VIIKKO 9 SUMMA SUMMARUM

29.8.2017

Tällä viikolla huomasin muutamia uusia haasteita zeroweistaamisessa. Matkustimme ystäviemme kanssa toiseen kaupunkiin ja he olivat myös meillä melkein viikon verran kylässä. Ostimme ruokaa yhdessä, mutta söimme myös paljon ravintoloissa tai puistossa eväitä. Koska roskaton elämämme on vasta aluillaan ja ns. siirtymävaihe menossa, en viitsinyt alkaa motkottamaan muovikääreistä yms. Tämä on kuitenkin suuri haaste. Miten sosiaalisissa tilanteissa voi zeroweistata? En kuitenkaan halua pilata tunnelmaa tai valittaa. Yhteinen aika on minulle kuitenkin se pääasia. Sitä kun näkee nykyään niin harvoin kavereitaan. Tietysti voin lempeästi ehdottaa roskattomia vaihtoehtoja yhteisiä ruokia ostaessamme.

Toinen haaste on toisinaan myyjien nopeus. Tiskiltä ostaessa pitää saman tien antaa oma rasia, muutoin ruoka menee muovi- tai paperikääreisiin. 

Huomaisn myös, että toisinaan juon kahvia tai teetä matkalla johonkin tai muuten vaan ulkona. Ostin viikon aikana pari take-away-kahvia. En kuitenkaan ottanut kahviini muovikantta päälle. Taidan tarvita itselleni sellaista termosmukia, johon voin ostaa kahvini suoraan tai tehdä teeni. 

Jokatapauksessa roskaton elämä tuntuu melkoiselta haasteelta. Miten ihmeessä nuo youtube-tyypit sen tekevät? Roskaton elämä vaatii enemmän ennakointia ja organisointia ja myöskin enemmän työtä. Toisaalta uskon, että kun tätä on tehnyt kauemmin, asiat muuttuvat rutiiniksi. Kyse ei ole myöskään pelkästään roskista vaan koko elämäntavan muuttamisesta ekologisemmaksi ja eettisemmäksi. 


Mokat

* Torilla jugurttimyyjä oli lomalla, joten ostin yhden suuren rasian luonnonjugurttia. 

* Maitomyyjä oli myös lomalla, joten ostin yhden paketin maitoa. 

* Ravintolassa juomassani oli pilli. 

* Hotellihuoneessa aamulla kahvihammasta kolotti, joten join kertismukista kertakäyttöpakettiin laitetun pikakahvin, joo kaksi kertaa. 

* Ostin parmesaanijuustoa muovissa (tori oli kiinni, kun sitä tarvitsimme).

* Otin hotellista muovisen vesipullon mukaani ja join veden. 


Onnistumiset

* Meidän astian- ja pyykinpesuaineet loppuivat tällä viikolla. En ostanut uusia tilalle vaan tein tuotteet itse Marseille-saippuasta ja ruokasoodasta. Reseptit tulee blogiin myöhemmin.

* Ostimme leivät, kasvikset, hedelmät, leivonnaiset yms. ilman pakkausta. Viime viikolla söimme aika paljon ravintolassa, jota emme normaalisti juurikaan tee. 

* Ostin junalipun juna-aseman kassalta toiseen kaupunkiin. Myyjä oli laittamassa lippuani muoviseen lipulle tarkoitettuun kirjekuoreen. Sanoin, en tarvitse kuorta.

* En käyttänyt enkä ottanut hotellihuoneesta mukaani mini-shampoita yms. Aina ennen olen ottanut kaikki pikkuiset purnukat mukaan. Béa Johnsonin (zero waste -guru) mukaan näiden pienten tuotteiden mukaan ottaminen on viesti siitä, että on ihan ok tuottaa maailmaan yksittäispakattuja kertakäyttötuotteita. Kun niitä ei ota, niitä tarvitsee tuottaa vähemmän. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa näitä ei edes enää ole tarjolla! 
Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.