VIIKKO 2. SUMMA SUMMARUM

11.7.2017

Nyt on toinen viikko takana zeroweistaamista. Noh, työsarkaa kyllä meillä riittää. Vaikka kuinka olen nyt tuntosarvet koholla ja mietin perheemme kulutusta ja roskien tuottamista tähän maailmaan, huomaan tekeväni monia aloittelijan virheitä. Noh, ei se mitään, nyt tiedän nämä heikot kohdat ja koitan työskennellä niiden parissa. :)

Kierrätettävää materiaalia tuli hieman vähemmn kuin viime viikolla. Jääkaapissa ei ole enää juurikaan muoviin pakattuja elintarvikkeita. Pakkauksissa olevia kuivatuotteita on vielä jonkin verran. Kävin läpi kunnolla kaikki kuivatuotteemme ja löysin avaamattoman vehnäjauhopussin, joka oli mennyt vanhaksi. Voi ei, meillähän on aivan valtava ruokavarasto. Ihan turhaa säilöä niin paljoa ruokaa kotona. Eihän sitä voi seurata koska ne menee vanhaksi. Tällä viikolla ostoksemme olivatkin melko minimalistiset. 

Tämän viikon mokat

* Noutopizza tuo "kiireisen" arjen pelastus. Haimme noutopizzat vanhasta tottumuksesta. Tästä kertyy todella paljon jätettä, koska rasvaista laatikkoa ei voi laittaa kierrätykseen. Ja vaikka voisikin, jätettä se on. Ensi kerralla syömme pizzamme pizeriassa. Noutoruokamme aikakausi on meidän kohdalla nyt ohi. Paitsi ai niin, voidaanhan me ottaa omat astiat mukaan. Kotiinkuljetus ei kuitenkaan onnistu, no emme sitä ole koskaan harrastaneet. 

* Kerran persikoita ostaessani unohtui taas oma hedelmäpussi. Tiesitkö muuten, että Ranskassa ei ole enää olemassa muovisia hedelmäpusseja. Missään! Ne on laissa kielletty, joten ne on korvattu paperisilla tai biohajoavilla versioilla. Mutta kuitenkin on sekin turhaa jätettä.

* Apteekissa myyjä sujautti lääkkeet salamannopeasti paperipussiin. En ehtinyt reagoimaan, kun hän jo toivotti hyvää päivänjatkoa. Ensi kerralla pitänee ennakoida. Lääkkeistä en luonnollisesti luovu zeroweistatessa. 

* Ostin imetysteetä ja hmmmm. jokainen teepussi on kääritty muoviin. Miksi??? Seuraavalla kerralla teen itse imetysteeni. Se ei ole edes kovin vaikeaa. 

* Ostin alemyynnistä tossuja vieraille (ranskikset tepastelee kengät jalassa kylässä, joten meillä on nyt heille tossuja :)). Olisiko jossain myynnissä ekologisia tossuja? Sorruin myös muutamaan bodyyn ja yhteen pitkähihaiseen vauvalle. Seuraavan kerran ostan vain käytettynä, kuten olen useimmiten tehnyt. Vauvanvaatteet vaaaan ovat niiiiin söpöjä. Mutta kieltäydyin sentään muovipussista. 

* Kävimme eräiden ulkomaalaisten vieraiden kanssa crêperiessä syömässä lettuja. Limonaadini mukana tuli pilli ja muovitikku. Mitä h****a se muovitikkukin lasissa teki. Taas pitänee ennakoida ja kertoa tarjoilijalle tilausta tehdessä, että ei laita muovipilliä lasiin. Tämä on siitä vaikeaa, että se avaa keskustelun ehkäpä tarjoilijan kanssa ja taatusti pöytäseurueen kanssa. Se, että muilla on laseissa muovipillit ja itse kieltäydyn siitä aiheuttaa jonkinlaisen muurin minun ja pöytäseurueen välillä. Mutta toisaalta se voi tuoda jotain uutta ja parhaimmassa tapauksessa uusia zeroweistaajia. :) 

* Mieheni sai lahjaksi esiliinan ja kertakäyttöisen leipurinhatun. Esiliina on ihan jees, mutta miten kieltäytyä leipurinhatusta? Hän sai myös töistään lahjaksi pari kirjaa, jotka oli kääritty paperiin ja niiden mukana tuli muovipussi. Olisiko muovipussista voinut kieltäytyä? Minä sain lahjaksi käsikorun (sellaisen rihkamaversion). En käytä koruja kuin muutaman kerran vuodessa. Mitä ihmettä minä nyt sillä sitten teen?  Lahjoista on epäkohteliasta kieltäytyä. Taidan vaan laittaa lahjan kiertämään. 


Onnistumiset

* Tutustuin kaupunkimme uuteen bulkkituote-myymälään. Myymälän omistaja  on zeroweistaaja, joten kaupasta löytyi juuri niitä tuotteita mitä on vaikea löytää bulkkina ekokaupasta tai marketista. Kuten ruokasoodaa, oliiviöljyä, viiniä tai vaikkapa viinietikkaa. Tein myös ekat kuivatuote bulkkiostokset omaan pussiin. Olen tehnyt toki bulkkiostoksia ennenkin, mutta aina kaupan pussiin. 

* Zero waste -toriostokset. Kotona laitoin kaikki tuotteet pöydälle ja tunsin pientä tyytyväisyyttä. Taputin itseäni olkapäälle ja sanoin hyvä, eihän se nyt kovin vaikeata ollut.  Vain kala oli kääritty ohueen paperiin. Jihaa edistystä ja aluksi vähän jännitti ;)

* Zero waste -leipomo-ostokset. Kävin leipomosta ostamassa viikon leivät kangaspusseihin. Ensin vähän jännitti miten myyjä reagoi. En ilmeisesti ollut ensimmäinen, joka tekee näin, hän ei reagoinut mitenkään. Jihaa! Leivät laitoin sitten kotona pakkaseen paperipusseissa (joita meillä on vielä aikamoinen pino…). Oisinhan voinut ostaa ne valmiiksi näihin paperipusseihin, mutta ne on ehkä himpunverran pienet leiville. Ostan leivät omiin pussukoihin, koska leipuri vetää leivät viipalointikoneesta läpi. Kätevää, minun ei tarvitse koskaan leikata leipää. 

* Osallistuimme zero waste -piknikille. Se oli tämän kaupungin ensimmäinen. Meitä oli kolmisen kymmentä. Pari sataa ihmistä oli ilmoittanut tulostaan, mutta sää. Meidän piknikki kestikin vain tunnin, sillä alkoi satamaan. Ennen piknikille lähtöä pitikin vähän miettiä miten eväät pakataan ja miten piknik tehdään täysin roskattomasti. Tästä pian oma postaus!

* Kävellessäni kaupungilla näin roskia aivan jokapuolella. Takeway-tuotteita, ostosmaniaa (alennusmyynnit), muovipillejä juomissa, paperikääreitä hampurilaisten ympärillä, patonkeja paperipusseissa. Milloin roskista tuli jotenkin niin automaattisia, että en ole edes huomannut niitä ennen. Tuntuu kuin laput silmiltäni olisivat tippuneet. 


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.