VIIKKO 1. SUMMA SUMMARUM

4.7.2017

Nyt on takana viikko harkitumpaa kuluttamista ja mahdollisimman roskatonta elämää. Sehän vaatii hieman organisointia, itsekuria ja luovuutta. Ensimmäinen viikko alkoi sillä, että kartoitin ja organisoin missä ja milloin teemme ruokaostoksemme. Mistä ostamme mitäkin ja miten välttää pakkauksiin käärittyjä tuotteita. Asumme Ranskassa ja täällä se on oikeastaan aika helppoa. Täällä myydään kaupoissa bulkkina kuivatuotteita ja täältä löytyy myös bulkkiin erikoistuneita kauppoja (vähän kuin Punnitse ja säästä). Torilta voi ostaa bulkkina juustoja, jugorttia, rahkaa, voita, kermaa jne. Ainut asia mitä en tällä viikolla löytänyt bulkkina oli maito. Kyllä se varmasti vielä eteeni tulee. Kasviksia ja hedelmiä on tietysti helppo löytää bulkkina mistä vaan. 

Bulkkitavaraa siis riittää, mutta en nyt ihan onnistunut ostamaan vain bulkkia. Ensinnäkin ostin maitoa (jota en löytänyt bulkkina), toiseksi ostin lettuja, jotka käärittiin voipaperiin (minulla ei ollut omaa paperia mukana). Kolmanneksi ostin marketista voita (torin voi on kallista ja olen todella mieltynyt bretagnelaiseen voihin). Neljänneksi torilla ostaessani vihanneksia en ollut varustautunut tarpeeksi monella pikkupussilla. Kalaa ostaessani en ollut varustautunut paketilla. Enkä kanaa, enkä kananmunia. Leipääkin ostin paperipussiin ja pari pientä leivosta. Yksi piirakka kääräistiin leipomossa alumiiniin. Vauvakin käytti öisin ja välillä päivisin tavallsiia muovivaippoja. Valkoviinietikan ostin bulkkina! Ei nyt ihan zerowastea, mutta vähän sinne päin kuitenkin. Tein jo parannuksen edellisiin ostokäyttäytymiseen. Se on hyvä alku! 

Torilla huomasin, että kaikki mummot ja papat ostavat ruokansa omiin pusseihin ja purnukoihin. Tämä on kuulemma hyvin yleinen tapa Ranskassa. Ehkä he ovat aina tottuneet käymään torilla omien pussukoidensa kanssa. Hienoa! Kalan ja lihan kanssa olen ajatellut joustaa. Otan oman pussukan niille, mutta myyjä saa kääräistä ne paperiin. Maitoa ostan vielä omassa tetrassa (kunnes löydän jonkun muun ratkaisun). Ensi kerralla otan leipomoon oman kangaspussin ja torille mentäessä tarpeeksi pikkupussukoita. 

Kemikaalituotteista deodoranttini pääsi loppumaan. Ostin uuden tilalle. Tällä kertaa kristallikiven, jonka pitäisi kestää jopa yli kymmenen vuotta. Siinä ei ollut pakkausmateriaalia (vain ohut paperinpala). 

Roskia siis kertyi ensimmäiseltä viikolta melkein saman verran kuin ennen, sillä syömme pois jo aiemmin ostetut elintarvikkeet, jotka on kääritty pakettiin. 

Haasteena olivat siis uuden tavan omaksuminen ja muistaminen. Lisäksi minusta tuntuu ehkä vähän omituiselta pyytää esim. kalaa johonkin lasipurnukkaan tai ostaa leipä omaan pussiin vakkarileipomostani. Hieman yllättävä haaste oli vieraiden tuomiset. Meillä kävi muutamia vieraita, jotka toivat mukanaan suklaata (käärittynä foliopaperiin ja paperiin) ja egyptiläisen seinälautasen. Lahjat olivat ihania ja onhan niitä aina kiva saada (ja myös toki antaa). Miten ihmeessä voisin tulevaisuudessa kertoa vieraille (jotka eivät ole läheisiä), että eivät tuo mitään tai jotain mistä ei kerry roskaa? Ensi viikolla koitan työskennellä näiden haasteiden parissa! Tosin tämän lahjojen saamisen haasteen unohdan nyt tältä erää ja palaan siihen sitten joskus.

Kuvan roskat ovat vain osa viime viikon roskista. Täällä muovi, metalli, kartonki ja paperi kierrätetään samassa muovipussissa. Roskat kerätään keltaiseen pussiin (joita saa kunnantalolta) ja näille on varattu oma roskis. Ja ne ymmärtääkseni poltetaan. Ei ehkä ihan ekologisin ratkaisu. Tässä on siis vain viikon muovit ja kartongit. Muuta roskaa kertyi vielä pari muovipussillista. 

Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.