BÉA JOHNSON JA ZEROWASTEHOME

14.7.2017

 Zero waste -elämäntapani taustalla on monia inspiroivia ihmisiä. Kuten esittelytekstissäni kerroin, suuri inspiraation lähteeni on ollut Béa Johnsonin Zéro déchet-niminen kirja. Se onkin eräänlainen zero waste -raamattu. Kirja on ranskaksi, mutta se löytyy kyllä myös englanniksi ja muutamalla muullakin kielellä. Koska asun Ranskassa on mielenkiintoisempaa lukea kirja ranskaksi, sillä vinkit ja nettisivut ovat suunnattu Ranskassa asuville.  Suomalaista käännöstä ei vielä ole.  Sellainen äkkiä, jossa olisi vinkkejä Suomessa asuville kaupoista jne.

Ranskasta kotoisin oleva Béa Johnson on eräänlainen 2000-luvun zero waste -pioneeri. Ennenhän kaikki ihmiset elivät lähes roskattomasti. Eikä siitä ole edes kovin kauan aikaa! Hänen Kaliforniassa asuva nelihenkinen perhe tuottaakin vain puoli litraa jätettä vuodessa. Kirjasta ei käynyt ilmi, paljonko heiltä kertyy kierrätettävää- / ongelmajätettä (esim. wc-paperin pahvirullat, tyhjät patterit tai vaikka rikkinäiset akut). Johnsonin perheen filosofiaan kuuluu kuitenkin, että kierrätettäväkään jätettä ei saisi syntyä. Ja hehän käyttävät ladattavia pattereita. Joidenkin Wc-paperien pahvirullat voi ilmeisesti kompostoida (?).

Béan filosofia sisältää viisi ärrää eli suomeksi viisi koota. Nämä viisi koota tulisi toteuttaa tässä järjestyksessä.

1. Kieltäydy refuse 
Älä ota vastaan sellaista, mistä syntyy jätettä. Esimerkiksi ravintolassa kieltäydy juomasi pillistä. Kieltäydy ilmaisnäytteistä ja muista ilmaislahjoista. Laita postilaatikkoosi ei mainoksia-lappu.

2. Kevennä reduce 
Minimoi tarvitsevasi asiat ja elä yksinkertaisemmin. Muuta pienempään asuntoon ja tyydy vähempään tavaramäärään. Se mitä et tarvitse anna pois tai myy. Vältä kaikessa missä voit pakkauksia.

3. Käytä uudelleen reuse 
Vanhasta rikkinäisestä t-paidasta saa monta hyvää tiskirättiä. Kirjekuorista ja papereista voi tehdä uutta paperia.

4. Kierrätä recycle 
Se mistä et voi kieltäytyä, etkä keventää etkä uusiokäyttää niin kierrätä se. Zeroweistaamisessa pyritään kuitenkin myös välttämään kierrätettyyn materiaaliin tehtyjä pakkauksia. Joten osta kaikki mitä voit bulkkina omaan pussukkaan / purkkiin.

5. Kompostoi rot
Orgaaniset jätteet laita kompostiin tai biojätteeseen.

Hänen kirjansa kolahti minuun kovasti. Olin jollain tavalla miettinyt samoja asioita, mutta en ollut saanut ajatuksiani selkeiksi. Hänen kirjansa pisti ajatukseni eräänlaiseen järjestykseen. Kirja myös osoitti, että vähän kekseliäisyydellä ja isoäitien resepteillä zeroweistaaminen on hyvinkin mahdollista.  Kukaanhan ei voi toki elää täysin ilman jätettä. Sitä syntyy vaikka ostaisimme bulkkina kaiken jne.   Ovathan bulkkituotteetkin jossain pakkauksessa. Mutta zero waste -elämäntavan jätemäärä on hyvin pientä!

Silmäni aukenivat ja minusta jopa tuntui, että ekologisempi elämäntapa on mahdollista. Olen kyllä harrastanut kierrätystä ja secondhandia kohta 20 vuotta (aloin shoppailla kirppareilla 13-vuotiaana), mutta silti samalla ostaen myös paljon uutta ja tuottaen jätettä valtavia määriä. Puhumattakaan siitä, että tuotteiden valmistamiseen kuluu energiaa ja luonnonvaroja. Sekä niiden kuljettamiseen ympäri maapalloa. Olen kirjasta niin inspiroitunut, että minusta kaikkien pitäisi lukea se :D Zero waste on paljon muutakin kuin ekologinen elämäntapa. Se on hyvin humaani tapa elää ja se tuo ihmisen lähemmäksi asioita jotka ovat oikeasti tärkeitä. Joku voisi sanoa, että paluuta entiseen. Kun uusiin tapoihin on tottunut ja homma lähtee kunnolla rullaamaan, se tulee säästämään niin aikaa kuin rahaa.


Tästä pääset hänen blogiinsa. 


Lähetä kommentti

© Trashless. Design by Fearne.