VIIKKO 6. SUMMA SUMMARUM

7.8.2017

Kuva: Zéro déchet Family-nimisestä kirjasta. Roskapussissa on kuukauden roskat ja Mäkkärin roskat ova tulleet kymmenessä minuutissa.
Kuudes viikko on ollut roskattoman elämän kannalta täysi katastrofi. Olemme tehneet ruokaostoksia melkein kuten ennen. :( 

Olemme juosseet tukka putkella siellä sun täällä. Meillä ei ole ollut paljoa aikaa miettiä ruokaostoksiamme ja kun emme niitä ole tehneet roskattomasti Suomessa, meillä ei ole minkäänlaista rutiinia hommaan. 

Olemme olleet kylässä ja omassa asunnossa. Lähimarketissa on lähes mahdotonta tehdä ostoksia roskattomasti. Melkein kaikki on pakattu muoviin. Tämä koko blogi ja meidän yritys elää roskattomasti alkoi tuntumaan lähes mahdottomalta. Tai ainakin Suomessa. Jos sattuu asumaan torin ja Punnitse ja Säästä kauppojen lähettyvillä tai omistamaan oman kasvimaan ja käymään kalassa niin mikä ettei. Mutta jos asuu lähiössä ja on kiireinen, niin kyllä se roskaton elämä on hyvin haasteellista. Mutta ainahan voi mennä viikonloppuna sieneen, metsään poimimaan marjoja, kalaan ja sinne torille vähän pidemmän matkan päähän. Jos asuisin Suomessa, näin tekisin! Helsingin keskustassa on helpompaa tehdä ostoksia, mutta metsään meneminen onkin sitten enemmän aikaavievää. Jaa-a, mikä onkaan ideaalipaikka elää roskattomasti Suomessa? 

Tänään tein ostokset Lidlissä ja tosiaan kovin montaa pakkauksetonta juttua en pystynyt ostamaan. Hedelmät ja vihannekset vain. Monet vihanneksetkin on pakattu muoviin. Luin jostain, että ne säilyisi paremmin. Voi olla, mutta en ymmärrä miksi kotimainen kurkku pitää olla muovikääressä? Ja sitten vieressä olevat avomaankurkut ovat ilman kääreitä. Osaako joku kertoa? Muovipussia en kuitenkaan ostanut! Kangaskassin pitäminen mukana on jo niin rutiinia minulle. 

Yhtenä iltana istuimme mieheni kanssa keittiössä ja katselimme sitä muovin määrää, mikä ostoksistamme oli kertynyt. Totesimme, ei näin emme jatka kun pääsemme kotiin. Eikös se olekin niin, että kun yrittää jotain uutta elämäntapaa (laihduttaminen, tupakanpolton lopettaminen tai vaikka herkkulakko) niin alussa tulee repsahduksia. No tästä on hyvä jatkaa. Nyt minulle on näiden repsahduksien jälkeen vieläkin kovempi motivaatio ja halu elää roskattomasti ja mahdollisimman ekologisesti. Ensi viikolla ei enää yhtään roskaa, mutta tällä viikolla vielä muutama roska. ;) 


2 kommenttia

  1. Kiitos kivasta blogista. Käsittelet juuri niitä aihealueita, jotka myös itseäni kiinnostavat. Samalla tiellä kuljetaan kohti zero/minimal waste elämää. Suomessa zero waste elämän toteuttaminen vaatii kyllä vaivannäköä, kun kaikki on muoviin kääritty. Välillä harmittaa, että esim luomutuotteet on pakattu muoviin, mutta ei-luomu vaihtoehdon voi ostaa irtona kangaspussiin. Eihän siinä ole mitään ideaa. Itse koetan edetä arjenmuutoksissa pienin askelin, niin että mieskin pysyy perässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukemaan blogia. 😀 Joo ihmettelin Suomessa samaa, että luomu on muovissa. Ranskassa en ole samaan asiaan törmännyt. Mekin etenemme pienin askelin ja välillä tulee takapakkia. Parin kuukauden muutoksen jälkeen olen huomannut, että ajattelutapani ja havainnointitapani on muuttunut. Se on myös levinnyt muille elämän osa-alueille 😀

      Poista

© Trashless. Design by Fearne.