VUODEN VAATTEIDEN OSTOLAKKO (MELKEIN)

27.8.2017

Blogissani ostolakko teema jatkuu tämän viikon :) Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että minulla on aivan liikaa vaatteita. Ja noh, ei oikein koskaan mitään kivaa päällepantavaa. Ehjiä vaatteita minulla olisi vaikka kymmeneksi vuodeksi. Minimalistinen vaatekaappi ei ole minun juttu, mutta uusia vaatteita en nyt tarvitse. Niimpä olen ajatellut aloittaa tänään vuoden vaatteiden ostolakon. 

Kaikkihan tietävät, että nykyinen vaatteiden shoppailumania ei ole tervettä. Eikä se taatusti ole hyväksi luonnolle ja niin ne työolot on aika karmaisevia toisella puolen maapalloa. Luin joskus yli kymmenen vuotta sitten Naomi Kleinin No Logo -nimisen kirjan ja se pisti minut miettimään vaateostoksiani. Mutta kirjan opit unohtuivat ja tein kuten ympärilläni olevat ihmiset. Shoppailin. En nyt koskaan mikään himoshoppaaja ole ollut, mutta liikaa olen kuitenkin ostanut. Kirppareita olen harrastanut 13-vuotiaasta lähtien, mutta olen myös samalla ostanut uusia vaatteita. Vähemmälläkin olisin pärjännyt. Eniten minua harmittaa, että olen tehnyt niin paljon hutiostoksia, kun en ole tuntenut tyyliäni. Tummansiniset perusfarkut ja mustat nahkakengät olen aina sentäs käyttänyt puhki.

MTV3 artikkelin mukaan ostamme melkein 20 kiloa vaatteita vuodessa. Se on valtavasti. Suomessa syntyykin Helsingin Sanomien artikkelin mukaan tekstiilijätettä joka vuosi noin 13kg per henki. Halvat hinnat lienevät syynä tähän ylikulutukseen. Kyllä nyt voi sanoa, että ennen vanhaan tämä asia oli paremmin. Ihmiset ostivat paljon vähemmän, materiaalit olivat laadukkaampia, tuotanto lähellä ja työolosuhteet paremmat. Vaatteet käytettiin puhki ja pieneksi käyneet vaatteet laitettiin kiertoon. Käyttökelvoton lumppu meni matonkuteeksi.

Miksi vaatteiden ostolakko kannattaa? 

* Vaatteiden tuotanto kuluttaa paljon luonnonvaroja ja saastuttaa luontoa.

* Kuljetusmatkat ja pakkaukset saastuttavat luontoa.

* Työolosuhteet ovat monissa maissa huonot.

* Tekstiilijätettä on jo aivan liikaa.

Vaatteiden tuottaminen kuluttaa paljon vettä ja hiilidioksidia. Kuvasta näent, kuinka paljon vettä kuluu kuhunkin vaatekappaleeseen. 


Kuva: Marttaliitto


Miten vähentää vaatteiden shoppailua?

* Tunne tyylisi, vartalotyyppisi ja sinulle sopivat väriyhdistelmät.  Näin vältät hutiostokset.

* Shoppaile vain käteisellä, ei koskaan luotolle.

* Osta asuinympäristösi ilmastoon sopivia vaatteita. Suomessa riittää yksikin hellemekko, mutta villpaitoja tarvitaan muutama.

* Osta vain tarpeeseen ja sen hetkiseen tilanteeseen. Ei mitään, että joku päivä minusta tulee boheemitaiteilija, joten tarvitsen tälläisen paidan. Etelän lomalla voi helposti tehdä sen virheen, että ostaa kasan paikallisia hellevaatteita, vaikka niitä ei tarvitse kuin hyvin harvoin.

* Hoida vaatteesi hyvin.

* Muotilehtien ja blogien lukeminen aiheuttaa shoppailuhimoa. Lue mielummin vaikka romaania.


Vuoden Ostolakon säännöt:

Vuoden aikana en saa ostaa vaatteita, kenkiä, laukkuja tai asusteita (jotka ovat vaatteita). En osta myöskään secondhandia. Jos nyt lahjaksi saan jonkin vaatteen (pyytämättä), niin sen voin toki pitää. Oikeastaan viimeksi olen ostanut vaatteita viime kesäkuussa. Ostolakkoni on siis oikeastaan alkanut jo 1.7. Ostolakkoni loppuu 1.7.2018. Tämän jälkeen yritän parhaani mukaan ostaa vain secondhandia. 

