TARVITSENKO TODELLA NIIN PALJON KOSMETIIKKAA

20.7.2017

Zero waste -bloggaajien kosmetiikka-arsenaali on ihanan simppeli.  Heillä on vain olennainen. Miten kauniilta kylpyhuone voi näyttääkään, kun joka paikka ei tursua erilaisia putiloita. Mielestäni meillä ei edes ole paljoa kosmetiikkaa. Mutta nähtyäni zeroweistaajien kylpyhuoneet – päätin laittaa perheeni kosmetiikka- ja hygieniatuotteet lattialle. Kuvasta unohtui wc:n ja kylpyhuoneen käsisaippuat muovisissa pumppupulloissa, suihkusaippua, pari palasaippuaa, käsirasva sekä yksittäispakatut ilmaisnäytteet. 

Mitä kosmetiikka- / hygieniatuotteita me todella tarvitsemme? 

Ranskalaisen zeroweistaavan perheen (www.famillezerodechet.com) mukaan tarvitsemme vain:

- saippuaa (esim. Marseille-saippualla voi pestä kasvot, koko kropan ja hiukset)
- kasvisöljyä (esim. manteli- tai arganöljy käy hyvin koko kropalle, kasvoille ja hiuksille. Ihan tavallinen oliiviöljykin riittää)
- dödö (Tämän voi tehdä myös itse tai ostaa kividödön, joka kestää 10 vuotta. Kaikki ihmiset eivät edes tarvitse dödöä)
- hammasharja ja tahna (näitäkin saa kompostoitavia versioita ja hammastahnana menee ruokasooda)
- hiusharja tai kampa 
- partahöylä (vanha klassikko partahöylän vaihtoterät voi kierrättää ja ne on todella ohuita, partaveitsi varmasti sopii käsistä käteville)
- kuukuppi / kestositeet 

Olen vuosien varrella ostanut kaikenlaisia rasvoja, kuorinta-aineita, kylpyvaahtoja, hoitoaineita, hiuksiin jätettäviä hoitoaineita, lakkaa, muotovaahtoa ja mitä kaikkea. Mitenköhän paljon näihinkin on mennyt rahaa? Puhumattakaan miten paljon turhaa jätettä olen tuottanut. 

Markkinointi on tehnyt minuun tehtävänsä, kun olen tarvinnut näitä kaikkia tuotteita. 

Raskaana ollessani vähensin kemikaalituotteita todella radikaalisti. Tämä tapa on jäänyt minulle päälle ja olen huomannut, että miten vähällä kemikaalimäärällä sitä pärjää. Ihoni ei ole tästä kärsinyt, päinvastoin se hehkuu kun en tuki sitä turhilla kemikaaleilla. 

Nykyään käytän: 
marseille-saippuaa
suihkusaippuaa (lopetin sen käytön tänään :)))
shampoota
dödöä
kasvorasvaa (tämänkin käytön lopetin tänään)
arganöljyä
kuorintaa
käsirasvaa
aurinkorasvaa
kasvovettä
parfyymiä
meikkejä
sheiveriä
pesusientä
jalkaraspia
kynsilakkaa (varpaissa) ja poistoainetta
hammastahnaa

Aion luopua käsirasvasta, kasvorasvasta, kuorintavoiteesta, suihkusaippuasta ja kasvovedestä. Teen itse kuorintanaamion keittiöstä löytyvistä asioista, käsirasvana menee argan-öljy kuten kasvorasvanakin. Hiuksiin olenkin sitä aina välillä laittanut. Marseille-saippua on ollut ahkerassa käytössä, mutta aina välillä tulee käytettyä nestemäistä suihkusaippuaa. Sheiverin vaihdan kestävään. Ja otan tilalle kestositeet / kupin. Vanulaput ja pumpulipuikot vaihdan kestoihin. Meikit käytän loppuun (meikkaan niin vähän ja harvoin, että ne taitavat mennä vanhaksi ennen). Sitten alan miettimään muita vaihtoehtoja. Todennäköisesti en ala itse meikkejäni tekemään vaan ostan ne jatkossakin. Minulla on myös muotovaahtoa, aftersun-voidetta, paksumpaa voidetta ja monia muita tuotteita, joita en juuri koskaan käytä. Voisin antaa ne pois ja heittää vanhat putilot roskikseen. 

Jos todella huomaan, että ihoni tai hiukseni menevät huonoon kuntoon, niin voin etsiä siihen ratkaisua jostain kemikaalituotteesta. Epäilen. Ehkä ensi vuonna meillä on oikea zero waste -kylpyhuone. Pikkuhiljaa pikkuhiljaa...


2 kommenttia

 1. Kiva ja mielenkiintoinen blogi sulla! Hauska kuulla myös, miten Ranskassa jäteasiat hoidetaan. Blogisi on nyt laitettu seurantaan! :D

  Itse kirjoittelen kestävästä elämäntavasta. Blogissani on nyt menossa postaussarja jätehierarkiasta, se saattaisi kiinnostaa sinuakin. :) https://pyjamapaivia.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitoksia! Katson tänäään myöhemmin blogisi 😀

   Poista

© Trashless. Design by Fearne.