KESTOVAIPAT

31.8.2017


Kun lueskelin raskaana ollessani kestovaipoista, luulin, että kyseessä on jotain todella monimutkaista ja työlästä. Kestovaippoja kun löytyy monenlaisia. On taskuvaippaa, ulkovaippaa, sisävaippaa, all-in-one vaippaa, imuja ja mitä kaikkea vielä. Niimpä päätin, että en tilaa nyt mitään vaippoja netistä vaan palaudun ensin synnytyksestä ja kokeilen ensin äitiyspaketin kestovaippaa.

Ensimmäisen puolitoista kuukautta käytimme vain kertisvaippoja. Minä olin niin väsynyt, että koin myös kertisvaippojen käytön helpoimmaksi. Puolentoista kuukauden kuluttua vauva itki vähemmän ja nukkui paremmin, joten mekin aloimme nukkumaan hieman enemmän. Meillä alkoi olemaan ylimääräistä energiaa, joten aloimme surffailla netissä kestovaippasivuilla ja tilasimme kestiksiä myös meille. Tosiaan äidin palautuminen synnytyksestä on prioriteeteistä ensimmäisenä, joten itse ainakin suosittelen alkamaan kestovaipparumbaan vasta kun voimia siihen on. Joillakin on varmasti jo heti kotiin tullessa, toisilla paljon myöhemmin.

Yllätyin, näinkö helppoa se todella on. Eihän tämä nyt kovin työlästä voi olla. Niimpä päätin tilata lähes samanlaisia vaippoja kuin äitiyspaketin vaippa. Yksi kriteereistäni oli, että vaipan on mentävä päälle lähes koko vaippaiän. En halunnut alkaa ostelemaan eri kokoja. Surffailtuani hetken netisssä, löysin ranskalaisesta ekokaupasta Sunnypocket-merkkisen kestovaipan, joka menee 4-12 kg vauvalle. Se on taskuvaippa, jonne laitetaan imuosa sisälle. Bambusta tehty imuosa on kuulemma paras. Tilasin samalla kestovaipoille tarkoitettua paperia. Tähän voisi hyvin käydä myös vaikka tavallinen talouspaperi tai ohut kangaspalanen. Taskuvaipoissa on joko tarra tai nepparikiinnitys. Vaipan ulko-osa on vedenpitävää PULL-kangasta ja sisäosa pehmeää fleeceä tai vastaavaa. Täytyy kyllä sanoa, että äitiyspaketin vaippa on hieman parempi. Näitä kun saisi enemmän!

Ekologisempaa on ostaa kestovaipat käytettyinä. Ne kun kestävät useamman vauvan vaippaiän. Olen joskus lukenut Helsingin Sanomista artikkelin, jossa lääkäri ei suositellut käytettyjen kestovaippojen ostoa bakteerien vuoksi. Kaikki ne kun ei kuole edes  pestessä 60 asteessa. Toiset puolestaan sanovat, että teoria on ihan höpöhöpöä. No en tiedä, mutta jotenkin käytetyt kestovaipat eivät tuntuneet hyvältä vaihtoehdolta. Jos meille joskus tulee toinen vauva, niin silloin luonnolliselta tuntuisi käyttää näitä meillä jo olevia kestovaippoja. Ristiriitaista  eikö :)


Miten taskuvaippoja käytetään?

Minulla ei ole kokemusta muista kestovaipoista, joten kerron vain näistä taskuvaipoista.

Meillä on 11 ulkokuorta ja 22 imua. Tämä ei ole kovin paljon, mutta me pärjäämme niillä. Jos kaikki imuosat ovat likaisia, taittelemme harson vaipan sisään. Ennen vanhaan pelkästä harsosta taiteltiin vaippa. Uskomatonta! Harso on muuten ehkäpä yhtä hyvä kuin vaippohin suunniteltu imu.

Ulkovaippa, imuosa, paperi

1. Tee vaipasta sopivan kokoinen edessä olevan kolmen nepparin avulla. Tämän voi jättää myös pestessä näin, ettei joka kerta tarvitse napittaa.

2. Laita imuosa vaipan sisäpuolelle.3. Laita paperi (talouspaperinpala tai vaipoille suunniteltu paperi) tai ohut kangaspala siihen kohtaan mihin pissat ja kakat tulevat.


4. Pue vaippa vauvan päälle.

5. Kun vaihdat vaipan, ota sisäosa pois ja laita se vaipoille tarkoitettuun pyykkipussiin tai vaikkapa kannelliseen ämpäriin. Paperinpalan voi heittää wc-pyttyyn. Ulko-osan voit käyttää uudelleen, mikäli se ei ole kovin likainen. Ulko-osa voi olla hieman kostea, joten laita se kuivamaan. Seuraavan kerran kun vaihdat vaippaa käytä tämä ulkokuori. Itse käytän samaa ulkokuorta muutaman kerran (jos pysyy puhtaana).6. Kun ulkokuoria ja imuosia alkaa olemaan pesukoneellisen verran, pese ne 60 asteessa. Vaipat olisi hyvä pestä parin kolmen päivän välein. Ekologisempaa on pestä täysinäisiä koneita. Itse pesen kolmen päivän välein ja laitan koneeseen myös muuta pyykkiä, jolloin se on täysi.

Vauvan pyllyn pyyhin vanulapulla ja oliiviöljyrasvalla (Ranskassa kaikki käyttää tätä, jonka vuoksi ei peppu punoita). Kosteuspyyhkeet on no no no täällä. Tämän rasvan voi tehdä myös helposti itse. Vielä meillä on valmis iso muovipullo, mutta kun se loppuu, teen rasvan ja laitan ohjeen tänne. Meillä on vielä vanulappuja jäljellä, mutta kun ne loppuvat otan käyttöön itse tekemäni kestovanulaput. Niitä meillä onkin n. 50 kappaletta.

Aluksi kestovaippojen käyttö voi tuntua hieman työläältä. Rutiinin löydyttyä siihen ei niin paljoa mene aikaa. Kestovaipoissa on kuitenkin paljon enemmän plussia, joten käytämme niitä. Matkoilla kestovaipat ovat vähän hankalat, jos ei ole aikaa tai mahdollisuutta pestä pyykkiä usein. Meidän kolmen viikon Suomi-lomalla käytimme kertisvaippoja. Mieheni vanhemmille matkustaessamme käytämme myös kertiksiä ja toisinaan osittain kestovaippoja. Yhden yön matkoille otan kestot mukaan. Kestovaippaan kannattaa laittaa kaksi imuosaa yöksi. Tai sitten kertisvaippa yöksi. 

Plussat

* ekologinen
* edullisempi
* kivoja kuoseja
* ei vaippaihottumaa
* ei myrkkyjä (Ranskassa on ollut monia vaippaskandaaleja, siitä että vaipoissa on myrkyllsiä kemikaaleja..)

Miinukset

* ehkä enemmän ohivuotoja, jos imu on laitettu huonosti
* vaipat pitää pestä ja kuivata
* kaikki lastentarhat eivät hyväksi kestovaippaaLähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.