Mutta on yksi asia minkä tulen ostamaan tämän vuoden aikana. Se on villakangastakki. Minun vanha takkini joka palveli yli 10 vuotta, on niin raihnainen, että en enää kehtaa siinä pukea. Ja se on sitäpaitsi Suomessa. :) Tämän takin on oltava joko
- käytetty
- kierrätysmateriaalista tehty
- täysin kotimainen ( Ranska / Suomi, heh minulla on kaksi kotimaata) ja ekologisesti tehtyjä 

Nämä kaksi viimeistä vaihtoehtoa ovat varmasti melko hintavia. Se ei haittaa, sillä en muuten tule ollenkaan ostamaan vaatteita, joten takki saakin olla hieman kalliimpi.

Meidän vauvalle minun pitää kuitenkin hankkia lisää vaatteita ensi vuonna. Tälle vuodelle meillä on riittävästi vaatteita. Tulen ostamaan ne kaikki käytettynä ja luonnollisesti maltillisesti. Koitan olla sekoamatta söpöihin bodeihin ja mekkoihin :)

Jos itseltäni häviää tai hajoaa täysin käyttökelvottomaksi jokin sellainen vaate mitä ilman ei voi olla, voin toki ostaa tilalle uuden (mieluiten käytetyn). Tälläinen on esim. reppu, pipo tai käsineet.


Kerron blogissani myöhemmin kuulumisia tästä ostolakosta. Ostolakko tulee varmasti joskus olemaan vaikeaa.  Olenkin päättänyt, että vältän kaikkia sellaisia lehtiä ja internetsivustoja, joissa esitellään vaatteita. Kun elän tältä osin hieman pimennossa, en niitä tule niinkään ajatelleeksi. Ja voin käyttää tämän ajan johonkin muuhun. Vapautan myös itseni ryntäämästä alennusmyynteihin ihmistungokseen. Voi miten ihana vuosi minulle on tulossa. :)

Oletko koskaan kirjannut paperille ylös kaikki vuoden vaate- ja muut tekstiiliostoksesi? Jos et niin tule mukaan tähän haasteeseen!

Tässä muuten yksi loistava  artikkeli aiheesta.

4 kommenttia

 1. Aivan mahtavaa!

  Itselläni alkaa vuoden päivät jo häämöttää. Aloitin Älä Hanki Mitään haasteeni tammikuussa ja hups keikkaa ollaan jo täällä asti :) Olen ehdottoman tyytyväinen haasteeseeni vaikka saamani oppi ei olekaan ollut niin järisyttävä kuin ehkä ajattelin. Olisi pitänyt mennä lakkoon 10 vuotta sitten niin olis tuntunutkin jossain :D

  - Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos lakko pitää vuoden! Sitähän ei ole kovinkaan paljoa enää jäljellä. :) Etkö siis osta mitään, ruokaa, juomaa ja välttämättömiä hygieniatuotteita lukuunottamatta? Vaikka en niin paljoa ole ennen lakkoa vaatteita ostanut, niin usein juuri syksy ja kevät ovat sellaista aikaa jolloin tulee ostettua uusia kenkiä, parit housut, muutamia paitoja ja pari hametta. Vaikka en niitä periaatteessa oikeasti tarvitsekaan. Nyt koitan olla kekseliäämpi ja huijata itseäni uusilla eri asuyhdistelmillä, ikään kuin olisi uudet vaatteet. :)

   Poista
  2. En ole ostanut vuoden aikana ruokaa ja juomaa lukuunottamatta itselleni mitään tavaraa. En myöskään ota vastaan, varasta, lainaa, vaihda tai mitään muutakaan. Kaksi repsahdusta on tullut; sain lahjaksi ripsivärin, jonka otin käyttöön ja vaihdoin autoni ekologisempaan ja halvempaan. Koko haaste löytyy Kokonaisesta https://kokoelamaedessa.blogspot.fi/search/label/haaste2017

   - Aino

   Poista
  3. Sulla on tosi inspiroiva blogi! Ehkä mä voisin kokeilla jossain vaiheessa Älä osta mitään haastetta kuukaudeksi tai pariksi. :) Tosin lahjojen saaminen on ongelma. Ranskikset on niin kovia ostamaan lahjoja ja tuomaan tuliaisia.. Onneksi usein tuliaiset on ruokaa ja viiniä. Ranskikset suuttuu jos kieltäytyy lahjoista. Joten ehkäpä kokeilisin siten, että voin ottaa vastaan lahjoja. Miten olet ratkaissut joulun?

   Poista

© Trashless. Design by Fearne.