VIIKKO 3. SUMMA SUMMARUM

18.7.2017

Nyt on takana kolme viikkoa roskatonta elämää tai enemminkin pyrkimystä elää roskattomasti. Kolmannella viikolla en ostanut yhtään ruokaa, joten tämä oli totaalinen zero waste -viikko. Ostin vauvalle vain pari käytettyä vaatetta. Hetkonen, kertyihän meiltä vähän jätettä… Ai niin ja ostin muutamia tuliaisia Suomeen. Yritin valita mahdollisimman roskattomat tuliaiset, mutta hieman jätettä niistäkin kertyy… 

Keskiviikkoon saakka olimme kotona ja söimme jääkaappimme tyhjäksi. Sitten matkasimme mieheni vanhemmille 150 km:n päähän. Matka taittui kätevästi junalla, koska meillä ei ole autoa. Emmekä ole sitä ostamassa, ellemme jostain syystä aivan välttämättä sitä tarvitse. Asumme kantakaupungissa, joten ei meillä ole tarvetta autolle. Kaikki palvelut ovat aivan lähellä ja vauvan kanssa on helppo liikkua paikasta toiseen (meillähän on vain yksi lapsi..). Joskus voi olla tilanteita, että auto olisi kätevä. Olemme kuitenkin päättäneet, että näissä tilanteissa vuokraamme auton. Tälläisiä tilanteita on vuodessa ehkä pari. Säästämme todella pitkän pennin. Kävelemme joka paikkaan ja pidemmät matkat teemme bussilla tai junalla.

Noh, koko viikon mieheni vanhemmilla söimme heidän ruokia. Mieheni isä tekee torilla ostokset omiin pusseihin ja koriin, mutta siihen se jääkin. Jätettä siis syntyy paljon. Jääkaapissa minua houkuttelivat ihanat jugortit muovipaketeissa. Tietenkään zero waste -periaatteeseen ei kuulu, että kylässä voisi sitten tuottaa jätettä, kun se ei päädy kotiin. Toki voi olla vaikea kieltäytyä jos ainut tarjottava asia on muovikääreissä, niin minkäs teet  jos on kova nälkä. Mutta jos on vaihtoehtoja, valitsen kylässä sen mikä näyttää tuottavan vähiten jätettä. 

Miten zeroweistata kylässä? 

Kylässä ollessa en jaksa olla hankala, vaan syön sitä mitä on tarjolla. Yhteinen hetki on kuitenkin tässä tapauksessa tärkein. Jos on vaihtoehtoja, koitan valita niitä tuotteita, jotka tuottavat vähiten jätettä. Tuomisina pyrin tuomaan jotain sellaista missä ei ole muovia tai muuta jätettä. Omatekoiset keksit, hillo, likööri, hedelmät / marjat ja vastaavat ovat hyviä tuliaisia. Ja ihan pelkkä viinipullo toimii aina (siinä nyt ei juurikaan tule jätettä mukana).


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.