AURINKOKUIVATUT TOMAATIT

13.9.2017Tai oikeastaan pitäisi puhua uunissa kuivatuista tomaateista. Rakastan aurinkokuivattuja tomaatteja. Ne ovat niin hyviä leivän päällä tai salaatissa. Saimme anopilta paljon tomaatteja ja kirsikkatomaatteja. Tämän vuoksi olen tehnyt paljon tomaattisäilykkeitä. Lisää tomaattireseptejä tulossa!

Itsetehdyt aurinkokuivatut tomaatit säilyvät vain muutaman viikon purkissa. Meillä tosin purkki tyhjenee alle viikossa. Purkissa jäljelle jäävän oliiviöljyn voi käyttää ruoanlaitossa. Tai vaikkapa dippailla siihen leipää. Nam! Omatekoiset uunissa kuivatut tomaatit on muuten tosi hyvä lahjaidea tai pieni tuominen kylään mennessä. Jos vaan millään raaskii niistä luopua. :D

Aurinkokuivatut tomaatit on helppo tehdä.  Tein tomaatit Chocochilin ohjetta mukaillen.


AINESOSAT

Kirsikka- tai luumutomaatteja (varmasti myös muut tomaattilajikkeet käy)
Merisuolaa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Provensen yrttisekoitusta
OHJEET

Pilko tomaatit kahteen osaan. Laita tomaatit leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Ripottele päälle merisuolaa. Paista uunissa n. 100 asteessa parisen tuntia. Paistoaika riippuu tomaattien koosta. Tomaattien tulisi olla reunoilta  sisäänpäin kääntyneet ja hieman kuivahtaneita, ei kuitenkaan reunoilta mustia. Anna tomaattien jäähtyä kunnolla. Laita tomaatit purkkiin ja kaada päälle oliiviöljy, että ne peittyvät. Lisää Provencen yrttisekoitus. Survo morttelilla muutama mustapippuri ja lisää pippurinpalaset mukaan. Voilà aurinkokuivatut tomaatit ovat valmiita.Muuten, huomasin tomaatteja tehdessäni, että uunin pitäminen päällä vain tomaatteja varten ei ole kovin ekologista. Mikäli uunissa siis kuivaa jotakin, se olisi hyvä täyttää kuivatuista vihanneksista ja hedelmistä niin paljon kuin vain mahtuu. Muutoin ostan seuraavan kerran auringonkuivatut tomaatit kaupasta. 

Varsinkaan uunissa kuivattuja tomaatteja ei kannata tehdä muulloin kuin on niiden sesonki. Talvella kaukaa tuodut tomaatit uunissa kuivattuna eivät ole mitenkään ekologista ruokaa eikä niin maukastakaan.

Kohta meidän leivinpaperirullamme on loppu. Onko jollain antaa vinkkiä, mikä olisi ekologisempi vaihtoehto leivinpaperille?

2 kommenttia

  1. Leivinpaperin korvaaminen on kyllä ollut mietinnän takana. Joissain kokkailuissa olen siirtynyt käyttämään lasivuokaa tai astiaa pellin sijaan. Siten paperia ei mene niin paljoa. Sellainen silikoninenkin läpyskä meillä on ollut, mutta en pitänyt siitä. Se jäi aina vähän likaiseksi eikä kattanut koko pellin pinta-alaa.

    VastaaPoista
  2. Mekin käytetään lasivuokaa kaikessa sellaisessa mihin ei tarvi suurempaa pintaa. Tuota silikonista läpyskää en olekaan kokeillut. No pitää miettiä josko sellaista viitsii hankkia. :)

    VastaaPoista

© Trashless. Design by Fearne.