5 TAPAA VÄHENTÄÄ ROSKANMÄÄRÄÄ HELPOSTI

10.9.2017

Zero waste- elämäntapa ei aina ole helppoa. Se vaatii viitseliäisyyttä ja myöskin aikaa. Ainakin aluksi, kun vielä ei ole tottunut uuteen elämäntapaan. Sen aloittaminen voi tuntua suurelta haasteelta. Omien kulutusvalintojen tekeminen voi näyttää vähäpätöisiltä maailman mittakaavassa ja roskan määrässä, että motivaatiota voi olla vaikea löytää. Roskien vähentäminen saattaa näyttää jonkin mielestä yksityiskohtien näpertelyltä. Se, että emme voi elää täydellisen ekologista elämää tai emme jossain tietyssä elämänvaiheessa jaksa, ei tarkoita sitä, että emme voisi tehdä asian eteen jotain. Niin kliseeltä kuin se kuulostaakin niin pienistä puroista syntyy suuri joki. 

Tässä viisi vinkkiä miten vähentää roskan määrää todella helposti ja vaivaa näkemättä:

1. Lopeta muovipussien ostelu.

Kanna mukanasi aina kangaskassia ja paria pientä pussia. Mikäli eteesi tulee tilanne, joka vaatii kangaskassia tai pientä hedelmäpussia, sinulla on jo ne valmiina mukana. Ranskassa ei ruokakaupoissa enää myydä muovipusseja. Kaikilla on kestokassi mukana! Roskille ostetaan niille tarkoitettuja roskapusseja, jotka ovat ekologisempi vaihtoehto.

2. Juomapullo ja kesto kahvimuki

Vesipullojen ja erilaisten take away -juomien ostaminen pahvi- tai muovimukiin on turhaa. The Guardianin mukaan maailmassa ostetaan joka minuutti miljoona muovipulloa. 

3. Kieltäydy ilmaiskynistä, lehdistä, flyereista (ellei ole todella tärkeä), näytteistä ja mainoksista. 

Aina kun otat vastaan esim. turhan ilmaistuotteen lähetät eteenpäin seuraavaa viestiä: on ihan ok tuottaa tähän maailmaan turhaa krääsää ja tavaraa. Vaikka jokin on ilmaista, se ei tarkoita, että se pitää kotiin viedä. Tämä on asia johon kompastun koko ajan. Tiedän on vaikea vastustaa ilmaislahjoja...  :)

4. Pidä herkuttelu arjen luksuksena

Syö herkkuja harvemmin ja tee herkuttelusta luksusta. Tämä toimii hyvin painonhallintaan ja on paaaljon terveellisempää ja kaiken lisäksi roskan määrä vähenee. Lopeta herkkujen ostaminen paketeissa.  Ei enää karkkia, pullaa, jätskiä, keksejä, tai vanukkaita kaupasta. Kun herkuttelet, tee se kahvilassa tai ravintolassa. Kun herkku on kalliimpi, siitä tulee silloin luksusta. Ekologista ja terveellistä! Sokerihiirenä pidän usein muutaman viikon herkkulakkoja tämän jälkeen makea maistuu todellakin makealta.

5. Osta vähemmän uusia vaatteita ja tavaroita

Koita tulla toimeen vähemmällä. Elämä voi olla paljon rikkaampaa ilman jatkuvaa shoppailua. Käytä  rahasi ja aikasi vaikka teatteriin ja ravintoloihin. Ilmaistapahtumiakin on vaikka kuinka paljon. 


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.