuoksu vahvoille kemikaaleille. Sopii siis hyvin herkälle iholle ja vauvaperheelle. Itsetehty pyykinpesuaine tulee myös paljon edullisemmaksi kuin kaupasta ostettu. 

Mitä tarvitset (3 litraa)

iso kattila
3 l vettä
100 g Marseille-saippuaa
3 rkl ruokasoodaa
suppilo
puulasta / iso puuhaarukka
keittiövaaka (jos Marseille-saippuan paino ei ole tiedossa)
purkki minne pistää pesuaine 
n.7 tippaa aromaattista öljyä (ei ole pakollinen)Ohjeet

1. Raasta Marseille-saippua tavallisella raastimella samalla tavalla kuin tekisit porkkanaraastetta. 

2. Kiehauta 2 litraa vettä kattilassa ja lisää saippuaraaste. Sekoita puulastalla kunnes saippua sulaa. 

3. Lisää ruokasooda ja sekoita. 

4. Lisää loput vedestä ja sekoita. Sammuta liesi. 

5. Lisää halutessasi n. 7 tippaa aromaattista öljyä. Esim. laventeli tai sitruunaruoho sopivat hyvin pyykille. 

5. Kaada seos ämpäriin (tai johonkin toiseen suureen astiaan) ja anna sen olla siinä yön yli.

6. Aamulla seoksen pinta on todennäköisesti kovettunut. Sekoita seos sauvasekoittimella tai käsin. Voit halutessasi lisätä hieman vettä, jos koostumus vaikuttaa paksulta. 

7. Kaada seos sille tarkoitettuun pulloon / astiaan. Vanhan nestemmäisen pyykinpesuaineen pullo käy tähän hyvin.

8. Pyykkiä pestessäsi ravista ensin pesuainepulloa- / purkkiasi. Mittaa pesuainetta saman verran pyykkikoneeseen kuin tavallista nestemäistä pesuainetta, eli noin snapsilasillisen verran. Pyykkiaineen valmistamiseen meni aikaa noin 30 minuuttia. Aine riittää meidän kolmen hengen taloudelle noin 4-6 kuukaudeksi. Kauhean isosta urakasta ei siis ole kyse! Itse en lisännyt aromaattista öljyä, koska olen ehkäpä hieman ylivarovainen niiden kanssa. Vauvalle kun ne ei ole hyväksi. Muutenkin aromaattisten öljyjen kanssa kannattaa olla varovainen ja lukea muutama opus ennen kuin niitä käyttää. Jotkut niistä kun voivat olla vauvalle jopa hengenvaarallisia. Olen ajatellut valmistaa pienen erän tätä pyykinpesuainetta, johon lisään laventeliöljyä. Pesen sillä vaikka silloin tällöin meidän aikuisten lakanat ja ehkä vaatteita. Laventeli on niin ihana tuoksu!

I love it! Ekologista, ekonomista ja vähemmän hajusteita ja kemikaaleja. :)

2 kommenttia

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei! Onko tämä ollut teillä vielä käytössä? Oletko huomannut, että olisi ajan myötä jäänyt saippua kertymiä vaatteisiin tai pesukoneeseen? Kiinostaisi kovasti kokeilla ja aineetkin olisi jo ostettuna, mutta en haluaisi pilata vahingossa vaatteita tai konetta :/

    VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.