7 ARGUMENTTIA ZERO WASTE -SKEPTIKOLLE

28.9.2017

Kun aloittaa zeroweistaamaan saa kuulla kommentteja niin puolesta kuin vastaan. Ehkä toisinaan vähän nihkeitäkin sellaisia. Tässäpä seitsemän argumenttia zero waste -skeptikolle.  Positiivistakin palautetta tulee. Ja sitä tulee paljon enemmän. :)

P.S. Kävin kerrankin kahvilassa, jossa ei ollut yksittäispakattuja keksejä muovikääreissä tai yksittäispakattuja sokereita tai maitoja. Kahvikaan ei tullut kapselikeittimestä. Oikeastaan tämä kahvila oli melkein zero waste. :)

Ei yhden ihmisen teot vaikuta mihinkään.
Kyllä vaikuttaa! Suuret muutokset alkavat  yhdestä tai muutamasta ihmisestä. Ei ole olemassakaan sellaista muutosta, että kaikki vain alkaisivat toimimaan saman aikaisesti uudella tavalla.  Ensin on pieni ryhmä ja sen jälkeen tämä ryhmä kasvaa ja kasvaa. Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa.

Zeroweistaaminen on vain yksityiskohdilla näpertelyä.
Kun alkaa elää roskattomasti tai lähes roskattomasti, tämä tapa leviää automaattisesti kohti jokaista arkipäiväistä toimintoa. 

Luuletko olevasi jotenkin parempi.
Luuletko sinä, kun ostat mitä sattuu miettimättä hiilijalanjälkeä?

Eikö toi nyt ole vähän tekopyhää, kun kuitenkin esim. käytät joskus lentokonetta?
Se, että emme voi kaikkea tehdä ja elää 100 prosenttisesti ekologisesti ei tarkoita sitä, että emme voisi tehdä mitään. Sekin on jo hyvä, että edes yrittää. 

Ei mulla ainakaan ole aikaa, helppoohan se sulla on, kun sulla sitä ja tätä...
Kaikilla on yhtä paljon aikaa käytössä. Zeroweistatessa en enää käy kuin ruokaostoksilla, välillä kirpputoreilla ja harvoin kaupoissa. Ostoksien tekemiseen minulla menee vähemmän aikaa kuin ennen, sillä en enää shoppaile vaatteita ja kosmetiikkatuotteita. Ruoan tekemiseen menee enemmän aikaa, se on totta, mutta ostan myös valmiita piiraita (ilman pakkausta!). Teen ruokaa kerralla todella paljon. Joten meillä kokkauspäivä on vain joka toinen päivä ja välillä vielä harvemmin. Syömme myös usein todella simppeliä ruokaa kuten, perunaa ja kalafilettä. DIY-juttuihin menee luonnollisesti aikaa, mutta minulle se on samalla harrastus ja kun en shoppaile näitä tuotteita minulle jää aikaa niiden tekemiseen. Rakastan puuhata jotain kokoajan. Rakastan tehdä työtä. Meillä ei ole telkkaria ja emmekä hae netistä koko ajan viihdykettä. En pidä passiivisesta loikoilusta ollenkaan, vaikka välillä se olisi ihan paikallaan. 

Sä et varmaan nauti elämästä, kun nihkeilet roskien kanssa.
Kyllä nautin. Itseasiassa paljon enemmän kuin ennen. Minusta tuntuu, että arvoni ja tapani elää ovat nyt sopivassa tasapainossa. Omien arvojensa mukaan eläminen lisää onnellisuutta. Nihkeilen vain meillä kotona roskista, en kylässä ollessani tai jos meille tulee vieraita. 

Sä oot varmaan tosi rikas, kun voit ostaa torilta luomuruokaa ja muita artisaanituotteita ilman pakkausta.
Meidän tulomme ovat keskivertoa pienemmät. Meillä ei ole ulkopuolista sponsoria eikä ylimääräisiä rahahanoja. Meillä ei ole autoa, emmekä käytä liikkumiseen yli 50 euroa kuukaudessa. Menemme joka paikkaan jalan tai polkupyörällä. Emme syö usein ravintoloissa.   Tosin haluaisin syödä useammin ravintoloissa :D  Harrastuksemme maksavat kuukaudessa myös alle 50 euroa. Emme oikeastaan käytä kovinkaan paljoa rahaa. Emme ole varakkaita, mutta elämämme on todella rikasta.  Meillä on  kaikki se mitä tarvitsemme. Tai ainakin melkein. ;)


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.